Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Robotika

Ovi roboti povezuju svoje umove, mijenjaju oblik i imaju sposobnost samoiscijeljenja

Upoznajte prvu flotu robota s kolektivnim umom.

Ovi roboti mogu se zakačiti jedan za drugog i povezati svoje individualne “živčane sustave” – mrežu veza između njihovih procesora, kamera, kotača i druge gadgeterije – u kreiranju stroja s jednim umom. Ovaj rad, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature Communications, utiru put novoj generaciji robota koji mogu autonomno mijenjati svoju veličinu, oblik i funkciju.

Kod dosadašnjih robota sačinjenih od više manjih strojeva, svaki robotski građevni blok zadržao kontrolu nad svojim živčanim sustavom. Bilo je to “pomalo kao da se grupa ljudi udružila u zajedničkom radu”, objasnio je suautor studije Marco Dorigo, inženjer na Slobodnom sveučilištu u Bruxellesu (ULB) u Belgiji. “Pokušali su surađivati izmjenom poruka sa susjedima, bez ikog tko bi bio glavni.” Ovi roboti s više tijela mogu se povezati u raznolike oblike, što pojedinačni uređaji ne mogu. Ali zbog nedostatka centralizirane kontrole, robotski kolektiv je bio nespretniji i imao sporije reakcije od pojedinačnih botova.

No, tijelima robotskog kolektiva koja su napravili Dorigo i njegovi kolege, upravlja jedan član grupe, kojeg su istraživači nazvali “moždana jedinica”. Robot sakuplja senzorne podatke od svih ostalih i kontrolira njihove operacije putem Wi-Fi mreže. Ovo centralizirano donošenje odluka “čini senzorno-motoričku kontrolu puno učinkovitijom”, kaže Dorigo, neovisno o veličini ili obliku konfiguracije robota.

Dorigov tim napravio je 13 robota koji se mogu samostalno sklopiti u nekoliko aranžmana – oblike koji nalikuju kliještima ili gušteru, i drugo. Budući roboti s ovom sposobnosti kontinuiranog preuređivanja svojeg oblika mogli bi biti bolji u navigaciji različitim vrstama terena, prolasku kroz male otvore i provedbi šireg raspona zadataka od robota s nepromjenjivim fizičkim oblikom.

Ovi roboti mogu se čak i samoizliječiti, otklanjanjem ili zamjenom neispravnih dijelova, uključujući i neispravnu moždanu jedinicu. Sustav je demonstriran korištenjem 10 jedinica, ali autori tvrde da se sustav lako može i povećati.

Predlažu da u budućnosti roboti više neće biti dizajnirani i napravljeni za određeni zadatak, te predlažu da bi njihov sustav mogao jednog dana inspirirati proizvodnju robota koji se mogu prilagoditi promjenjivim zahtjevima zadataka.

Izvor: Engineering.com

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....