Connect with us

Znanost

Genetika

Kako muški DNA dospijeva u ženski mozak?


Znamo da su nekim ženama muškarci uvijek na pameti, ali neke žene doslovno imaju muškarce u svojim mozgovima. Nova studija objavljena na PlosOne otkriva nam da popriličan broj ženskih mozgova sadrži muški DNA. Ovaj genetski materijal najvjerojatnije prelazi u tijelo majke za vrijeme trudnoće u kojoj nosi muški fetus. Iako je već poznato da fetalne stanice mogu prijeći u tijelo majke, dosad je bilo nepoznato da te stanice mogu dospjeti i do mozga, jer krv u mozgu obično blokira velike molekule i strane supstance i onemogućuje njihov prodor u mozak.

Kako bi istražili mikrokimerizam – prisutnost stanica genetski različitih od onih u tijelu domaćina – istraživači su ispitali uzorke iz obdukcija 59 pacijentica među kojima je bilo onih bez neuroloških poremećaja, kao i onih koje su patile od Alzheimerove bolesti. Znanstvenici su ustanovili da kod 63% žena mozak sadrži muške stanice raspoređene po čitavom organu. Taj mikrokimerizam ne blijedi vremenom: u mozgu 94-godišnje žene još uvijek su se nalazile muške stanice. Zanimljivo je da su mozgovi ispitanica s Alzheimerovom bolesti u bitno manjoj mjeri sadržavali muške stanice. Neke ih uopće nisu imale, a one koje jesu, imale su ih u manjem broju nego zdrave ispitanice.

Iz ovakvih rezultata proizlazi da tijekom trudnoće barijera koju tvori krv koja cirkulira mozgom postaje propusna i omogućuje prodor fetalnih stanica u majčin mozak. Muške fetalne stanice ostavljaju muški DNA u ženinom mozgu.
Pretpostavka je da bi i ženske stanice trebale ostavljati svoj genetski materijal, ali ovim istraživanjem uzoraka nije se uspjelo dokazati njihovo prisustvo. Istraživači su, međutim, imali ograničene informacije o povijesti svih trudnoća kod ispitanica. Za samo devet njih znalo se da imaju sinove, a za samo se dvije znalo da nemaju mušku djecu.

Znanstvenici sugeriraju da bi muški DNA u mozak mogao stići i preko spontano pobačenih ili abortiranih muških fetusa, ili muške stanice u tijelo uopće nisu pristigle za vrijeme trudnoće. Neke žene mogu steći strani genetski materijal od blizanca ili starijeg brata koji je u maternici ostavio svoj genetski materijal. Čak se i transfuzijom krvi mogu transferirati muške stanice u krv, a krvlju u mozak.

Ova studija napravljena je na relativno malom uzorku od samo 60-tak mozgova, ali je definitivno potvrđeno prisustvo muških stanica u ženskom mozgu, što pokazuje da fetalne stanice imaju sposobnost da probiju krvnu barijeru u majčinom mozgu. Ipak, da bi se znalo radi li se ovdje zaista o fetalnim stanicama ili one potječu iz nekog drugog izvora, bit će potrebno obaviti istraživanja na mnogo većem broju uzoraka s poznatom povijesti trudnoća. Tada ćemo moći vidjeti možemo li uz pomoć fetalnih stanica utjecati na smanjenje rizika od Alzheimerove bolesti.


Tražili ste na googlu:

mikrokimerizam, muski mikrokimerizam

9 komentara

9 Comments

 1. Krešimir Šantić

  listopad 7, 2012 kod 1:51 pm

  …napisao bih kako….. ali………. ;))

 2. Antonio Vuković

  listopad 7, 2012 kod 1:51 pm

  wiki.hr/oralni_seks?

 3. Stella Ivančić

  listopad 7, 2012 kod 1:55 pm

  whatever

 4. Potebno

  listopad 7, 2012 kod 4:07 pm

  Da li je ikada pronađen ženski DNA u muškom mozgu i da li je ikada rađeno istraživanje o tome?

 5. Luka Plazibat

  listopad 7, 2012 kod 2:35 pm

  XD

 6. Marina Atlija

  listopad 7, 2012 kod 3:48 pm

  mislim nije smo muski DNA, nego i DNA zenske djece, samo se ne moze lako da prati…poanta je da dolazi do mikrokimera u odraslom organizmu…definitivo se clanci moraju citati na engleskom jer ovi prijevodi na Hrvatski ponekad nemaju veze s vezom

 7. Mila Firić Skejić

  listopad 7, 2012 kod 4:34 pm

  kad se zaljubimo-poglupavimo …eto kako..a od rođenja smo tako pametne bile!

 8. Daniela Zodan

  listopad 8, 2012 kod 10:16 am

  To nas je pitanje uvijek mucilo!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Genetika

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh