Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Tajanstvena veza između posjedovanja mačaka i shizofrenije je stvarna: Evo što kaže studija

Tajanstvena veza između posjedovanja mačaka i shizofrenije je stvarna, kako pokazuje studija
Shutterstock

Novo istraživanje sugerira da posjedovanje mačke kao kućnog ljubimca može potencijalno udvostručiti rizik osobe od razvoja poremećaja povezanih sa shizofrenijom. Analiza je obuhvatila 17 studija provedenih u posljednjih 44 godine u 11 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, koju su proveli australski znanstvenici.

Psihijatar John McGrath i njegovi kolege iz Queensland Centra za istraživanje mentalnog zdravlja utvrdili su značajnu povezanost između široko definiranog posjedovanja mačaka i povećanog rizika za razvoj shizofreničnih poremećaja. Ova ideja prvi put je predložena u studiji iz 1995. godine, gdje je parazit Toxoplasma gondii identificiran kao potencijalni uzrok. Iako su prethodna istraživanja pružila mješovite rezultate, ova analiza ukazuje na potencijalnu povezanost.

Neka istraživanja pokazuju da izloženost mačkama u djetinjstvu može povećati šanse za razvoj shizofrenije, dok druga nisu uspjela dokazati tu povezanost. Slično tome, neka istraživanja povezuju izloženost mačkama s višim rezultatima na ljestvicama koje mjere osobine povezane sa shizofrenijom i psihotičnim iskustvima, dok druga to ne potvrđuju.

McGrath i njegov tim ističu potrebu za detaljnijim pregledom i analizom svih dostupnih istraživanja kako bi se dobila jasnija slika ove povezanosti.

Toxoplasma gondii je parazit koji se obično smatra bezopasnim i može se prenijeti nedovoljno kuhanim mesom ili kontaminiranom vodom. Infekcija može biti prenesena i ugrizom zaražene mačke ili njenim izmetom. U SAD-u se procjenjuje da bi oko 40 milijuna ljudi moglo biti zaraženo T. gondii, često bez ikakvih simptoma. Parazit može prodrijeti u središnji živčani sustav i utjecati na neurotransmitere, te je povezan s promjenama osobnosti, pojave psihotičnih simptoma i određenih neuroloških poremećaja, uključujući shizofreniju.

Ipak, treba naglasiti da sama povezanost ne dokazuje uzročno-posljedični odnos između T. gondii i ovih poremećaja, niti da je parazit nužno prenesen s mačke na čovjeka.

Analiza 17 studija o povezanosti posjedovanja mačaka i rizika od shizofrenije otkrila je značajnu povezanost između izloženosti mačkama i dvostruko većeg rizika od razvoja shizofrenije. Ova analiza, objavljena u časopisu Schizophrenia Bulletin, uključivala je većinom studije slučaja-kontrole, što znači da one ne mogu dokazati uzrok i posljedicu, a često ne uzimaju u obzir druge čimbenike koji mogu utjecati na rezultate.

Važno je napomenuti da je kvaliteta nekih studija bila niska, što autori ističu u svom izvješću. Nalazi među studijama nisu bili dosljedni, ali veće kvalitete studija sugeriraju da bi neprilagođeni modeli mogli biti pod utjecajem drugih čimbenika koji nisu uzeti u obzir.

Interesantno je da je jedna studija pronašla značajnu povezanost između posjedovanja mačke između 9. i 12. godine života i kasnijeg razvoja shizofrenije, ali ne i kada se posjedovanje mačke općenito uzme u obzir. To ukazuje na to da ključni vremenski okvir za izloženost mačkama nije jasno definiran.

U istraživanju provedenom u SAD-u s 354 studenta psihologije nije pronađena izravna povezanost između posjedovanja mačke i shizotipije, ali oni koji su imali iskustvo ugriza mačke imali su više rezultate na testovima. Druga studija otkrila je povezanost između ugriza mačaka i viših rezultata na testovima psiholoških iskustava, ali autori sugeriraju da bi za to mogli biti odgovorni drugi patogeni poput Pasteurella multocida.

Istraživači ističu potrebu za boljim i opsežnijim istraživanjem kako bi se dobila jasnija slika i mogla dati čvršća tumačenja. Autori zaključuju da njihov pregled pruža određenu potporu povezanosti između posjedovanja mačke i shizofrenije, ali naglašavaju potrebu za više visokokvalitetnih studija temeljenih na velikim i reprezentativnim uzorcima.

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

U Švedskoj svaka osoba nosi jedinstveni osobni broj. Svaki posjet liječniku i svaki recept se elektronski zavodi u nacionalnim bazama podataka. Od 2001. godine...

Znanost

Otkako se pojavila na tržištu 2010. godine, gel manikura postala je najtraženija stvar u salonima za njegu noktiju diljem svijeta, a nije teško zaključiti...

Arheologija i paleontologija

Iako je čovječanstvo kroz cijelu povijest, počevši od erupcije vulkana Toba prije 70.000 godina, pa sve do današnjih prirodnih katastrofa, bilo izloženo nemilosrdnim udarima...

Biljke i životinje

Razotkrivanje mačjih tajni.