Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zemlja

Ruski znanstvenici riješili misterij star 112 godina

Ruski znanstvenici otkrili su tajnu tunguske eksplozije u Sibiru koja se dogodila 1908. godine. Nije bilo nikakvog pada meteorita na Zemlju, objasnili su istraživači u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. U pitanju je bio asteroid.

Prema mišljenju znanstvenika, ogroman metalni asteroid veličine između 100 i 200 metara prošao je kroz atmosferu Zemlje na visini od 10 do 15 kilometara, a brzina kretanja iznosila je oko 20 kilometara u sekundi.

Znanstvenici smatraju da se objekt nije mogao sastojati od kamena ili leda, jer njihova slaba čvrstoća, za razliku od metala, dovodi do brzog uništavanja takvih tijela prilikom kretanja u atmosferi.

Ako se asteroid sastojao od željeza, on je mogao sačuvati strukturu i vratiti se u svemir.

” Takav objekt mogao je izazvati udarni val koji je u stanju prouzrokovati pad drveća na teritoriju većem od 1500 kilometara, a da pritom na površini Zemlje ne ostavi nikakve tragove”, pojasnili su stručnjaci.

Prolazak takvog asteroida kroz Zemljinu atmosferu mogao je izazvati požare, čiji uzrok je bilo svjetlosno zračenje visokog intenziteta koju stvara svemirsko tijelo.

Tunguski fenomen dogodio se 1908. godine u blizini rijeke Podkamena Tunguska iznad šumskog područja u udaljenom dijelu istočnog Sibira. Razlog je bila pojava hipotetičkog nebeskog tijela, za koje se pretpostavlja da je bio komet.

Foto: Wikimedia Commons / Leonid Kulik

Ulazak objekta u Zemljinu atmosferu izazvao je eksploziju, koja, prema nekim podacima, može se usporediti s eksplozijom najmoćnije termonuklearne bombe.

Eksplozija se čula 800 kilometara od epicentra, a eksplozivni val uništio je šume na površini od 2000 kvadratnih kilometara.

2 komentara

2 Comments

 1. dr.Mata

  12 svibnja, 2020 u 10:09 am

  Zašto lažete narodu. Stalno govorite o padu meteorita, te padu asteroida i tako dalje. Dali je možda pao svemirski brod koji je imao nuklearni pogon. Koji je odabrao da pogodi taj dio zemlje gdje ne budu stradali ljudi.

 2. Zoran

  16 srpnja, 2020 u 2:08 pm

  E moj doktore. Čovijek i po Korado Korlević bio je tamo na ekspediciji 1990.g i nedvosmisleno su utvrdili razlog Teniske eksplozije. U porušenihm stablima su pronađene čestice asteroida. Da bi nešto bilo meteorit mora udariti u Zemlju, a ako izgori u atmosferi onda je meteor a kada leti Svemirom zovemo ga meteroid. Ovo čudo zovemo bolidom koje je eksplozijom u atmosferi oslobodila energiju i opustošilo krajolik. Pozdrav
  http://www.zvjezdarnica.com/znanost/kontroverze/sto-godina-od-tunguske-eksplozije/460

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Posljednjih godina u Sibiru su pronađeni ostaci različitih životinjskih vrsta.

Svemir

Vjerojatnost da će asteroid imati bilo kakav utjecaj na Zemlju iznosi 0,41 posto.

Svemir

Asteroid je prvi put identificiran u opservatoriju Palomar u Kaliforniji 2018. godine.

Svemir

Potpredsjednik Ruske akademije znanosti je naveo da će još jedan asteroid proći pored Zemlje u travnju 2029. godine.