Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Zdravlje i Medicina

Vruće kupke su dobre za srce

Preporučljiva količina je pet puta tjedno

Vruće kupke nisu nikome na pameti kada su u pitanju ljetni dani. A možda bi trebale biti.

Studija u časopisu Nature sugerira kako je kupanje pet puta tjedno, u vrućoj vodi, izuzetno korisno za zdravlje.  Pogoduje snižavanju krvnog tlaka čime se smanjuje rizik srčanog i moždanog udara.

“Hladni tuš pomaže pri razbuđivanju, a vruće kupke pomažu da dulje živimo. Ključno je pritom da voda bude vruća”, tvrde znanstvenici. Pokazalo se kako uranjanje u vruću vodu djeluje izuzetno povoljno na kardiovaskularnu funkciju.

Izlaganje toplini potiče mehanizme koje promatramo kod boravka u sauni. Povećava se temperatura srca te brzina otkucaja i kontrakcije, odvija se preraspodjela protoka krvi i poboljšava se funkcija endotela, piše u studiji.

Povišenje temperature tijela te ubrzanje protoka krvi pokazuje slične fiziološke rezultate kao kod vježbanja, a to može povoljno djelovati na krvožilni sustav. I prijašnja je jedna studija, koja je bila objavljena u časopisu Temperature,  tvrdila da vruća kupka pruža slične koristi kao tjelovježba.

Vruće su kupke povoljne za tjelesno i mentalno zdravlje, ali njima ne bi trebalo potpuno zamijeniti vježbanje. Najbolje je prakticirati oboje.

Vruće kupke ipak nisu baš za svakoga.

Imate li migrene, vrtoglavice, srčane probleme ili autoimune bolesti te ako vam kupanje u takvoj vodi općenito čini da se osjećate lošije, nemojte to prakticirati. Nekim ljudima se zna i zamutiti vid, a ta se pojava zove Unthoffov znak. Također, pretjerano vruća voda ugrožava proizvodnju spermija na neko vrijeme.

Iznenadno povišenje temperature čini značajni stres kardiovaskularnom sustavu. Brži otkucaji srca, u situacijama kad je funkcija srca već smanjena ili kad postoji aritmija i začepljenje arterija –  može stvoriti probleme protoka krvi ili čak srčani udar u najcrnjem scenariju.

Imate li problema sa zdravljem srca, najbolje je upitati liječnika što vam preporučuje prije nego se počnete kupati u vrućoj vodi 5 puta tjedno. Ukoliko nemate nikakvih srčanih problema, kupanje u vrućoj vodi bit će vam itekako korisno.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Zdravlje i Medicina

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh