Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Genetika

Kako muški DNA dospijeva u ženski mozak?

Foto: Pixabay

Znamo da su nekim ženama muškarci uvijek na pameti, ali neke žene doslovno imaju muškarce u svojim mozgovima. Jedna studija objavljena na PlosOne otkriva nam da popriličan broj ženskih mozgova sadrži muški DNA. Ovaj genetski materijal najvjerojatnije prelazi u tijelo majke za vrijeme trudnoće u kojoj nosi muški fetus. Iako je već poznato da fetalne stanice mogu prijeći u tijelo majke, dosad je bilo nepoznato da te stanice mogu dospjeti i do mozga, jer krv u mozgu obično blokira velike molekule i strane supstance i onemogućuje njihov prodor u mozak.

Kako bi istražili mikrokimerizam – prisutnost stanica genetski različitih od onih u tijelu domaćina – istraživači su ispitali uzorke iz obdukcija 59 pacijentica među kojima je bilo onih bez neuroloških poremećaja, kao i onih koje su patile od Alzheimerove bolesti. Znanstvenici su ustanovili da kod 63% žena mozak sadrži muške stanice raspoređene po čitavom organu. Taj mikrokimerizam ne blijedi vremenom: u mozgu 94-godišnje žene još uvijek su se nalazile muške stanice. Zanimljivo je da su mozgovi ispitanica s Alzheimerovom bolesti u bitno manjoj mjeri sadržavali muške stanice. Neke ih uopće nisu imale, a one koje jesu, imale su ih u manjem broju nego zdrave ispitanice.

Iz ovakvih rezultata proizlazi da tijekom trudnoće barijera koju tvori krv koja cirkulira mozgom postaje propusna i omogućuje prodor fetalnih stanica u majčin mozak. Muške fetalne stanice ostavljaju muški DNA u ženinom mozgu.

Pretpostavka je da bi i ženske stanice trebale ostavljati svoj genetski materijal, ali ovim istraživanjem uzoraka nije se uspjelo dokazati njihovo prisustvo. Istraživači su, međutim, imali ograničene informacije o povijesti svih trudnoća kod ispitanica. Za samo devet njih znalo se da imaju sinove, a za samo se dvije znalo da nemaju mušku djecu.

Znanstvenici sugeriraju da bi muški DNA u mozak mogao stići i preko spontano pobačenih ili abortiranih muških fetusa, ili muške stanice u tijelo uopće nisu pristigle za vrijeme trudnoće. Neke žene mogu steći strani genetski materijal od blizanca ili starijeg brata koji je u maternici ostavio svoj genetski materijal. Čak se i transfuzijom krvi mogu transferirati muške stanice u krv, a krvlju u mozak.

Ova studija napravljena je na relativno malom uzorku od samo 60-tak mozgova, ali je definitivno potvrđeno prisustvo muških stanica u ženskom mozgu, što pokazuje da fetalne stanice imaju sposobnost da probiju krvnu barijeru u majčinom mozgu. Ipak, da bi se znalo radi li se ovdje zaista o fetalnim stanicama ili one potječu iz nekog drugog izvora, bit će potrebno obaviti istraživanja na mnogo većem broju uzoraka s poznatom povijesti trudnoća. Tada ćemo moći vidjeti možemo li uz pomoć fetalnih stanica utjecati na smanjenje rizika od Alzheimerove bolesti.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...