Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Voda na Zemlji starija je od Sunca

S obzirom na to da je jedan od ključnih sastojaka za postojanje života na Zemlji, nije čudno da znanstvenici žele znati kako je voda ovdje dospjela. Jedna od teorija je da je voda u našem Solarnom sustavu nastala na kemijskoj posteljici Sunca.

Ako je tako, onda voda može biti zajednička samo određenim zvijezdama koje se oblikuju na određeni način.

No, nova studija objavljena ovih dana u časopisu Science ukazuje na to da je bar nešto od Zemljine vode zapravo postojalo i prije Sunčeva rođenja, te da je ona došla iz međuzvjezdanog prostora.

To je definitivno nešto o čemu vrijedi razmisliti sljedeći put kad popijete čašu vode. No, otkriće je zanimljivo i zbog toga što to znači da je voda, a možda i život, moguće sveprisutan u čitavoj galaksiji.

Ako je voda u ranom Sunčevu sustavu prvenstveno nastala od leda iz međuzvjezdanog svemira, onda je taj led zajedno sa sličnom prebiotičkom organskom materijom, rasprostranjen diljem svih protoplanetarnih diskova oko zvijezda u nastanku, rekao je autor studije Conel Alexander.

Zaključak da je značajna količina vode na Zemlju pristigla iz međuzvjezdanog prostora, istraživači su izveli iz promatranja odnosa količine vodika i deuterija.

Deuterij je poput vodikovog težeg brata. Oba atoma imaju po jedan proton u jezgri, ali deuterij ima dodatni neutron koji se formira pod specifičnim uvjetima.

U međuzvjezdanom prostoru, primjerice, smrznuta voda sadrži puno deuterija zbog izuzetno niskih temperatura i prisustva ionizirajućeg zračenja. Voda na Zemlji sadrži nešto malo deuterija 30 puta manju količinu od međuzvjezdane vode.

Ispitivanje omjera vodika i deuterija u uzorku vode može nam reći kakvi su bili uvjeti u kojima se ta voda stvarala. Znanstvenici nisu bili sigurni je li Zemljin deuterij došao iz svemira ili je jedan od sastojaka nastao pri rađanju Sunca sve do sad.

Da bi saznali, znanstvenici su se koristili matematičkim modelom kako bi virtualno rekreirali protoplanetarni disk mladog Sunčevog sustava – oblak oko tek rođenog Sunca.

Otkrili su da, na temelju tadašnjih uvjeta, temperature i zračenja, u mladom Sunčevom sustavu nije bio moguć omjer vodika i deuterija koji danas vidimo u oceanima i na kometima.

Zbog toga su istraživači procijenili da je neka količina vode (između 7 i 50%) morala doći iz međuzvjezdanog medija iz kojeg nastaju solarni sustavi.

Budući da su se i ostali solarni sustavi formirali od istog međuzvjezdanog medija, otkrića ukazuju da porijeklo vode na Zemlji nije jedinstveno te da je tekućina koja gasi žeđ i supstanca koja podržava život možda zajednička svim egzoplanetima širom galaksije.

Izvor: PopSci

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Biotehnologija

U potrazi za ekološki prihvatljivijim izvorima hrane, svijet se okreće neobičnim rješenjima. Jedno od takvih su i veliki pitoni, koji se pokazuju kao obećavajući...