Connect with us

Hi, what are you looking for?

U periodu od 2010. do 2018. godine, emisija stakleničkih plinova povećala se za 11 posto

Foto: Pixabay

Bečko Sveučilište prirodnih resursa i znanosti (BOKU) i Institut za istraživanje utjecaja klime u Berlinu objavili su analizu uzročnika emisije ugljičnog dioksida.

Tim sastavljen od 30 renomiranih znanstvenika sa šest kontinenata analizirao je i pokretače emisije stakleničkih plinova poput energetske potrošnje, ekonomskog rasta, energetske efikasnosti i intenziteta ugljika u razdoblju od 2000. do 2018. godine, priopćili su iz Grada Beča. Istraživanje je provedeno u sektorima industrije, prometa, građevine i energije.

Rezultati istraživanja su pokazali da unatoč pandemiji koronavirusa koja je dovela do kratkotrajnog pada, emisija stakleničkih plinova će i narednih godina ostati visoka.

U razdoblju od 2010. do 2018. godine, globalna emisija stakleničkih plinova povećala se za, kako su znanstvenici istakli, 11 posto. Ipak, u određenim sektorima, poput energetskog, zabilježen je znatan pad.

Globalni prijevoz tereta se u proteklih dvadeset godina povećao za 68 posto. Najveći generator plinova je industrijski sektor sa 10,1 gigatona ugljičnog dioksida u 2018. godini, što predstavlja 35 posto ukupnih emisija i čak 14 posto više nego 2010. godine.

Osim toga, klimatskim promjenama doprinosi i sve veća potreba za obradivim zemljištima. U zadnjih 30 godina na globalnom jugu je posječeno oko sedam milijuna kilometara kvadratnih šuma, što je skoro ekvivalent ukupnoj kopnenoj površini Australije. Sada se na tim područjima proizvode namirnice za Kinu i Europu.

“Kako bi se globalno zagrijavanje smanjilo u skladu sa smjernicama Pariškog sporazuma o klimi, potrebno je osigurati održivu upotrebu zemljišta, ograničiti prekomjernu potražnju, doseći visoku razinu energetske efikasnosti te prestati s korištenjem fosilnih goriva”, istaknuo je William Lamb, voditelj istraživanja s Instituta u Berlinu.

Rezultati istraživanja objavljeni su u akademskom časopisu Enviromental Research Letters.

Možda će vas zanimati

Seksualno zlostavljanje vrlo je stresno i razorno iskustvo za žrtve, no jedno istraživanje pokazalo je da može imati još podmuklije i gore posljedice. Kad...

Prestanak pušenja? Ako ne ide milom… Želite li prestati pušiti? Podizanje cijene cigareta može biti rješenje, ako je suditi prema nekim opsežnim istraživanjima; pa...

Ovih dana prilično je teško pronaći istraživanje koje ne potvrđuje onu poznatu frazu „muškarci su s Marsa, a žene su s Venere“. Nakon što...

Znanost

Prema gotovo svakom nastalom filmu ili televizijskoj emisiji namijenjenim tinejdžerima, gubitak nevinosti je velika stvar. Stvarno velika stvar. Ali od koliko je zapravo važnosti...

Advertisement