Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Evolucija

Kako je izgledao život neandertalki?

Kad netko spomene “neandertalca”, što vam prvo padne na pamet? Ako se odmah pojavi slika “pećinskog čovjeka”, nije baš iznenađujuće. Brza pretraga slika obično pokazuje muške neandertalce – ali što je s ženskim članovima te vrste? Kako su one živjele i što je bilo s njima? U stvari, gdje su bile sve te divlje neandertalke dok su muškarci bili zauzeti divljanjem?

Od adolescencije do partnerstva

S obzirom na ograničeno istraživanje u tom području, prilično je teško saznati mnogo o ranoj fazi života neandertalki. No, kad je riječ o njihovom prelasku u zrelost, postoje neki zanimljivi tragovi.

Recimo, postoje dokazi o mutaciji neandertalaca koja se danas može naći kod nekih ljudi, a koja navodno uzrokuje raniji početak mjesečnice – prvog menstrualnog ciklusa. To sugerira da su neandertalke možda počele s mjesečnicom i postigli zrelost (barem u reproduktivnom smislu) u mlađoj dobi nego što je to uobičajeno kod ljudi danas.

Kako su starije, vjerojatno su također imale svoje ljubavne partnere. Ako su pronašle partnera, jedno malo istraživanje sugerira da su neandertalke možda napuštale svoje zajednice i prelazile u zajednice svojih partnera.

Znanstvenici su analizirali gene Neandertalaca čiji su ostaci pronađeni u različitim pećinama u Sibiru kako bi saznali nešto o njihovim društvenim navikama. Proučavali su sekvence Y kromosoma koje se prenose s očeva, ali i mitohondrijske DNA koja se nasljeđuje od majki.

Rezultati pokazuju da je bilo više raznolikosti u mitohondrijskoj DNA nego u DNA Y kromosoma. To znanstvenici tumače kao moguću “žensku migraciju između zajednica”.

No, treba napomenuti da je tim proučavao samo genetske podatke 13 jedinki; da bi se donijeli čvrsti zaključci o tome jesu li neandertalke zaista napuštale svoje izvorne zajednice, potrebno je imati više uzoraka.

Muke i radosti: Porođaj u neandertalskim vremenima

Kako su neandertalke prolazile kroz porođaj? Istraživanja sugeriraju da je proces vjerojatno bio jednako težak kao i danas. Znanstvenici su koristili napredne tehnike poput računalne tomografije kako bi rekonstruirali zdjeličnu strukturu neandertalke pronađene u pećini Tabun.

Rezultati pokazuju da je anatomija porođajnog kanala neandertalke bila drugačija od moderne ljudske, što bi moglo ukazivati na to da se bebe nisu okretale u maternici kao što to često čine današnji fetusi.

Porod za neandertalke vjerojatno je bio izazovan zbog kombinacije većih dječjih glava i relativno uskog prolaza. Međutim, moguće je da su imale podršku zajednice tijekom poroda.

Studija iz 2019. godine sugerira da su neandertalci imali prakse slične zdravstvenoj zaštiti, uključujući i pomoć pri porođaju koju danas povezujemo s primaljama. Ova podrška mogla je biti ključna za opstanak majki i beba u neandertalskim zajednicama.

Uloga i aktivnost žena u neandertalskim zajednicama

Izvan činjenice da su rađale sljedeću generaciju neandertalaca, kakva je bila uloga ženskih članova njihovih zajednica? Iako ne možemo s potpunom sigurnošću reći, dokazi sugeriraju da uloga žena možda nije bila znatno različita od uloge muškaraca unutar vrste.

Fosilni ostaci otkrivaju ozljede kostiju koje su rezultat života lovaca kako kod muških tako i kod ženskih Neandertalaca. Također, primjećuje se trošenje zubi koje upućuje na to da su oba spola sudjelovala u aktivnostima gdje su zubi korišteni kao dodatna ruka, primjerice, pri obradi kože.

U divljini stijena i šuma, neandertalke su stvarale zajednice, lovile, i odgajale svoje mlade, istovremeno prkoseći izazovima prapovijesnog svijeta.

Prema asistentici antropologije, Cari Ocobock, vjerojatno ni roditeljstvo nije mijenjalo taj obrazac. Ocobock ističe da nema dokaza da su se pretpovijesne žene odvajale od lova dok su bile trudne, dojile ili nosile djecu. Također, u povijesti ne vidimo naznake stroge podjele poslova prema spolu.

Sudjelovanje u lovu “pripadalo je svima, a ne samo muškarcima.”

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...