Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ova genijalna mapa pokazuje kako je sve u fizici povezano

Fizika je ogromno, kompleksno polje. Također je i jedno od najfascinantnijih, baveći se svime od crnih rupa i crvotočina do kvantne teleportacije i gravitacijskih valova.

No, osim ako nemate prirođeno znanje o polju, prilično je teško shvatiti kako se svi ti koncepti zapravo uklapaju – i kako se povezuju sa stvarima poput fizike inercije i strujnih krugova koje smo učili u srednjoj školi.

Uostalom, svi stalno pokušavaju dokazati da Einstein nije u pravu, a Stephen Hawking se slavno izborio za svoju „teoriju svega“, pa je lako zbuniti se o tome kako se stvari stvarno uklapaju u fiziku (ako se uopće uklapaju).

Da bi riješio to jednom zauvijek, Dominic Walliman je na YouTubeu predstavio svoju kartu koja pokazuje kako se brojne grane fizike povezuju, od najranijih dana klasične fizike i Isaaca Newtona, sve do Einsteinove relativnosti i kvantne fizike (s malo ubačene filozofije kao dodatak).

Ako vam zbog same pomisli na fiziku probija znoj, obećavamo vam da je puno manje strašno kad pogledate:

Dominic Walliman/YouTube

Ovu mapu možete kupiti kao poster, ali i besplatno preuzeti u visokoj rezoluciji.

Ako vam je od ovoga i dalje pomalo mučno, bez brige, Walliman je stvorio i nevjerojatnu animaciju koja vas vodi kroz ovu kartu korak po korak, i sažima povijest fizike u samo 8 divnih minuta.

Vodi vas od Newtonove jabuke do današnjih znanstvenika koji žele zagledati u crne rupe i pronaći teoriju koja bi ujedinila gravitaciju i kvantnu mehaniku.

Video pokazuje da postoji neobičan „ponor neznanja“ koji fizičari moraju popuniti prije nego što možemo zaista razumjeti kako svemir funkcionira. Ovo uključuje stvari poput tamne tvari i energije, što funkcionira u teoriji, ali do sada nikada nije izravno promatrano ili objašnjeno.

U zaključku svega ovoga, što više učimo, to više shvaćamo koliko još imamo otkriti, i to je jedna od stvari koje najviše volimo kod znanosti.

Dakle, za sve one koji su povrijedili mozak pokušavajući razmišljati o tome u što se svemir širi, ili od čega se točno sastoji prostor-vrijeme, ovo je za vas. Zato što kad razbijete fiziku na osam minuta, odjednom ne djeluje tako zastrašujuće.

Donosimo vam video kako biste ga pogledali i podijelili znanje sa svojim prijateljima:

Možda će vas zanimati

Znanost

Protekla godina bila je godina mnogih istraživanja i znanstvenih otkrića, a donijela nam je raznovrsne spoznaje, od supermasivne crne rupe pa do DNK iz...

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Vrijeme se kreće samo u jednom smjeru, prema naprijed – ili? Fizičari ovu ideju nazivaju „strelica vremena“, a čini se da je ideja jednosmjernog...

Advertisement