Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Genetika

Kako muški DNA dospijeva u ženski mozak?

Foto: Pixabay

Znamo da su nekim ženama muškarci uvijek na pameti, ali neke žene doslovno imaju muškarce u svojim mozgovima. Jedna studija objavljena na PlosOne otkriva nam da popriličan broj ženskih mozgova sadrži muški DNA. Ovaj genetski materijal najvjerojatnije prelazi u tijelo majke za vrijeme trudnoće u kojoj nosi muški fetus. Iako je već poznato da fetalne stanice mogu prijeći u tijelo majke, dosad je bilo nepoznato da te stanice mogu dospjeti i do mozga, jer krv u mozgu obično blokira velike molekule i strane supstance i onemogućuje njihov prodor u mozak.

Kako bi istražili mikrokimerizam – prisutnost stanica genetski različitih od onih u tijelu domaćina – istraživači su ispitali uzorke iz obdukcija 59 pacijentica među kojima je bilo onih bez neuroloških poremećaja, kao i onih koje su patile od Alzheimerove bolesti. Znanstvenici su ustanovili da kod 63% žena mozak sadrži muške stanice raspoređene po čitavom organu. Taj mikrokimerizam ne blijedi vremenom: u mozgu 94-godišnje žene još uvijek su se nalazile muške stanice. Zanimljivo je da su mozgovi ispitanica s Alzheimerovom bolesti u bitno manjoj mjeri sadržavali muške stanice. Neke ih uopće nisu imale, a one koje jesu, imale su ih u manjem broju nego zdrave ispitanice.

Iz ovakvih rezultata proizlazi da tijekom trudnoće barijera koju tvori krv koja cirkulira mozgom postaje propusna i omogućuje prodor fetalnih stanica u majčin mozak. Muške fetalne stanice ostavljaju muški DNA u ženinom mozgu.

Pretpostavka je da bi i ženske stanice trebale ostavljati svoj genetski materijal, ali ovim istraživanjem uzoraka nije se uspjelo dokazati njihovo prisustvo. Istraživači su, međutim, imali ograničene informacije o povijesti svih trudnoća kod ispitanica. Za samo devet njih znalo se da imaju sinove, a za samo se dvije znalo da nemaju mušku djecu.

Znanstvenici sugeriraju da bi muški DNA u mozak mogao stići i preko spontano pobačenih ili abortiranih muških fetusa, ili muške stanice u tijelo uopće nisu pristigle za vrijeme trudnoće. Neke žene mogu steći strani genetski materijal od blizanca ili starijeg brata koji je u maternici ostavio svoj genetski materijal. Čak se i transfuzijom krvi mogu transferirati muške stanice u krv, a krvlju u mozak.

Ova studija napravljena je na relativno malom uzorku od samo 60-tak mozgova, ali je definitivno potvrđeno prisustvo muških stanica u ženskom mozgu, što pokazuje da fetalne stanice imaju sposobnost da probiju krvnu barijeru u majčinom mozgu. Ipak, da bi se znalo radi li se ovdje zaista o fetalnim stanicama ili one potječu iz nekog drugog izvora, bit će potrebno obaviti istraživanja na mnogo većem broju uzoraka s poznatom povijesti trudnoća. Tada ćemo moći vidjeti možemo li uz pomoć fetalnih stanica utjecati na smanjenje rizika od Alzheimerove bolesti.

Možda će vas zanimati

Psihologija

Povećani stres kod muškaraca i njihova sklonost prema punijim ženama međusobno su povezani, navodi se u jednom članku objavljenom u časopisu PLoS ONE. Viren...

Društvene znanosti

Broj parova u kojima žena ima višu razinu sveučilišnog obrazovanja nego njezin muški partner je u porastu, a u mnogim zemljama taj trend nadilazi...

Društvene znanosti

Određeni provedeni eksperimenti o grupnom odlučivanju pokazuju da je posjedovanje mjesta za stolom vrlo različito od posjedovanja glasa za odluku. Znanstvenici na američkim sveučilištima...

Evolucija

Evolucijom je muški spol razvio zdravije gene zahvaljujući svojim genetskim vezama sa ženama, pokazalo je jedno istraživanje. Iako je, kažu istraživači, učinak kulture poprilično...