Connect with us

Znanost

Psihologija

Mrkva motivira radnike, a ne batine

Što motivira ljude da se više trude na poslu: obećanje nagrade ili prijetnja kaznom?
Nova studija čiji je koautor Karen Sedatole, izvanredni profesor računovodstva s američkog sveučilišta Michigan State University, kaže da je mrkva – a ne batina – ona koja pokreće produktivnost.

Studija, koja je objavljena u časopis The Accounting Review, suprotstavlja se ranijim istraživanjima koja su navodila da je prijetnja kaznom učinkovitija za ulaganje većeg truda zaposlenika prilikom rada, rekla je Karen Sedatole.

“Naši rezultati pokazuju da su mrkve bolje od štapova – drugim riječima, radnici bolje odgovaraju na nagrade nego na kazne”, rekla je Sedatole.

Studiju pod nazivom “Batine i mrkve: Utjecaj okvira ugovora na trud u nepotpunim ugovorima” Karen Sedatole izradila je zajedno s Margaret Christ sa Sveučilišta u Georgiji i Kristy Towry sa Sveučilišta Emory.

Istraživačice su provele znanstveni eksperiment u kojem su sudionici odigrali uloge nadzornika i zaposlenika. Neki zaposlenici su bili uključeni u nagradni program što ga provodi nadzornik, dok su drugi radili u sustavu kazni.

Zaposlenici u programu s nagradama pokazali su više truda i to je dovelo do većeg povjerenja prema nadzorniku. Sedatole kaže da je ova studija prva prepoznala ovaj faktor povjerenja.

“Što to znači za tvrtke? Zaključak je da će zaposlenici koji primaju nagrade za svoj trud raditi čak i napornije, povećavajući produktivnost i potencijalno povećati dobit”, rekla je Sedatole. “Oni zaposlenici koji su podvrgnuti kaznama pokazuju tendenciju da ne vjeruju nadzorniku i zbog toga rade s manje zalaganja.”

Primjeri kazni u poslovnom svijetu su smanjenje plaća, degradacije i sankcije ili druge disciplinske mjere kao, primjerice, da prodavač s manje uspjeha dobiva sve manje područje za rad.

Nastavi čitati
Advertisement

Kao magistar informacijske znanosti, iz profesionalnih razloga posebno prati razvoj kako gospodarskih i znanstvenih prilika u zemlji i svijetu, tako i općih kulturnih i drugih događanja poput razvoja tehnologije i njezinog utjecaja na društvo.

4 komentara

4 Comments

 1. Kristian Jurić

  28 lipnja, 2012 kod 9:32 pm

  Ja ipak mislim da je odgovor jutarnji sex.

 2. Danijel Požgaj

  28 lipnja, 2012 kod 9:36 pm

  u kojem ti svijetu zivis pa strah od odkaza konju kaj nevidis kaj se dogada u hrvatskoj zakaj postavljas glupa pitanja

 3. Borna Babok

  28 lipnja, 2012 kod 9:47 pm

  mrkva mozda motivira zene, sumnjam da motivira i muskarce, dobro ima nekih al opet, pretezito ne

 4. Tomislav Kos

  28 lipnja, 2012 kod 10:09 pm

  pa nije sve bas tako jednostavno… ima i drugacijih istrazivanja… npr: http://www.ted.com/talks/lang/hr/dan_pink_on_motivation.html

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Psihologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh