Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Fizika

Ova genijalna mapa pokazuje kako je sve u fizici povezano

Fizika je ogromno, kompleksno polje. Također je i jedno od najfascinantnijih, baveći se svime od crnih rupa i crvotočina do kvantne teleportacije i gravitacijskih valova.

No, osim ako nemate prirođeno znanje o polju, prilično je teško shvatiti kako se svi ti koncepti zapravo uklapaju – i kako se povezuju sa stvarima poput fizike inercije i strujnih krugova koje smo učili u srednjoj školi.

Uostalom, svi stalno pokušavaju dokazati da Einstein nije u pravu, a Stephen Hawking se slavno izborio za svoju „teoriju svega“, pa je lako zbuniti se o tome kako se stvari stvarno uklapaju u fiziku (ako se uopće uklapaju).

Da bi riješio to jednom zauvijek, Dominic Walliman je na YouTubeu predstavio svoju kartu koja pokazuje kako se brojne grane fizike povezuju, od najranijih dana klasične fizike i Isaaca Newtona, sve do Einsteinove relativnosti i kvantne fizike (s malo ubačene filozofije kao dodatak).

Ako vam zbog same pomisli na fiziku probija znoj, obećavamo vam da je puno manje strašno kad pogledate:

Dominic Walliman/YouTube

Ovu mapu možete kupiti kao poster, ali i besplatno preuzeti u visokoj rezoluciji.

Ako vam je od ovoga i dalje pomalo mučno, bez brige, Walliman je stvorio i nevjerojatnu animaciju koja vas vodi kroz ovu kartu korak po korak, i sažima povijest fizike u samo 8 divnih minuta.

Vodi vas od Newtonove jabuke do današnjih znanstvenika koji žele zagledati u crne rupe i pronaći teoriju koja bi ujedinila gravitaciju i kvantnu mehaniku.

Video pokazuje da postoji neobičan „ponor neznanja“ koji fizičari moraju popuniti prije nego što možemo zaista razumjeti kako svemir funkcionira. Ovo uključuje stvari poput tamne tvari i energije, što funkcionira u teoriji, ali do sada nikada nije izravno promatrano ili objašnjeno.

U zaključku svega ovoga, što više učimo, to više shvaćamo koliko još imamo otkriti, i to je jedna od stvari koje najviše volimo kod znanosti.

Dakle, za sve one koji su povrijedili mozak pokušavajući razmišljati o tome u što se svemir širi, ili od čega se točno sastoji prostor-vrijeme, ovo je za vas. Zato što kad razbijete fiziku na osam minuta, odjednom ne djeluje tako zastrašujuće.

Donosimo vam video kako biste ga pogledali i podijelili znanje sa svojim prijateljima:

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Geografija i geologija

Zašto je more slano? Ovo pitanje jednako intrigira znatiželjnike i znanstvenike, otkrivajući duboku povezanost između geologije, kemije i ekologije naše planete. Oceani pokrivaju preko...