Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Što će se dogoditi ako zloglasni asteroid Apofis udari u Zemlju?

Apofis

Dugo vremena, asteroid Apofis bio je na vrhu liste nebeskih tijela za koja se smatralo da predstavljaju prijetnju Zemlji. Prema ranih proračunima astronomskih stručnjaka, postojala je prilična vjerojatnost da bi se Apofis mogao sudariti s našim planetom tijekom 2029. ili, ako bi izbjegao Zemlju, ponovno tijekom 2036. godine.

No, detaljnija istraživanja i bolje mjerenje njegove putanje kroz svemir otkrili su umirujuće vijesti: u 2029. godini Apofis će priskočiti Zemlji na udaljenosti od samo 40,000 kilometara, ali bez stvarne opasnosti od sudara. Ipak, postoji jedan ‘ali’ – ako Apofis neočekivano naiđe na drugi svemirski objekt, njegova putanja bi se mogla izmijeniti. Stručnjaci su sada procijenili kolika je vjerojatnost za takav scenarij.

Približavanje Apofisa: Razmatranje rizika

Za entuzijaste svemirskih stijena, bitno je shvatiti da se Apofis, veliki asteroid od 335 metara, neće ponašati poput svemirske kataklizme koja je dovela do izumiranja dinosaura. Ali, nema sumnje, njegov bi dolazak mogao donijeti razaranje nezamislivih razmjera. Zato su znanstvenici na oprezu, istražujući sve što bi se moglo dogoditi. Poseban datum za to je 13. travnja 2029., kada će Apofis proletjeti ekstremno blizu Zemlje – na svega 37,399 kilometara udaljenosti, i to baš na petak 13.

Svaki mali sudar s drugim kozmičkim tijelom između danas i tog dana mogao bi značajno izmijeniti njegov kurs. Podsjetnik na moć koju imamo nad takvim događajima došao je kroz NASA-inu misiju DART, koja je uspješno izmijenila putanju i izgled asteroida Dimorphos.

Benjamin Hyatt, student na Sveučilištu Waterloo i koautor istraživanja, upozorava: iako je malo vjerojatno, postoji stvarna mogućnost da bi Apofis mogao biti skrenut na put sudara s našim planetom. Ova mogućnost motivira stručnjake da pažljivo analiziraju svaki scenarij koji bi mogao uključiti Apofisov sudar s drugim asteroidom, koliko god mala ta vjerojatnost bila.

U petak, 13. travnja, Apofis će se približiti Zemlji na samo 40,000 kilometara. Njegova orbita bit će preusmjerena gravitacijom Zemlje. Izvor: ESA

U svrhu dubinskog istraživanja, dvojac stručnjaka, Hyatt zajedno s profesorom Paulom Wiegertom sa Sveučilišta Western, proveo je opsežnu analizu. Oni su pažljivo izmjerili putanje više od milijun asteroida unutar našeg Sunčevog sistema. Glavni cilj njihove studije bio je utvrditi kretanje ovih nebeskih tijela u narednim godinama s posebnim naglaskom na to bi li ikakvo od njih moglo značajno utjecati na putanju asteroida Apofis. Rezultati su bili ohrabrujući: šanse za takav događaj su ravne nuli.

Profesor Wiegert objasnio je: “Koristeći sofisticirane simulacije svemira, precizno smo modelirali kretanje svih poznatih asteroida. Naša analiza pokazala je da ne postoji opasnost od sudara.”

Bez obzira na to, znanstvena zajednica ne gubi interes za Apofisom. Aktualno, postoji misija OSIRIS-APEX, ranije poznata kao OSIRIS-REx, koja je već proučavala Bennu, asteroid koji trenutačno nosi titulu najveće poznate prijetnje. Misija je donijela na Zemlju obilje materijala, uključujući i uzorke koji prije nisu viđeni.

“Asteroid Apofis privlači pažnju znanstvenika i javnosti još od svojeg otkrića 2004. godine. Bio je to prvi put da smo se suočili s realnom svemirskom prijetnjom našem planetu,” istaknuo je Wiegert, dio tima Instituta za istraživanje Zemlje i svemira. “Iako sada znamo da će nas proći s sigurne udaljenosti, naš interes za njim ne jenjava. On ostaje jedan od asteroida koji kontinuirano pratimo.”

Njihova studija pruža dodatni mir, a objavljena je u Planetary Science Journalu te je dostupna na arXiv platformi.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...