Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Pogledajte kako jedna od najbržih riba mijenja boju dok lovi

Marlin u lovu
Izvor: Alicia Burns (CC BY-SA)

Znate li da su marlini i atlantske jedriličarke prave zvijezde oceana? Ove ribe su brze kao munja i pravi su majstori lova. Predstavljamo vam svijet marlina, koji ne samo da su nevjerojatni grabežljivci, već i pravi timski igrači. Kad je vrijeme za obrok, marlini se okupljaju i rade zajedno, izmjenjujući se u napadima na jata srdela, pritom se ni tren ne dodirujući. Zamislite to kao sinkronizirano plivanje, ali s ribama!

Ali evo pravog trika: prugasti marlini (Kajikia audax) mogu mijenjati boje! Da, dobro ste pročitali. Ove fantastične ribe svijetle prugama prije nego što krenu u napad, a nakon toga se vraćaju u svoju uobičajenu, manje svjetlucavu boju. Ova nevjerojatna sposobnost otkrivena je zahvaljujući najnovijoj tehnologiji dronova, koja nam daje uvid u njihove tajne taktike lova.

Marlini su, inače, pravi divovi. Mogu narasti do četiri metra dužine i težiti između 113 i 204 kilograma. To su ribe koje biste definitivno željeli na svojoj strani u podvodnoj bitci!

Nedavno istraživanje, vođeno od strane Alicije Burns s Humboldtova sveučilišta u Berlinu, bacilo je svjetlo na ove tajanstvene morske stanovnike. Tim je analizirao 12 video snimaka lovaca marlina na pacifičke srdele (Sardinops sagax), otkrivajući kako se boja može koristiti ne samo za kamuflažu ili upozorenje, već i kao sredstvo komunikacije tijekom lova. Fascinantno, zar ne?

Znate što je otkrila Alicia Burns i njezin tim? Kad marlini kreću u napad, oni postaju istinske svjetlucave zvijezde iz morskih dubina! Napadački marlin se “upali” i svijetli puno jače od svojih partnera iz grupe dok ne završi svoj akcijski potez. A onda, kao da pritisne gumb za gašenje, vrati se u svoje standardno, manje blještavo izdanje.

Ali, čekajte, postaje još bolje. Ova cijela svjetlosna predstava nije samo za šou. Ne, ne. Ona služi kao signal ostalim marlinima koji ne sudjeluju u napadu. Kao da im kaže: “Pazi, krećem u akciju, bolje stani sa strane!” To je slično onome što rade male ribice medaka, koje se zatamne prije nego što krenu u međusobne sukobe u akvariju.

A evo i zanimljive činjenice: iako su promjene boje prilično uobičajene u svijetu riba, kod grabežljivih riba koje love u skupinama, poput marlina, to je prava rijetkost. Ova studija, objavljena u Current Biology, prva je koja povezuje promjene boje marlina s lovom i društvenim ponašanjem. Fascinantno, zar ne?

Ali priča se tu ne završava. Burns i njezina ekipa imaju velike planove. Sada žele istražiti mijenjaju li marlini boju kada love sami ili u drugim društvenim situacijama. Također su znatiželjni hoće li druge ribe koje mijenjaju boju koristiti svoje pruge na sličan način.

Dakle, sljedeći put kad se zateknete kako razmišljate o oceanima, zapitajte se što se sve može događati u tim tajanstvenim dubinama. Možda netko upravo tamo izvodi nekakav light show!

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Biotehnologija

U potrazi za ekološki prihvatljivijim izvorima hrane, svijet se okreće neobičnim rješenjima. Jedno od takvih su i veliki pitoni, koji se pokazuju kao obećavajući...