Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Tinejdžeri su uspješniji i zdraviji kad nastava počinje kasnije

Oni sami su ovo već vjerojatno predosjećali i bez studije

Tinejdžeri su zdraviji i uspješniji ako nastava počinje kasnije. To je, ukratko, zaključak studije objavljene u časopisu Science Advances.

Napredni Seattle

U američkom gradu Seattleu, naime, nastava više ne počinje u 7.50 ujutro, nego malo kasnije. U 8.45. To je provedeno odlukom gradske uprave tijekom reorganizacije nastave u gradskim školama.

Znanstvenici sa Sveučilišta Washington i Salkova instituta za biološke znanosti su onda imali priliku istražiti kako je to utjecalo na školarce.

“Studija je pokazala znatna poboljšanja u duljini i kvaliteti sna. Vrijeme ustajanja se približilo prirodnom vremenu buđenja za tinejdžersku dob”, rekao je profesor i biolog Horacio de la Iglesia.

Kasniji početak nastave je rezultirao time da su učenici spavali prosječno 34 minute dulje. Odnosno s prosječnih 6 sati i 50 minuta je trajanje njihova sna produljeno na 7 sati i 24 minute.

To je važno, napomenuli su znanstvenici u studiji, jer tinejdžerima treba više sna nego njihovim roditeljima.

Cirkadijalni ritam

“Unutarnji biološki sat tinejdžera se u temelju razlikuje od onoga kod odraslih”, pojasnio je znanstvenik Gideon Dunster.

Ljudi imaju cirkadijalni ritam. To je unutarnji biološki sat koji signalizira kad je vrijeme za odlazak na spavanje, a kad za buđenje. Pubertet taj ciklus produlji.

“Sve američke studije spavačkih navika tinejdžera pokazuju kako im je vrijeme odlaska na počinak biološki uvjetovano, dok im je vrijeme ustajanja društveno određeno”, napomenuo je Dunster.

To može imati zdravstvenih posljedica jer remećenje cirkadijalnog ritma utječe na probavu, tjelesnu temperaturu, puls, imunološki sustav te razinu koncentracije. Znanstvenici smatraju da bi posvuda u svijetu o tome trebalo voditi računa.

“Vrijeme kad započinje nastava ostavlja ozbiljne posljedice na usvajanje gradiva. Tinejdžeri imaju onaj svoj unutarnji raspored. Pitanje je kakav raspored imaju škole”, rekao je Iglesia.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Bez obzira na to imate li neku virusnu ili bakterijsku infekciju, vjerojatno ste primijetili da se simptomi navečer pogoršavaju. I ne, niste jedini kojima...

Društvene znanosti

Svaki peti tinejdžer ili više od 80 posto mladih u dobi od 11 do 17 godina nedovoljno se bavi fizičkom aktivnošću, čime ugrožavaju svoje...

Neuroznanost

Kasnije nego što ste mislili

Svemir

Studija o blizancima - mišja edicija

Oglašavanje