Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Otkrivena tajna podzemlja: Arheolozi u Kini otkrivaju drevnu mrežu tunela

Otkrivena tajna podzemlja: Arheolozi u Kini otkrivaju drevnu mrežu tunela
Shutterstock

Arheološki timovi koji rade na lokaciji drevnog kamenog grada Houchengzui u Unutrašnjoj Mongoliji, autonomnoj regiji na sjeveru Kine, ostvarili su značajno otkriće. Otkrili su starodavni sustav tunela star između 4300 i 4500 godina.

Ovo veliko arheološko nalazište, koje se prostire na oko 1,38 milijuna kvadratnih metara, smješteno je na sjevernoj obali rijeke Hun u okrugu Qingshuihe, unutar Unutrašnje Mongolije. Tim istraživača proveo je opsežna istraživanja kako bi potvrdio povijesni značaj i važnost ovog drevnog grada.

Kroz svoja istraživanja, otkrili su da je Houchengzui najveći, najznačajniji i najbolje zaštićeni kameni grad iz rane Longshan ere pronađen u Unutrašnjoj Mongoliji do sada, prema izvještajima Archaeology Magazine.

Najintrigantniji aspekt otkrića je složeni trostruki obrambeni sustav koji uključuje detaljnu mrežu podzemnih tunela. Istraživački tim Instituta za arheologiju Kineske akademije društvenih znanosti (CASS), koji je vodio nedavna iskopavanja, naglasio je važnost ovih tunela u kontekstu obrambenih strategija i urbanog planiranja drevnog grada. Ova otkrića pružaju nova saznanja o načinu života, obrambenim mehanizmima i arhitektonskim inovacijama u ranom razdoblju Longshan kulture.

Otkriće u kamenom gradu Houchengzui, koje je podijelio Institut za arheologiju u suradnji s Institutom za kulturne relikvije i arheologiju Autonomne regije Unutrašnje Mongolije te Kineskom arheološkom mrežom, predstavlja značajan doprinos razumijevanju drevnih civilizacija sjeverne Kine.

Kameni grad Houchengzui oblikovan je u obliku elipse i sastoji se od unutarnjeg grada, vanjskog grada i kapije ograđene zidinama. Grad se prostire na površini od otprilike 1200 metara dužine i 1150 metara širine. Tijekom petogodišnjeg perioda arheoloških iskopavanja, istraživači su otkrili trostruki obrambeni sustav grada koji uključuje glavni gradski zid, glavna gradska vrata, konjska lica, zidove kapije, terase i opkope.

Daljnja iskapanja otkrila su postojanje triju glavnih vrata grada. Glavna gradska vrata (CM1) smještena su u središtu vanjskog gradskog zida i imaju pravokutni oblik. Uz vrata se nalaze zemljane platforme s obje strane. Druga dva seta vrata su gradska vrata od žara (CM2) i vanjska gradska vrata od žara (CM3). Ova strukturalna otkrića pružaju uvid u složenost i sofisticiranost urbanog planiranja i obrambenih strategija drevnog grada Houchengzui, prema izvještajima Heritage Daily.

Ove informacije ističu važnost Houchengzuija kao ključnog arheološkog nalazišta za razumijevanje ranih civilizacijskih struktura i urbanog razvoja u drevnoj Kini.

Najnovija iskopavanja u kamenom gradu Houchengzui otkrila su dodatni, dosad nevidljivi sloj zaštite – opsežnu podzemnu mrežu sastavljenu od šest tunela koji se međusobno presijecaju. Ovi tuneli, koji se nalaze na dubinama od 1,5 do 6 metara, prostiru se radijalno od središta grada, formirajući kompleksnu mrežu ispod zemlje.

Ovi podzemni tuneli u Houchengzuiju imali su dvostruku funkciju. S jedne strane, služili su kao drevna transportna mreža koja je omogućavala brz i siguran prijenos ljudi, dobara i informacija unutar grada i njegovih obrambenih struktura. S druge strane, bili su ključni element u obrani grada, omogućujući neprimjetno kretanje i mobilizaciju snaga unutar gradskih zidina, a ujedno su mogli poslužiti i kao sklonište ili mjesto za iznenadne napade na neprijatelje.

Ova sofisticirana podzemna mreža svjedoči o naprednim inženjerskim i arhitektonskim sposobnostima ljudi koji su živjeli u Houchengzuiju. Također ukazuje na to da su stanovnici ovog drevnog grada razumjeli važnost i prednosti korištenja podzemnih struktura u kontekstu urbanog planiranja i vojnog inženjerstva. Ovo otkriće pruža dragocjeni uvid u razumijevanje drevnih metodologija gradnje i obrane, te dodatno ističe Houchengzui kao izuzetno značajno arheološko nalazište.

Podzemni tuneli otkriveni u kamenom gradu Houchengzui predstavljaju jedinstveni arhitektonski podvig. S lučnim stropovima sličnim onima u nastambama u špiljama iz razdoblja Longshan, ovi tuneli su visoki između 1 i 2 metra i široki oko 1,5 metra. Zanimljivo je da na zidovima tunela postoje jasno vidljivi tragovi alata, što ukazuje na ručnu izradu i sofisticiranu tehniku gradnje koja je bila prisutna u to vrijeme.

Arheolozi smatraju da složeni raspored kamenog grada Houchengzui, koji uključuje detaljne obrambene sustave i skrivene tunele, naglašava njegovu važnost u vojnoj obrani te njegov strateški položaj. Ovaj grad nije bio samo središte za stanovanje i trgovinu, već i ključna točka u obrambenim mrežama drevne Kine.

Nastavak iskopavanja u Houchengzuiju otkriva još više informacija o povijesti i strukturi grada. Otkriveni su visoke građevine, grobna mjesta i drugi arhitektonski ostaci koji pružaju uvid u urbanu organizaciju, društvenu strukturu i kulturu stanovnika ovog drevnog grada. Svakim novim otkrićem, Houchengzui se sve više ističe kao iznimno važno arheološko nalazište koje pruža dragocjeni uvid u ranu kinesku civilizaciju i njene inženjerske te arhitektonske sposobnosti.

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Arheolozi u Švedskoj su nedavno naletjeli na izuzetno značajan nalaz – otkrili su ostatke visokog i moćnog čovjeka iz srednjeg vijeka, ukopanog uz svoj...

Arheologija i paleontologija

Arheolozi su otkrili značajne nalaze u grobnoj humci “Herlaugshagen” u Norveškoj, što bi moglo preoblikovati razumijevanje povijesti Skandinavije. Ove godine, tim istraživača iz Norveškog...

Arheologija i paleontologija

U nedavno otkrivenim ruševinama Pompeja, arheolozi su naišli na pekarnicu koja je bila zatvoren prostor gdje su robovi bili prisiljeni na proizvodnju kruha. Ovaj...

Arheologija i paleontologija

Neandertalci su naši najbliži izumrli rođaci, s kojima smo bili u kontaktu tisućama godina do njihovog nestanka prije 40.000 godina. Unatoč tome što su...