Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zemlja

Ruski znanstvenici riješili misterij star 112 godina

Ruski znanstvenici otkrili su tajnu tunguske eksplozije u Sibiru koja se dogodila 1908. godine. Nije bilo nikakvog pada meteorita na Zemlju, objasnili su istraživači u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. U pitanju je bio asteroid.

Prema mišljenju znanstvenika, ogroman metalni asteroid veličine između 100 i 200 metara prošao je kroz atmosferu Zemlje na visini od 10 do 15 kilometara, a brzina kretanja iznosila je oko 20 kilometara u sekundi.

Znanstvenici smatraju da se objekt nije mogao sastojati od kamena ili leda, jer njihova slaba čvrstoća, za razliku od metala, dovodi do brzog uništavanja takvih tijela prilikom kretanja u atmosferi.

Ako se asteroid sastojao od željeza, on je mogao sačuvati strukturu i vratiti se u svemir.

” Takav objekt mogao je izazvati udarni val koji je u stanju prouzrokovati pad drveća na teritoriju većem od 1500 kilometara, a da pritom na površini Zemlje ne ostavi nikakve tragove”, pojasnili su stručnjaci.

Prolazak takvog asteroida kroz Zemljinu atmosferu mogao je izazvati požare, čiji uzrok je bilo svjetlosno zračenje visokog intenziteta koju stvara svemirsko tijelo.

Tunguski fenomen dogodio se 1908. godine u blizini rijeke Podkamena Tunguska iznad šumskog područja u udaljenom dijelu istočnog Sibira. Razlog je bila pojava hipotetičkog nebeskog tijela, za koje se pretpostavlja da je bio komet.

Foto: Wikimedia Commons / Leonid Kulik

Ulazak objekta u Zemljinu atmosferu izazvao je eksploziju, koja, prema nekim podacima, može se usporediti s eksplozijom najmoćnije termonuklearne bombe.

Eksplozija se čula 800 kilometara od epicentra, a eksplozivni val uništio je šume na površini od 2000 kvadratnih kilometara.

1 komentar

1 komentar

  1. dr.Mata

    12 svibnja, 2020 u 10:09 am

    Zašto lažete narodu. Stalno govorite o padu meteorita, te padu asteroida i tako dalje. Dali je možda pao svemirski brod koji je imao nuklearni pogon. Koji je odabrao da pogodi taj dio zemlje gdje ne budu stradali ljudi.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Potpredsjednik Ruske akademije znanosti je naveo da će još jedan asteroid proći pored Zemlje u travnju 2029. godine.

Arheologija i paleontologija

Fragmente skeleta mamuta s komadićima mekog tkiva lokalni su stanovnici otkrili na obali jezera Pechevalavato.

Robotika

Humanoidni robot pruža pomoć pri izdavanju potvrda o nekažnjavanju i nekonzumiranju opijata, što je u Rusiji neophodno za rješavanje brojnih pravnih poslova.

Svemir

Letjelica je dobila ime po istoimenom asteroidu "16 Psyche", koji se nalazi u pojasu između Marsa i Jupitera.

Oglašavanje