Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Koja je najdulja cesta na svijetu?

Najdulja cesta na svijetu

Znate li koja je cesta kraljica svih cesta? Nije to samo jednostavna cesta, već vijugavi div koji se proteže od hladnih aljaških prostranstava do vrelih argentinskih ravnica. Ali, priča o najduljoj cesti na svijetu nije tako jednostavna kako se čini na prvi pogled.

Tajanstveni gigant: Panamerička autocesta

Priča započinje u ranom 20. stoljeću, kada su Sjedinjene Američke Države predložile veliki projekt – Panameričku autocestu. Zamislite cestu koja spaja kontinente, koja je predstavljena kao simbol bratstva i napretka. No, neki tvrde da je pravi motiv bio poticanje prodaje američkih automobila i proizvoda u Latinskoj Americi. Nakon godina diplomacije, 1937. godine, brojne američke zemlje potpisale su konvenciju o gradnji ove monumentalne ceste. Ipak, put od sna do stvarnosti bio je pun prepreka.

Iako je Richard Nixon 70-ih godina tvrdio da će se mega-autocesta uskoro završiti, Panamerička autocesta ostala je nedovršena. Najpoznatija prepreka je Dariénov procjep, 160 kilometara guste džungle i močvarnih predjela bez ijedne ceste koja bi povezala Panamu i Kolumbiju. Ekološke i društvene brige sprječavale su gradnju kroz ovaj divlji teren, dok su opasnosti poput naoružanih skupina i krijumčara droge dodale dodatnu razinu rizika.

Unatoč njegovoj opasnosti i nepristupačnosti, Dariénov procjep ostaje jedno od posljednjih velikih nepoznatih područja u svijetu modernih putovanja. Ovaj divlji, neistraženi dio zemlje nije samo geografska prepreka; on je simbol sukoba između čovjeka i prirode. Zbog svoje izolacije, Darién Gap je postao utočište za raznolike biljne i životinjske vrste koje nisu zabilježene nigdje drugdje na planeti. Međutim, istraživanje i zaštita ovog jedinstvenog ekosustava postaju sve teži u svjetlu nelegalnih aktivnosti i nedostatka regulacije.

Karta Amerike koja prikazuje Panameričku autocestu od Aljaske do Argentine.

Rivali i rekordi

Iako Panamerička autocesta nosi titulu najdulje ceste, nije jedina u igri. Azijska autocesta 1 proteže se sve do granice Turske i Bugarske, ali se suočava s vlastitim prekidima, uključujući ogromnu vodenu zapreku između Japana i Južne Koreje i politički nabijenu Demilitariziranu zonu Koreja. Zatim je tu australska Autocesta 1, koja drži rekord za najdulju neprekidnu cestu, obuhvaćajući čitav kontinentalni obod.

Dakle, sljedeći put kada se nađete na dugoj vožnji, razmislite o ovim titanima asfalta. Koja je najdulja cesta na svijetu? Odgovor možda ovisi o vašim kriterijima za neprekidnost i avanturu.

Panamerička autocesta na području Nazca pustinje – Peru, Južna Amerika

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...