Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Mrkva motivira radnike, a ne batine

Što motivira ljude da se više trude na poslu: obećanje nagrade ili prijetnja kaznom?
Nova studija čiji je koautor Karen Sedatole, izvanredni profesor računovodstva s američkog sveučilišta Michigan State University, kaže da je mrkva – a ne batina – ona koja pokreće produktivnost.

Studija, koja je objavljena u časopis The Accounting Review, suprotstavlja se ranijim istraživanjima koja su navodila da je prijetnja kaznom učinkovitija za ulaganje većeg truda zaposlenika prilikom rada, rekla je Karen Sedatole.

“Naši rezultati pokazuju da su mrkve bolje od štapova – drugim riječima, radnici bolje odgovaraju na nagrade nego na kazne”, rekla je Sedatole.

Studiju pod nazivom “Batine i mrkve: Utjecaj okvira ugovora na trud u nepotpunim ugovorima” Karen Sedatole izradila je zajedno s Margaret Christ sa Sveučilišta u Georgiji i Kristy Towry sa Sveučilišta Emory.

Istraživačice su provele znanstveni eksperiment u kojem su sudionici odigrali uloge nadzornika i zaposlenika. Neki zaposlenici su bili uključeni u nagradni program što ga provodi nadzornik, dok su drugi radili u sustavu kazni.

Zaposlenici u programu s nagradama pokazali su više truda i to je dovelo do većeg povjerenja prema nadzorniku. Sedatole kaže da je ova studija prva prepoznala ovaj faktor povjerenja.

“Što to znači za tvrtke? Zaključak je da će zaposlenici koji primaju nagrade za svoj trud raditi čak i napornije, povećavajući produktivnost i potencijalno povećati dobit”, rekla je Sedatole. “Oni zaposlenici koji su podvrgnuti kaznama pokazuju tendenciju da ne vjeruju nadzorniku i zbog toga rade s manje zalaganja.”

Primjeri kazni u poslovnom svijetu su smanjenje plaća, degradacije i sankcije ili druge disciplinske mjere kao, primjerice, da prodavač s manje uspjeha dobiva sve manje područje za rad.

4 komentara

4 Comments

 1. Kristian Jurić

  28 lipnja, 2012 u 9:32 pm

  Ja ipak mislim da je odgovor jutarnji sex.

 2. Danijel Požgaj

  28 lipnja, 2012 u 9:36 pm

  u kojem ti svijetu zivis pa strah od odkaza konju kaj nevidis kaj se dogada u hrvatskoj zakaj postavljas glupa pitanja

 3. Borna Babok

  28 lipnja, 2012 u 9:47 pm

  mrkva mozda motivira zene, sumnjam da motivira i muskarce, dobro ima nekih al opet, pretezito ne

 4. Tomislav Kos

  28 lipnja, 2012 u 10:09 pm

  pa nije sve bas tako jednostavno… ima i drugacijih istrazivanja… npr: http://www.ted.com/talks/lang/hr/dan_pink_on_motivation.html

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Jeste li ikada vidjeli ljubičastu mrkvu? Naime, malo je poznato da su prve kultivirane sorte mrkve većinom bile ljubičaste boje. Danas poznata narančasta mrkva...

Oglašavanje