Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Majke koje doje poslije imaju uži struk

Uočena je zanimljiva povezanost desetljećima poslije

Dojenje beba je jedan je od najzahtjevnijih dijelova majčinstva, no njegove su prednosti višestruke za novorođenče. Međutim, osim što je dojenje dobro za bebe, ono je odlično i za majke.

Naime, najnovija istraživanja pokazala su kako dojenje ima veze s obujmom struka kod majke.

U istraživanju zvanom “Ishodi trudnoće i zdravlje u zajednici” Sveučilišta u Pittsburghu i Državnog sveučilišta Michigan sudjelovalo je 700 žena.

Znanstvenici su pratili majke 7 do 15 godina nakon što su rodile.

Rezultati koji su objavljeni u časopisu Journal of Women’s Health pokazali su zanimljive rezultate. Majke koje su dojile više od 6 mjeseci imale tanji struk za gotovo 4 centimetra u usporedbi sa strukom onih majki koje su prestale dojiti nakon 6 mjeseci ili čak i ranije.

Osim toga majke koje su duže dojile imale su i manji obujam kukova.

Znanstvenici su uzeli u obzir dob, rasu ili etničku pripadnost, komplikacije u trudnoći, socioekonomski status i razne faktore zdravog načina života.

Postporođajna proizvodnja mlijeka za dojenje zahtijeva od majke da potroši gotovo 500 dodatnih kilokalorija dnevno, navodi se u studiji.

Stručnjaci su otkrili i da su majke koje su dojile svoje bebe imale manji indeks tjelesne mase i krvni tlak. Razlog za to je što su majke koje doje svjesnije važnosti zdrave prehrane za bebu.

Obujam struka je inače pokazatelj i kardiovaskularnog zdravlja. Uži struk tako znači i manji rizik za srčana oboljenja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Nakon rođenja djeteta novopečeni roditelji nisu uvijek preplavljeni osjećajem radosti i sreće. Tjelesne i emocionalne promjene koje donosi roditeljstvo mogu izazvati postnatalnu depresiju, ne...

Društvene znanosti

Iako imaju partnera kao pomoć

Društvene znanosti

U eksperimentu su se bebe smiješile samo kad je majčin osmijeh bio upućen izravno njima. Dječja percepcija vrlo je oštra od najranije dobi i...