Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Potreba za više od 7-9 sati sna nije normalna

Foto: Pixabay

Nakon 7-9 sati sna svatko bi se trebao osjećati svježe i odmorno, kažu stručnjaci iz National Sleep Foundation.

Ipak, svaka osoba je drukčija, a postoje i neka razdoblja života kada je više sna potrebnije nego inače. Jedan takav primjer je trudnoća.

“Vaše tijelo prolazi kroz promjene kad ste trudni, što može uzrokovati manjak energije, zbog čega se javlja i povećana potreba za snom”, tvrdi neurolog dr. Daniel A. Barone, autor knjige Let’s Talk About Sleep.

“Treba biti oprezan. Trudnice mogu razviti apneju, poremećaj spavanja, zbog kojeg dolazi do prestanka disanja u snu. To uzrokuje buđenje tijekom noći i sprječava vas da utonete u duboki san. Zapamtite, nije važna samo količina sna, već i njegova kvaliteta”, istaknuo je.

“Ako primijetite da hrčete ili se češće budite tijekom noći da uhvatite zrak, razgovarajte sa svojim ginekologom o tome”, savjetuje Barone.

Osim trudnoće, pripreme za neka zahtjevna natjecanja iziskuju više sna.

“Ako trenirate intenzivno ili se pripremate za neko natjecanje, spavanje je jedino vrijeme kad se vaše tijelo oporavlja. Pogotovo u najdubljoj fazi sna kad se zapravo najviše odmarate”, rekao je dr. Barone.

Potreba za više od sedam do devet sati sna može biti znak i nekog stanja, kao što su apneja, narkolepsija ili klinička depresija, smatraju stručnjaci.

“Važno je otkriti uzroke, jer pravilnim tretmanom možete ublažiti simptome i vratiti svoju energiju. Ako ste konstantno umorni, razgovarajte sa svojim liječnikom”, savjetuje dr. Barone.

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Činjenica je da danas sve više ljudi pati od nekog oblika nesanice. Očistiti um od svakodnevnih briga i obveza postaje sve teže, pogotovo u...

Tehnologija

Depresija, anksioznost i poremećaji spavanja mogu se riješiti stimuliranjem neurona u mozgu. U posljednjih nekoliko godina, vidjeli smo lansiranje proizvoda od tvrtki kao što...

Zdravlje i Medicina

Tinejdžeri su zdraviji i uspješniji ako nastava počinje kasnije. To je, ukratko, zaključak jedne studije objavljene u časopisu Science Advances. Napredni Seattle i nastava koja počinje...

Neuroznanost

Čime se vi uspavljujete?