Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hrvatska u znanosti

Je li Tesla uistinu predvidio neutrine brže od svjetla?

‘Čini se da sva moja istraživanja ukazuju na zaključak da su to malene čestice koje imaju tako slab naboj da ih opravdano možemo nazvati neutronima. Kreću se velikom brzinom koja nadilazi brzinu svjetlosti’, ustvrdio je Nikola Tesla 10. srpnja 1932. godine.

Nakon što su prošli tjedan znanstvenici CERN-a i Opere objavili da su otkrili neutrine koji putuju brže od svjetlosti, obožavatelji Teslina lika i djela širom svijeta požurili su se pozvati na ove navode i zaključiti da je veliki znanstvenik još jednom bio u pravu, a ideju su plasirali i neki naši mediji.

No već i kratak uvid u izvor gornjeg citata pokazuje da je genijalni list naše gore zapravo govorio o tzv. kozmičkim zrakama, a ne neutrinima. Naime, u istom intervjuu Tesla opisuje kako je kozmičkim zrakama uspio pokrenuti maleni uređaj. ‘Privlačno svojstvo kozmičkih zraka njihova je postojanost. One nas zasipaju 24 sata na dan pa neka buduća centrala koju bi one pokretale ne bi trebala imati uređaje za pohranjivanje energije kao što bi morale imati centrale na vjetar, plimu ili svjetlost’, rekao je tada Tesla.

Objašnjavajući svoj uređaj, Tesla je rekao da ‘kozmičke zrake ioniziraju zrak i oslobađaju nabijene čestice – ione i elektrone’ te dodao: ‘Ove naboje prikuplja kondenzator koji se prazni kroz navojnicu motora. Nadam se da ću uspjeti izgraditi svoj motor velikih razmjera, međutim okolnosti mi nisu sklone.’

Iz toga proizlazi da čestice o kojima je govorio Tesla nisu neutrini, koji uopće ne ulaze u interakcije s materijom, već kozmičke zrake, a one se uglavnom sastoje od nabijenih protona, atomskih jezgara i elektrona te povremeno antičestica. Osim toga, nikada nije utvrđeno da kozmičke zrake putuju brže od svjetlosti.

Hrvatski stručnjak za fiziku čestica dr. Nevenko Bilić s Instituta Ruđer Bošković istaknuo je za tportal da ‘gibanje bilo kojih čestica, pa i neutrina, brže od svjetlosti nije u skladu s Einsteinovom teorijom relativnosti osim uz neke dodatne pretpostavke, kao što su primjerice postojanje čestica imaginarne mase – tahiona; postojanje ekstra dimenzija ili kvantna gravitacija’.

No čak i kada bismo prihvatili ideju da je Tesla govorio o neutrinima (pojmovi neutroni i neutrini 1932. još nisu bili jasno definirani – neutrine je postulirao Wolfgang Pauli 1930. i nazvao ih ‘neutroni’, a otkrili su ih Clyde Cowan i Frederick Reines 1956. godine), činjenice pokazuju da on nikada nije dokazao da misteriozne čestice putuju brže od svjetlosti, odnosno o tome nikada nije objavio nikakvu znanstvenu studiju.

Dakle, koliko god cijenili rad Nikole Tesle, važno je shvatiti da on nije uvijek u svemu bio u pravu jer je kao i durgi znanstvenici bio samo čovjek. Tako je, primjerice, iste 1932. godine izjavio da može navesti struju da putuje brže od svjetlosti, što nikada nikome nije pošlo za rukom, pa ni njemu, a također je odbacivao teoriju relativnosti koja se kasnije pokazala vrlo uspješnom u tumačenju brojnih pojava od precesije Merkurova perihela, preko crnih rupa do gravitacijskih leća.

Isto, naravno, vrijedi i za druge divove znanosti. Utemeljitelj mehanike Isaac Newton bio je oduševljen alkemijom, a posljednje godine života proveo je dešifrirajući Knjigu otkrivenja kako bi točno odredio datum smaka svijeta. Albert Einstein je odbacivao ideju da se svemir širi, iako je to najavljivala njegova vlastita teorija relativnosti, a slavni astronom Johannes Kepler cijeli se život nije kupao jer je bio uvjeren da pranje uzrokuje bolesti.

Nažalost, Teslino izuzetno djelo, nedovršeni neobični projekti, ali i čudne izjave i interesi u poznoj dobi, nakon njegove su smrti privukli veliku pseudoznanstvenu sljedbu koja ga štuje poput nekog proroka ili gurua dok zapravo šteti njegovoj znanstvenoj reputaciji koju su ionako okrnjili neki poslovno snalažljiviji znanstvenici prisvojivši dio njegovih vrijednih patenata.

Što je neutrino?

Neutrino je električno neutralna subatomska čestica slabe interakcije i vrlo male mase. Zapravo se javlja u tri oblika različite mase od kojih najlakši može biti i bez nje. Budući da je neutralan, prolazi kroz materiju gotovo bez ikakve interakcije ‘kao metak kroz maglu’. Kako nema naboja, na njega ne djeluju ni elektromagnetske sile koje djeluju na elektrone. Na neutrino utječu jedino slabe subatomske sile čiji je domet mnogo kraći, a ulazi i u gravitacijske interakcije s drugim česticama. Nastaje u radioaktivnim raspadima ili nuklearnim reakcijama poput onih koje se odvijaju na Suncu, prenosi tportal.hr

44 komentara

44 Comments

 1. Juraj Gesundheitsshadlich

  27 rujna, 2011 u 7:25 pm

  sramota je šta nije dobio nobelovu nagradu…

 2. Gospodin Žulj

  27 rujna, 2011 u 7:25 pm

  tesla je omogućio energiju bez žica i kablova, ali interesi nisu dopustili to ostvarivanje. Danas su još uvijek njegove knjige i zabilješke kao znanstveno čudo.

 3. Ivan Barić

  27 rujna, 2011 u 7:27 pm

  Tesla je odbijao primati ikakve nagrade. 😉

 4. Nikola Prpic

  27 rujna, 2011 u 7:27 pm

  nije. predvidioo je kozmicko zracenje.

 5. Nenad Ostojic

  27 rujna, 2011 u 7:29 pm

  Tesla iznad svih.

 6. Fatmir Sajnoski

  27 rujna, 2011 u 7:29 pm

  Posljednje pismo Nikole Tesle svojoj majci

  Srijeda,18.novembar.

  Majko,pri pomisli na tebe osjecam se nekako tesko i turobno ,ne znam kako,ali osjecam da nisi dobro.Volio bih da sam kraj tebe sada i da ti prinesem vode.Sve ove godine moje sluzbe covjecanstvu nisu mi donijele nista do uvreda i ponizenja.Jutros sam ustao prije nego je svanulo,jer sam ponovo cuo nesto sto vec duze vremena kroz san cujem u svojoj sobi.Cuo sam glas koji poji i moli nekim maurskim jezikom lijepu tuzbalicu ili zov.Jutros sam otjerao san sa očiju i pritrdio da glas dolazi odasvakud i da ne mogu odrediti dali je s vana ili iznutra.
  Bojim se da nisam razum izgubio.O ovome ne smijem pricati Dr.Layonelu jer ni njemu vise ne vjerujem.Cuo sam da je posjecivao gospodina Edisona prije dvije sedmice.

  Cetvrtak,19.novembar.

  Opet mislim na tebe majko.Opet imam onaj nemir i tugu u tijelu.Danas cu pisatiu ured za patente da moj javni eksperiment pomjere za jednu sedmicu ranije,jer ja moram krenuti kuci u domovinu,krenuti tebi.Znam sada sigurno da nisi dobro,jer onaj glas,onu tuzbalicu ponovo sam cuosasvim svjestan i budan.Jos sam razuman.

  Petak, 20.novembar.

  Nisam pisao u ured za patente,dosao je njihov agent da mi donese potvrde i reklao sam mu licno svoje naume.Rekao je da zali,ali da se termini ne mogu pomijerati obzirom da su kongresmeni iz oko 20 saveznih zemalja jedva uskladili termin.Otisao sam do Vodopada i rekao svojim momcima da okrenu turbine i da cekaju na moj poziv sutra spremni.Ja sam odlucio da covjecanstvu darujem ono sto mu pripada i vracam se u Evropu,tebi majko.Vlade zemalja su iste ovdje kao i kod kuce.Shvatio sam sada na kraju da je covjecanstvo ovisno o vladama i da pojedinac ne moze sam promijeniti svijet.
  Ali onaj cudni glas me brine.Znam da nesto znaci i da ima veze sa tobom,sa mojim eksperimentom, sa necim trancendetalnim.

  Subota, 21.novembar

  majko, sutra polazim za Yugoslaviju.Gospođica Nora je otisla po mome nalogu u lučku kapetaniju i obezbijedila mi kartu do Lisabona,odatle idem vozom do Ciriha,pa onda direktno do kuce.Racunam da mi treba oko deset dana ili dvije nedjelje najvise.
  Danas sam usao u Kongresnu zgradu i na sjednici Senatora zamolio za par minuta paznje.Nije im bilo po volji ,ali dozvolili su mi.Trazio sam telefon i da me spoje sa laboratorijom na Nijagarinom vodopadima.Momci su na moj nalog pustili turbine u pogon i Kongresna sala se obasjala mojom strujom ,deset puta jacom od obicne,upravo onako kako sam i najavio.Nisu me interesovale njihove reakcije uopste.Izasao sam odmah napolje ,jer nisam ovo radio za njih vec za covjecanstvo.Samo sam u momentu kada sam pogledao svjetiljku i cekao da “moja” bezična struja dodje sa turbina ,osjetio da nisam ja tvorac ovoga svega.Osjetio sam da je neko ili nesto nosi od Nijagare do kongresne sale i da je u tom zakonu kojeg sam smatrao “mojim” otkricem,nesto sto je od uvijek postojalo,a da je samo meni dato nadahnuce da to uokvirim i covjecanstvu objasnim.Umjesto srece i trijumfa,pojavila se neka praznina.Shvatio sam da sam nesto veliko u zivotu propustio.Nesto kao da sam izostavio,kao da nisam nesto ponudjeno spoznao.neka je formula bila tako blizu moje spoznaje ,a ja je nisam nasao ili nisam htio da je nadjem.To ima veze sa onom maurskom tuzbalicom ,siguran sam sada.

  Nedelja,22.novembar.

  Ovo pismo neces nikada dobti majko.Ne znam zasto ga pisem tebi koja ga vise nikada procitati ne moze.Neka ti je lahka zemlja majko i oprosti mi sto su me moji putevi odveli od tebe,pa ti ne mogu doci ni na sahranu.Čitam telegram sa viješcu o tvojoj smrti i prezirem ljude koji nisu bili spremni jos prije dvije godine da shvate da struja moze da se prenese i bez zica.Sada su evo vidjeli da moze ,ali opet je nece znati stoljecima koristiti ,jer neko je spalio moj laboratorij u centru grada do temelja, sa svim spisima i nacrtima.Rekli su mi davse sumnja na gospodina Edisona.Tako sam ravnodusan da ne prepoznajem sam sebe.Prije bih se mozda i jadio ,ali sada vise ne,jer znam dobro da neko ionako sve to drzi pod kontrolom i da je “moje” otkrice jos prerano doslo za covjecanstvo.I ustvari ono upste nije “moje”.Znam da to neko nadzori sve i da ima plan pa sam zato mozda i ravnodusan.Moj brod za Lisabon polazi u 11 sati.Kola me napolju cekaju.Ovo pismo cu poloziti na tvoj grob,kad stignem u Milanovac, nase seosko groblje.
  Sad vjerujem u ono sto nikad nisam ,da sam tamo negdje jos uvijek “ti” i da tvoj zivot NIJE zauvijek prestao.Sad mi je i zao sto nisam htio nikad da se druzim sa Turcima ,jer su oni iste onakve tuzbalice pjevali kao ona iz mojih pradskozorja.Sada se sjecam da su oni znali puno vise nego ja o svim ovim stvarima koje tek sada spoznajem.

  Zalud moje godine provedene u nauci,kad ona bijase jalova.

  Moli tamo za mene majko ,ako mozes, tom maurskom tuzbalicom za izgubljenu dušu svoga sirotog neukog sina.

 7. Mateo Zvani Jakičević

  27 rujna, 2011 u 7:32 pm

  Čuo sam da je Nikola Tesla znao kak da napravi pravi LIGHTSABER,al nije jer nije htio ozlijedit ljude

 8. Ani Tomašić

  27 rujna, 2011 u 7:33 pm

  a ne, ti si predvidio!

 9. Jan Dolanski

  27 rujna, 2011 u 7:36 pm

  A ja sam čuo da Nikola Tesla ušima vesla.

 10. Žermenka Lovrić

  27 rujna, 2011 u 7:36 pm

  To potvrđuje da je Tesla bio onaj genijalni um, Bogom dani, da nam kaže da ljudi mogu biti – i ljudi i neljudi. Potvrđeno i na njegovom djelu i životu. TESLA IZNAD SVIH!!!

 11. Damir Ramljak

  27 rujna, 2011 u 7:37 pm

  e sad. cije je on znanstvenik??

 12. Žana Paluna Čanković

  27 rujna, 2011 u 7:37 pm

  Takav genije! Nije ni čudo da su mu stalno podmetali klipove.

 13. Najdan Arpadzic

  27 rujna, 2011 u 7:41 pm

  kakve veze neutroni imaju sa neutrinima?

 14. Davor Meštrović

  27 rujna, 2011 u 7:44 pm

  Lako je biti general poslije bitke! Podsjećate me na one “zloguke” proroke koji tek kad se dogodi neka katastrofa počnu navoditi dokaze kako je ovaj i onaj to predvidio. javite na vrijeme ili šutite zauvjek!

 15. Jovica Ivančević

  27 rujna, 2011 u 7:47 pm

  On je 100-200 g zivo ispred svog vremena…!!!

 16. Nenad Pjaca

  27 rujna, 2011 u 7:48 pm

  tesla srbin

 17. Žermenka Lovrić

  27 rujna, 2011 u 7:59 pm

  Stara latinska izreka – Vrijeme sve otkriva – tako je to i sa našim likom o kome je rasprava i pokrenuta <3

 18. Sanja Cvetkovska

  27 rujna, 2011 u 8:40 pm

  dok vi raspravljate ciji je Tesla, Forbs je uspeo naci gramaticke greshke oko toga sta je Tesla izjavio u 1932godine http://www.forbes.com/sites/alexknapp/2011/09/26/no-tesla-did-not-predict-faster-than-light-neutrinos/ sta mislite??

 19. Kiko Rimac

  27 rujna, 2011 u 9:03 pm

  jeli istina da je fubster dobio na kladionici 3700 kn 28.9.2011. ili je samo pronasao listic koji je netko izgubio!

 20. Damir Ramljak

  27 rujna, 2011 u 9:09 pm

  nije istina da je dobio na kladionici, samo je pronasao listic…….

 21. Zoran Rokvić

  27 rujna, 2011 u 9:27 pm

  tesla nije PREDVIDIO nego je ZNAO !!!!

 22. Zoran Kozicar

  27 rujna, 2011 u 9:36 pm

  eto zasto su dali moliadre i miliarde evra da naprave ciklotron a mogli su da procitaju u knjizi. :)))))))))))))))

 23. Mihael Klarić

  27 rujna, 2011 u 10:04 pm

  tako je

 24. Branislav Mihaljev

  27 rujna, 2011 u 10:14 pm

  Samo… neutrini i neutroni nisu jedno isto

 25. Branislav Mihaljev

  27 rujna, 2011 u 10:22 pm

  @Sanja Cvetkovska – vidi, svi genijalni umovi prolupaju kad tad. Obično iza 50. ili 55. godine. Onda obično počnu svašta pričati, ali im ne smeš ništa protivrečiti jer ko zna da li je u pravu ili samo lupeta.

  Danas ljudi vole da čitaju izmišljotine i u njih da veruju, čak ni kad izvor dopisa nije poznat, niti su navedene tvrdnje ikako potvrđene. Skoro sam čuo da, eto, u Beogradu u Teslinom muzeju postoji kovčeg pun dokumenata koji niko nikad nije otvorio. A Tesla praktično ceo radni vek proveo u USA. Da je ostao u Beogradu, ja ne bih sad ovo pisao. Ma… Takve se budalaštine šire među ljudima, a ima dovoljno neobrazovanih da se to primi, to je strašno.

  Naravno da je mnoge njegove nemoguće teorije lako opovrgnuti. Sad će odmah skočiti da mi daju primere gde je bio u pravu. Jeste, ali isto tako ima dosta budalaština koje nisu toliko zanimljive. A, uostalom, ko će to prepričavati kad ga, donekle s opravdanjem, smatramo bezgrešnim?

  Kad dođe ovaj film što se sprema, koji će Teslu prikazati kakvog je zaista bio, onda će se verovatno i mišljenja malo promeniti.

 26. Branislav Mihaljev

  27 rujna, 2011 u 10:23 pm

  Ciklotron nije napravljen da istražuje brzinu kretanja neutrina. Od milijardi i milijardi neutrina uhvatili su nekih 18.000. Verovatno je sve to novinarska glupost, videćemo. Neutrine, inače, emituje Sunce, ne treba vam ciklotron za to.

 27. Mico Banicevic

  27 rujna, 2011 u 10:24 pm

  ameri su napravili ciklator prije 35 god samo manji od ovog u svis zato nisu htjeli sudjelovati u programu

 28. Branislav Mihaljev

  27 rujna, 2011 u 10:27 pm

  Da, pokazalo se da ničemu nije služio, a samo je trošio pare. 🙂 Da se ne šalimo – nije bio dovoljne snage ispostavilo se na kraju.

 29. Ivančica Maslačak

  27 rujna, 2011 u 10:38 pm

  Einstein je MRTAV 🙂 a i njegova teorija, čini se! ajmo jedan veeeliki lajk svi mrzitelji fizike! lol

 30. Uroš Šepić

  28 rujna, 2011 u 1:04 am

  meni se cini da je ovaj clanak prepisan od clanka kojeg je tu ponudila sanja cvetkovska. nemam nis protiv prepisivanja il prijevoda na hrv jezik, al taj koji je to ucinio je dole potpisan na tportalu kao autor clanka. autor? mozda sam ja to sve krivo povezao, al ako nisam onda mi je to prepisivanje+laganje citatelja malo jadno

 31. Josip Žaper

  28 rujna, 2011 u 5:03 am

  Neutroni su atomske čestice tipa kvarkova, a neutrini su subatomske čestice tipa leptona. Naslov: “neutrini” Text: “neutroni”

 32. Josip Žaper

  28 rujna, 2011 u 5:16 am

  Neutrinsko polje se arhaično nazivalo “flogiston,” “eter,” … Ono je medij za divergenciju stereomera, a i viših sistema. Ubrzanje od 60 ns je neupitno, ali su takvi eksperimenti iznimno rizični, jer imaju utjecaj na gravitacijsko polje.

 33. Goran Miji

  28 rujna, 2011 u 5:50 am

  Ovakvi tekstovi su stvarno slični tekstovima u 24 sata. nije dokazano da su neutrini brži od svjetlosti niti je tko rekao . Problem je u tome što je vjerojatno došlo do greške jer astrofizičari koji love neutrine također tvrde da ej došlo do grešeke da bi se vidjelo gdj je greška pokus će se ponoviti i u Italiji i Americi.

 34. Zlatan Bakalovic

  28 rujna, 2011 u 8:17 am

  A sada natrag u surovu hrvatsku stvarnost:zašto se ovakvom genijalcu ni dan danas ne može oprostiti što je bio iskren govoreći o svom podrijetlu i nacionalnoj pripadnosti!? Zašto gospićki moćnici ne dozvoljavaju JOŠ uvijek povratak spomenika tamo gdje je bio? I tako dok mediokriteti vladaju našim prostorima, drugi se ponose što je pored njih samo prošao i spomenuo ih.A mi, i ne samo mi, nego cijeli svijet dugujemo jako puno ličkom dečku!!!

 35. Antonio Žac

  28 rujna, 2011 u 8:38 am

  Najbolji i najpouzdaniji uređaj za proučavanje navedenih pojava i stanja je ČOVJEKOVA SVJEST mora se naučit ispravno služit sa tim uređajem, sad pitanje svima, koji je uređaj pomoću kojeg je viđen, opipljivo vizualno viđen atom, još manje, proton neutron elektron, ajmo još dalje, pomoću kojeg uređaja je VIĐEN kvark foton neutrin i mnoštvo drugih čestica, pa još dalje od čega su te navedene čestice sastavljene? Dakle dali postoji toliko velik mikroskop ili već šta da može vidjet strukturi atoma? Ili su to uređaji koji prate i bilježe pojave i izboje i na temelju toga potvrđuju pretpostavke najmoćnijeg uređaja ljudske svjesti. Ajmo još dalje ako su već toliko moćne naprave pout akceleratora u cernu zar je moguće u njegovom tunelu stvorit idealan vakum, ako se nevaram vakum bi triba bit ništa nema matematički nula, dakle nijedna magnetna sila nijedan neutrin (materija ne predstavlja problem za gibanje neutrina..pretpostavka) konkretno, dali je tunel idealno čist da bi se mogla promatrat određena pojava bez utjecaja bilo koje fundametalne subatomske čestice ili vala koji su još uvjek teorija u dokazivanju, pa na kraju krajeva dosta toga se vrti oko velikog praska, big bang, higsov bozon kao najegzotičnija lovina, pa sljedom toga opet pitanje, šta je prasnulo i iz čega? Jet prasak se nemože dogotit iz ničega, znači opet je bilo nešto prije? Pa bih molio nekog pametnog da prokomentira pitanja i logički mi objasni, malo sam zabrija al mislim da je u skladu sa prvotnim tekstom, rječ je o brzini bržoj od svjetlosti i tome da je čovjek Nikola to uočio skoro prije100 godina?

 36. Damir Ramljak

  28 rujna, 2011 u 9:52 am

  Covjek je, da se ovako izrazim, jedan stroj. Svaki stroj ima svoju snagu ili sposobnosti, one su razlicite, tj. svi smo individue na svoj nacin… Npr. : Ako imamo jace vidne i slusne organe,a losije “kognitivne sposobnosti”, dakle percepcija ili kako vec nazivaju IQ, nase sposobnosti u prostoru nece biti pretjerano jake, ista je stvar obrnuto – visok IQ sa losijim ostalim sposobnostima je ne ucinkovit. Ovo je jako pojednostavljeno.

 37. Dario Pavlović

  28 rujna, 2011 u 11:25 am

  Drago mi je sto jedan ovakav portal pokusava diskreditirati rad jednog ovakvog covjeka. Kolko ima glupih komentara na ovom clanku, ne cudi me da imate toliku fan bazu jer ja vise necu uopce ni zaviriti na ovaj sajt. Nije poanta u tome da li je Tesla govorio tocno o neutrinima ili kozmickim zrakama ili necem trecem, poanta je u tome da je govorio da POSTOJI nesto brze od svjetlosti i da je sam iskusio takvo nesto (valjda). Ne diskreditirate radove jednog Descartesa koji je izrekao i mnostvo budalastina, niti mnogo drugih. Priznajte Tesli da je najveci od najvecih i to ce tad biti jedina istina. Jedina.

 38. Dario Pavlović

  28 rujna, 2011 u 11:26 am

  Ne znam zasto se uopce bavite Teslom sada, kad proslih 100 godina jedva da je spomenut tu i tamo u nekim knjigama kao povijesna figura. Smijesno.

 39. Goran Miji

  28 rujna, 2011 u 12:07 pm

  Karlo Glaeta prvo meni je svjedno a drugo koliko sam slušao radi se o grešci. jer asto fizičari nutrine korsite za pronalaženje super nove jer te nutrine je i vlo teško uhvatiti i oni tvrde da je greška jer non stop s njima rade a za čaospie i ljude općenito svaka ovakva vjest znači prodaju.Koliko je meni znati da bi se ulovio jedna nutrin treba oko bilon nutrian da se pošalju i da bi se uhvatili an 700 kilometara treba predvidjeti vrijeme dolska koje je oko +- 10 mili ili mikro sekundi a ovdje se radi o grešci o 90 nečga znači da su trebali ranije hvatati nutrine a odatle teoriaj da su brži od svjetlosti.

 40. Ivan Stipišić

  28 rujna, 2011 u 12:49 pm

  ipak ima koliko kvaziznanstvenika koji ne priznaju Teslu il umanjuju njegov doprinos ljudima?! uz sve DOKAZE oni ga i dalje umanjuju,a nema veceg znanstvenika! a sta ce sad reci? ,mozda se i neko prepozna 🙂 leteca .reci nesto

 41. Vera Mareš-Bratko

  28 rujna, 2011 u 1:44 pm

  TESLA je jedan , a izuma i saznanja ima puno više nego je prijavio,Muzej u Smiljanu posvećen Tesli je super ..

 42. Mario Miskulin

  28 rujna, 2011 u 3:00 pm

  čovjek daleko ispred svog vremena

 43. Damir Ramljak

  28 rujna, 2011 u 7:32 pm

  imao je poseban dar… preko tih takvih ljudi, covjecanstvo se popne na stepenicu vise… to je naprosto zakon prirode ili evolucija…

 44. Joža Veli

  6 listopada, 2011 u 4:21 am

  kad je migrirao u sad,tesla se u migracijskom uredu izjasnio kao šveđanin.neka tako i ostane.osobno mislim da je bio vlah,ne srbin,i da je posrbljen.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Stručnjaci u Australiji postavili su svjetski rekord u internet brzini sa 44,2 terabita u sekundi

Tehnologija

Projekt je službeno nazvan Convention Center Loop, a prevozit će ljude ispod spomenutog centra autonomnim električnim vozilima.

Znanost za početnike

Tko je izmislio struju? Bitno je reći da je električna struja oduvijek postojala i da nije izumljena, već otkrivena te da je vrlo važan...

Svemir

Znanstvenici su sve bliži odgovoru na najveće pitanje u znanosti – zašto smo mi uopće nastali. Nedavno otkriveni gravitacijski valovi mogli bi sadržavati dokaz...

Oglašavanje