Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

U periodu od 2010. do 2018. godine, emisija stakleničkih plinova povećala se za 11 posto

Foto: Pixabay

Bečko Sveučilište prirodnih resursa i znanosti (BOKU) i Institut za istraživanje utjecaja klime u Berlinu objavili su analizu uzročnika emisije ugljičnog dioksida.

Tim sastavljen od 30 renomiranih znanstvenika sa šest kontinenata analizirao je i pokretače emisije stakleničkih plinova poput energetske potrošnje, ekonomskog rasta, energetske efikasnosti i intenziteta ugljika u razdoblju od 2000. do 2018. godine, priopćili su iz Grada Beča. Istraživanje je provedeno u sektorima industrije, prometa, građevine i energije.

Rezultati istraživanja su pokazali da unatoč pandemiji koronavirusa koja je dovela do kratkotrajnog pada, emisija stakleničkih plinova će i narednih godina ostati visoka.

U razdoblju od 2010. do 2018. godine, globalna emisija stakleničkih plinova povećala se za, kako su znanstvenici istakli, 11 posto. Ipak, u određenim sektorima, poput energetskog, zabilježen je znatan pad.

Globalni prijevoz tereta se u proteklih dvadeset godina povećao za 68 posto. Najveći generator plinova je industrijski sektor sa 10,1 gigatona ugljičnog dioksida u 2018. godini, što predstavlja 35 posto ukupnih emisija i čak 14 posto više nego 2010. godine.

Osim toga, klimatskim promjenama doprinosi i sve veća potreba za obradivim zemljištima. U zadnjih 30 godina na globalnom jugu je posječeno oko sedam milijuna kilometara kvadratnih šuma, što je skoro ekvivalent ukupnoj kopnenoj površini Australije. Sada se na tim područjima proizvode namirnice za Kinu i Europu.

“Kako bi se globalno zagrijavanje smanjilo u skladu sa smjernicama Pariškog sporazuma o klimi, potrebno je osigurati održivu upotrebu zemljišta, ograničiti prekomjernu potražnju, doseći visoku razinu energetske efikasnosti te prestati s korištenjem fosilnih goriva”, istaknuo je William Lamb, voditelj istraživanja s Instituta u Berlinu.

Rezultati istraživanja objavljeni su u akademskom časopisu Enviromental Research Letters.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Psihijatrija

Ljudi s depresijom fokusiraju se na negativne aspekte života zato što misle da iz njih mogu više naučiti, otkrila je nova studija. Računalni psihijatri...

Psihologija

Muškarci su skloniji riskiranju od žena, a također su i ispred žena kada je u pitanju poduzimanje rizičnog ponašanja koje je iznimno „idiotski”. Slijedom...

Neuroznanost

Veličina zjenice oka može otkriti radi li mozak majmuna brzo ili sporo. Veličinom zjenice može se predvidjeti hoće li majmun previše ili čak premalo procjenjivati, tvrde...

Hrvatska u znanosti

Koliko se informacija važnih za znanstvena istraživanja u ekologiji izgubi tijekom znanstvenog procesa i što možemo učiniti da to spriječimo? Ova pitanja istraživao je...

Oglašavanje