Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Osmišljen tretman za liječenje dosad neizlječivog poremećaja “nemirnih očiju”

Doktori su uspješno implantirali magnete iza očiju pacijenta kako bi izliječili stanje koje izaziva nevoljno treperenje i trzanje očima.

Nistagmus, ili “rasplesane oči”, poremećaj je koji zahvaća 1 u 1.000 ljudi i za njega ne postoji medicinski tretman.

Pacijentu su implantirana dva sićušćna magneta u svako oko, kako bi pomogli zaustaviti trzaje očiju.

Stručnjaci tvrde da je ovaj poduhvat popločao put korištenju magnetskih implanta za kontrolu pokreta i kod drugih dijelova tijela.

Magneti su u međusobnoj interakciji kako bi spriječili nevoljne pokrete očiju i poboljšali pacijentov vid.

Studija pod pokroviteljstvom Sveučilišnog koledža u Londonu i Sveučilišta u Oxfordu prvi je uspješni primjer okulomotorne prosteze – implanta koji kontrolira pokrete oka.

“Nistagmus ima brojne uzroke s različitim porijeklima u središnjem živčanom sustavu, što postavlja izazov za razvoj farmaceutskog liječenja, pa smo se odlučili usredotočiti na same mišiće oka”, rekao je voditelj studije, doktor Parashkev Nachev s UCL-ovog Instituta za neurologiju.

“No sve dosad, mehanički pristupi bili su nam nedostižni zbog potrebe zaustavljanja nevoljnih pokreta oka bez sprječavanja prirodnih, namjernih pokreta.”

Što je nistagmus?

Nistagmus je kontinuirano nekontrolirano kretanje očiju.

Pokreti mogu biti u bilo kojem smjeru pa oči izgledaju kao da se pomiču s jedne strane na drugu ili gore-dolje, nekad čak i u krugovima.

To je znak problema s vizualnim sustavom ili putevima koji povezuju oči s područjima mozga koja analiziraju vid.

U mnogim slučajevima uzrok nistagmusa je nepoznat. Poremećaj se ne može liječiti, ali neki aspekti stanja mogu se tretirati.

Pacijent koji je prošao ovu proceduru razvio je nistagmus u kasnim 40-ima, kao posljedica Hodgkin limfoma. Stanje je imalo velik utjecaj na njegov život, uključujući i gubitak posla. Njegove teškoće potaknule su istraživački tim da izrade uspješnu protezu.

“Srećom, sila koju koristimo za voljne pokrete oka veća je od sile koja uzrokuje trzave pokrete oka, pa su nam potrebni prilično mali magneti, što umanjuje rizik imobilizacije oka”, rekao je profesor Quentin Pankhurt s UCL-a, koji je osmislio dizajn proteze.

Dva magneta implantirana su u svako oko, jedan pričvršćen za kost pri dnu očne duplje, a drugi ušiven u jedan od ekstraokularnih mišića.

Proceduru je vodio profesor Geoff Rose i David Verity iz Očne bolnice Moorfields u Londonu, i to tijekom dviju odvojenih sesija.

Pacijent se brzo oporavio i obavijestio o znatnom poboljšanju vida. K tome, nakon više od četiri godine, nije prijavio negativan utjecaj na funkcionalne pokrete oka. Vratio se plaćenom zaposlenju i otkrio da su mu svakodnevne aktivnosti poput čitanja i gledanja televizije puno jednostavnije.

Znanstvenici su istaknuli da će biti potrebna daljnja istraživanja kako bi otkrili koji bi pacijenti imali najviše koristi od okulomotornih proteza.

Upozoravaju da magnetski implanti neće biti prikladni za svakog s nistagmusom, poput osoba koje moraju obavljati redovna MRI slikanja.

Nistagmus je jedan od najčešćih oblika oštećenja vida među djecom.

Studija slučaja objavljena je u časopisu Ophthalmology.

Izvor: BBC

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

FDA upozorava kako je sve više slučajeva žena koje imaju rijedak oblik karcinoma povezan s implantatima u grudima. Brojka oboljelih još uvijek nije golema,...

Biljke i životinje

Znanstvenici sa Sveučilišta Duke uspoređivali su i ocjenjivali vid različitih životinjskih vrsta kako bi mogli odrediti koliko oštro vide sliku proučavajući anatomiju oka i...

Oboljenja i poremećaji

Ako ste se ikad zapitali kako bi izgledali šavovi u oku, ova fotografija korisnika Reddita pod imenom Philawesomeraptor trebala bi vam zadovoljiti znatiželju. Naime,...

Tehnologija

U doba kad su protetike prvi put stvorene, nisu bile nužno dizajnirane da oponašaju stvarne dijelove ljudskog tijela. Uglavnom su bile dizajnirane da budu...