Connect with us

Hi, what are you looking for?

Zdravlje i Medicina

Tinejdžeri su uspješniji i zdraviji kad nastava počinje kasnije?

nastava

Tinejdžeri su zdraviji i uspješniji ako nastava počinje kasnije. To je, ukratko, zaključak jedne studije objavljene u časopisu Science Advances.

Napredni Seattle i nastava koja počinje kasnije

U američkom gradu Seattleu, naime, nastava ne počinje u 7 i 50 ujutro, nego malo kasnije, u 8 i 45. To je provedeno odlukom gradske uprave tijekom reorganizacije nastave u gradskim školama.

Znanstvenici sa Sveučilišta Washington i Salkova instituta za biološke znanosti su onda imali priliku istražiti kako je takva promjena utjecala na školarce.

“Studija je pokazala znatna poboljšanja u duljini i kvaliteti sna. Vrijeme ustajanja se približilo prirodnom vremenu buđenja za tinejdžersku dob”, objasnio je profesor i biolog Horacio de la Iglesia.

Kasniji početak nastave je rezultirao time da su učenici spavali prosječno 34 minute dulje. Odnosno, s prosječnih 6 sati i 50 minuta, trajanje njihova sna produljeno je na 7 sati i 24 minute.

To je važno, napomenuli su znanstvenici u studiji, jer tinejdžerima treba više sna nego njihovim roditeljima.

Foto: Pixabay

Cirkadijalni ritam

“Unutarnji biološki sat tinejdžera se u temelju razlikuje od onoga kod odraslih”, pojasnio je znanstvenik Gideon Dunster.

Ljudi imaju cirkadijalni ritam. To je unutarnji biološki sat koji signalizira kad je vrijeme za odlazak na spavanje, a kad za buđenje. Pubertet, kao poseban period odrastanja, taj ciklus produlji.

“Sve američke studije spavačkih navika tinejdžera pokazuju kako im je vrijeme odlaska na počinak biološki uvjetovano, dok im je vrijeme ustajanja društveno određeno”, napomenuo je Dunster.

To može imati zdravstvenih posljedica jer remećenje cirkadijalnog ritma utječe na probavu, tjelesnu temperaturu, puls, imunološki sustav te razinu koncentracije. Znanstvenici smatraju da bi svugdje u svijetu o tome trebalo voditi računa te da bi se početak i trajanje nastave trebalo prilagoditi ritmu tinejdžera.

“Vrijeme kad započinje nastava može ozbiljno utjecati na kvalitetu usvajanja gradiva. Tinejdžeri imaju onaj svoj unutarnji raspored, a pitanje je kakav raspored imaju škole.”, rekao je Iglesia.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Depresija, anksioznost i poremećaji spavanja mogu se riješiti stimuliranjem neurona u mozgu. U posljednjih nekoliko godina, vidjeli smo lansiranje proizvoda od tvrtki kao što...

Nakon 7-9 sati sna svatko bi se trebao osjećati svježe i odmorno, kažu stručnjaci iz National Sleep Foundation. Ipak, svaka osoba je drukčija, a...

Studija objavljena u časopisu Sleep pokazala je da poremećaj disanja pri spavanju, kao što je apneja, može ubrzati starenje tijela za 215 dana. “Biološka...

Advertisement