Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Ocean Cleanup uklonio 200.000 kilograma plastike iz Tihog oceana

GPGP

Ocean Cleanup je na misiji uklanjanja plastičnog otpada iz oceana.

Ovaj projekt obnove oceana nedavno je prošao još jednu veliku prekretnicu. Prema objavi na Twitteru, neprofitna organizacija uklonila je do 200.000 kilograma plastičnog otpada iz sjevernog Tihog oceana. Gomila smeća je poznata kao Veliki tihooceanski otok smeća (Great Pacific Garbage Patch, GPGP) i nalazi se između Kalifornije i Havaja.

Ovaj podvig postignut je na Putovanju 13 tijekom prvog čišćenja 2023. godine.

Tijekom prve akcije vađenja otpada ove godine, organizacija je uspjela izvući 6260 kilograma otpada iz velike hrpe plutajuće plastike, koja je uključivala sve, od velikih ribarskih mreža do sitne mikroplastike. Prema studiji, više od 75 posto smeća sastoji se od plastičnog otpada povezanog s ribolovom.

Uklanjanje otpada omogućili su posebno dizajnirani sustavi za čišćenje poznatiji pod nazivom System 002, kao i druga oprema. Sustav također uključuje AI-pokretane kamere koje neprekidno skeniraju površinu oceana u potrazi za plastičnim otpadom.

Za skupljanje otpada koriste dugačku barijeru u obliku slova U. Kako bi zaštitio morske divlje životinje, sustav se polako kreće ispod oceana i proizvodi minimalnu buku. Podaci praćenja koje je objavila tvrtka otkrili su “nizak negativan utjecaj Sustava 002 na život u moru tijekom prvih 12 putovanja.”

Ali što se događa nakon što se otpad prikupi? Tvrtka je odgovorila u objavi na Twitteru: “Želimo oceanskoj plastici dati novi život radeći s partnerima na recikliranju i transformaciji u trajne plastične proizvode.” Zapravo, organizacija je lansirala sunčane naočale, svoj prvi proizvod napravljen od plastičnog otpada u listopadu 2020.

Boyan Slat, nizozemski izumitelj hrvatskog porijekla, pokrenuo je ovaj jedinstveni projekt 2013. godine. Sjeverni Tihi ocean odabran je jer prima veliku količinu plastičnog otpada iz Azije, Južne i Sjeverne Amerike.

Sadrži 1800 milijardi komada smeća

Otok smeća, tri puta veći od Francuske, sadrži 1800 milijardi komada smeća prosječne težine od 80 milijuna kilograma.

Ova nedavno postignuta prekretnica samo je kap u moru. Do 2040. tvrtka se nada da će očistiti 90 posto plutajuće plastike u oceanu. Također rade na Systemu 3, a riječ je o masivnoj barijeri za ubrzavanje procesa čišćenja dugoj 2,4 kilometara.

Djelovanje neprofitne organizacije u sakupljanju gomile oceanskog smeća i odnošenja na sigurnu lokaciju za učinkovito odlaganje daje mnogo nade da se naši oceani doista mogu očistiti. Ovo je prijeko potreban prizor za bolne oči i za sve koji su zabrinuti za onečišćenje i osjećaju brigu za oceane.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

U ožujku 2019. godine, prizor iz jugozapadnog dijela Australije šokirao je svjetsku javnost. Dvanaest kitova ubojica odlučno je napalo jednog od najvećih stanovnika našeg...

Biologija

Štiteći oceane štitimo život na Zemlji! Međunarodna znanstvena zajednica poziva na hitno poboljšanja zdravlja oceana i smanjenje gubitka kisika u oceanima. Smanjenje emisije stakleničkih...

Biotehnologija

Čvrsta gljiva u obliku zvona koja raste na truloj kori drveća stoljećima se koristila kao potpaljivač vatre, a novo istraživanje osvijetlilo je molekularnu strukturu...

Ekologija i okoliš

Mikroplastika u komarcima kontaminira poslije cijeli hranidbeni lanac