Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Je li povrće bolje kuhati u vodi ili na pari?

Kuhanje na pari

Vjerojatno ste čuli da neke metode kuhanja povrća zapravo uklanjaju hranjive tvari. Dakle, možda tradicionalnom pripremom hrane nećete uspjeti izvući maksimum od svojih namirnica.

Ovo bi vas moglo navesti da vjerujete da je rješenje jesti više sirovog povrća.

No zanimljivo je da to nije uvijek slučaj jer kuhanje nekog povrća također razgrađuje staničnu strukturu i vanjske slojeve, dopuštajući vašem tijelu da apsorbira više hranjivih tvari. Kuhanje povrća zapravo može povećati razine antioksidansa. Na primjer, kada se hrana poput mrkve i rajčice kuha, beta karoten i likopen se povećavaju. Kuhanjem se njihova količina povećava četiri puta.

Zbunjujuće, zar ne? Kako onda spremati povrće za jelo? Nudimo jednostavan odgovor: kuhanje na pari. S kuhanjem na pari trošite manje vremena na kuhanje te koristite niže temperature i manje tekućine za spremanje vašeg omiljenog povrća.

U istraživanju iz 2009. znanstvenici su testirali kuhanje brokule kuhanjem u vodi, kuhanjem na pari, kuhanjem u mikrovalnoj pećnici, prženjem uz miješanje i prženjem uz miješanje/kuhanje. Rezultati su pokazali da je s kuhanjem na pari brokula zadržala najveću nutritivnu vrijednost.

Koja je razlika između kuhanja u vodi i kuhanja na pari?

Kuhanje u vodi i kuhanje povrća na pari popularne su metode kuhanja, a svaka ima svoje prednosti i nedostatke, pa će vam poznavanje razlika između njih pomoći da odlučite koja je bolja za vas.

Koje su razlike između kuhanja i kuhanja na pari? Glavna razlika između kuhanja povrća i kuhanja na pari je način kuhanja, pri čemu kuhanje zahtijeva da povrće bude potopljeno u kipuću vodu, a kuhanje na pari zahtijeva da se povrće podigne iznad kipuće vode i zatvori poklopcem kako bi se kuhalo na pari proključale vode.

Kako biste isprobali kuhanje na pari, dovoljno je da kupite umetak koji svojim dimenzijama odgovara veličini vašeg lonca. Izvor: Shutterstock

Koji su nedostaci kuhanja u vodi?

Glavni nedostatak kuhanja povrća u vodi je taj što neko povrće, poput brokule, kupusa, špinata, graška, graha i kelja, sadrže topive vitamine, što znači da se oni otapaju u vodi. Tako ćete s bacanjem vode u kojoj se kuhalo povrće izbaciti i hrpu vitamina.

Ako primijetite da kipuća voda mijenja boju dok kuhate, to su vitamini koji izlaze iz vašeg povrća.

Što sve možete kuhati na pari?

Na pari ne morate kuhati samo povrće; i druge namirnice možete dobro skuhati koristeći metodu kuhanja na pari.

Primjerice, meso se može kuhati na pari. Mnogi ljudi odluče marinirati meso s maslinovim uljem i začinima kako bi meso imalo izvrstan okus nakon što se skuha na pari. Također ne morate okretati hranu kada je kuhate na pari, tako da je prezentacija obroka bolja jer nema rizika od ubadanja ili raspadanja mesa. Također će zadržati dobru boju, što je uvijek bonus pri jelu, jer često počnemo jesti već očima!

Kada kuhate bilo koji sastojak na pari, važno je osigurati da sastojci budu što svježiji. Ako na pari kuhate više namirnica odjednom, bit će vrlo malo preklapanja okusa, pa je to idealan način da se cijelo jelo skuha na jedan način.

Mnoga jela od plodova mora kuhaju se na pari. Riba i škampi su izvanredni kada se kuhaju na pari, mekani su i ljuskavi, ali još uvijek nevjerojatno ukusni. Možete ih poslužiti s jednostavnim umakom ili limunovim sokom i imat ćete zdrav obrok.

Na pari možete kuhati i žitarice poput kus-kusa, kvinoje i riže. Da biste to uspješno učinili, morat ćete obložiti donju rešetku gazom kako biste spriječili da mala zrnca padnu u kipuću vodu. Kuhanje ovih žitarica na pari im također omogućuje da budu al dente – očuvane teksture i lagano tvrde pod zubom – a ne mekane i kašaste!

Špagete možete kuhati i na pari. Ovo je vjerojatno najbolji način da osigurate da je vaša tjestenina skuhana al dente.

U električnom kuhalu na paru možete skuhati veću količinu namirnica. Izvor: Shutterstock

Je li kuhanje na pari bolje od kuhanja u vodi?

Ako gledate samo nutritivni sadržaj, okus i teksturu povrća, onda je kuhanje na pari bolja opcija u usporedbi s kuhanjem. No, postoje i druge stvari koje treba uzeti u obzir kako biste donijeli odluku s kojom ćete biti sretni.

Zadržavanje hranjivih tvari

Jedan od najvećih problema kod zagrijavanja, a time i kuhanja hrane, je gubitak hranjivih tvari. Nažalost, većina metoda kuhanja eliminira iz povrća određene hranjive tvari, smanjujući ukupni sadržaj hranjivih tvari. Kuhanje povrća u vodi dovodi do velikog gubitka hranjivih tvari, a što se duže povrće kuha, više će hranjivih tvari pobjeći u vodu. Najbolji primjer za to je cvjetača koja se inače duže kuha.

Prilikom kuhanja, cvjetača gubi određeni postotak svih hranjivih tvari osim vitamina B-12. Minerali podnose toplinu i vodu bolje od vitamina, ali kuhanje svejedno smanjuje sav sadržaj minerala za 5 do 10 posto. Cvjetača kuhana na pari zadržava 100 posto svih minerala. Kad skuhate cvjetaču u vodi, bacit ćete 10 do 20 posto većine vitamina u odvod. Kuhanje na pari smanjuje iste vitamine, ali ćete izgubiti samo 5 do 10 posto većine. Kuhanje na pari posebno je vrijedno jer čuva znatno više osjetljivih hranjivih tvari.

Okus

Kad je važno očuvati teksturu i okus povrća, preporučuje se kuhanje na pari umjesto kuhanja u vodi. Kuhanje u vodi ponekad može dovesti do prekuhavanja, a prekuhavanje umanjuje boju i okus povrća.

Samo kuhanjem na pari izvorni okus i tekstura povrća ostaju netaknuti. Hrana je kuhana, ali se zadržava izvorna hrskavost. Osim toga, puno ju je ukusnije jesti od mljackave hrane.

Uklanjanje tvari

Još jedna briga koja postoji u vezi s kuhanjem povrća je prisutnost štetnih tvari poput kalcijevog karbida, oksitocina i oksalata. Konzumiranje ovih kemikalija može uzrokovati ozbiljne probleme, a nisu sve metode kuhanja učinkovite u rješavanju ovih toksina.

Kuhanje u vodi uspješno oslobađa povrće od tvari poput oksalata, koji su prisutni u većini biljaka i mogu uzrokovati bubrežne kamence. Kuhanjem u vodi se uklanja čak 87% oksalata, dok se kuhanjem na pari uklanja samo 53%. Kuhanje u vodi također pomaže ubijanju više bakterija i virusa, što doprinosi sigurnosti hrane.

Juhe i variva

Kuhanje povrća u juhi ili varivu omogućuje povrću da poprimi druge okuse, a tekstura nije važna. Popularno jelo među mnogima je juha ili varivo. To su lagani obroci koji su dobri za regulaciju tjelesne težine, a čine i dobar obrok zimi. Kada je u pitanju priprema povrća za juhu ili varivo, kuhanje u vodi je bolji izbor.

Budući da većina hranjivih tvari koje pobjegnu iz povrća ulazi u vodu, priprema juhe ili variva s istom vodom osigurava potpuni unos hranjivih tvari.

U kuhanju na pari, koliko god mali gubitak hranjivih tvari moglo uzrokovati, hranjive tvari se ne mogu povratiti, stoga je kuhanje u vodi bolja opcija kada je u pitanju priprema hrane na žlicu. Postoje brojni recepti koji nude cjeloviti obrok na žlicu i koji fino griju želudac, a možete biti sigurni i da ćete s njima unijeti maksimalnu količinu hranjivih tvari iz povrća.

Pripremom juha i variva izvući ćete najviše hranjivih tvari iz povrća. Izvor: Shutterstock

Presuda

Pri usporedbi kuhanja u vodi i kuhanja na pari uzeta su u obzir četiri kriterija, a oba načina kuhanja su odnijela pobjedu u dva različita kriterija, što znači da je rezultat izjednačen. Sada, ovisno o vrsti hrane koju pripremate i rasporedu kuhanja, možete odabrati bilo koju od ovih metoda, jer su obje zdrave i učinkovite metode kuhanja i pripremanja povrća.

Možda će vas zanimati

Svemir

NASA-in rover Curiosity prije nekoliko je dana došao do nepobitnog dokaza da je nekoć postojala voda na Marsu. Taj je dokaz došao u obliku...

Wellness i prehrana

Kao i životinje, i biljke proizvode čitav niz hormona koji im pomažu u razvoju i preživljavanju. Hormoni imaju utjecaja na sve aspekte rasta biljaka,...

Wellness i prehrana

Možemo li zaista smršaviti ako pijemo puno vode? Jedna studija tvrdi da nam voda pomaže da manje jedemo. Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal...

Wellness i prehrana

Istraživanja sve više pokazuje da postoje zdravstvene i ekološke prednosti koje se pripisuju veganskoj prehrani. No, je li to zaista pravi izbor za vas?...