Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Zdravlje i Medicina

Tinejdžeri su uspješniji i zdraviji kad nastava počinje kasnije

Oni sami su ovo već vjerojatno predosjećali i bez studije

Tinejdžeri su zdraviji i uspješniji ako nastava počinje kasnije. To je, ukratko, zaključak studije objavljene u časopisu Science Advances.

Napredni Seattle

U američkom gradu Seattleu, naime, nastava više ne počinje u 7.50 ujutro, nego malo kasnije. U 8.45. To je provedeno odlukom gradske uprave tijekom reorganizacije nastave u gradskim školama.

Znanstvenici sa Sveučilišta Washington i Salkova instituta za biološke znanosti su onda imali priliku istražiti kako je to utjecalo na školarce.

“Studija je pokazala znatna poboljšanja u duljini i kvaliteti sna. Vrijeme ustajanja se približilo prirodnom vremenu buđenja za tinejdžersku dob”, rekao je profesor i biolog Horacio de la Iglesia.

Kasniji početak nastave je rezultirao time da su učenici spavali prosječno 34 minute dulje. Odnosno s prosječnih 6 sati i 50 minuta je trajanje njihova sna produljeno na 7 sati i 24 minute.

To je važno, napomenuli su znanstvenici u studiji, jer tinejdžerima treba više sna nego njihovim roditeljima.

Cirkadijalni ritam

“Unutarnji biološki sat tinejdžera se u temelju razlikuje od onoga kod odraslih”, pojasnio je znanstvenik Gideon Dunster.

Ljudi imaju cirkadijalni ritam. To je unutarnji biološki sat koji signalizira kad je vrijeme za odlazak na spavanje, a kad za buđenje. Pubertet taj ciklus produlji.

“Sve američke studije spavačkih navika tinejdžera pokazuju kako im je vrijeme odlaska na počinak biološki uvjetovano, dok im je vrijeme ustajanja društveno određeno”, napomenuo je Dunster.

To može imati zdravstvenih posljedica jer remećenje cirkadijalnog ritma utječe na probavu, tjelesnu temperaturu, puls, imunološki sustav te razinu koncentracije. Znanstvenici smatraju da bi posvuda u svijetu o tome trebalo voditi računa.

“Vrijeme kad započinje nastava ostavlja ozbiljne posljedice na usvajanje gradiva. Tinejdžeri imaju onaj svoj unutarnji raspored. Pitanje je kakav raspored imaju škole”, rekao je Iglesia.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Zdravlje i Medicina

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh