Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Život u zelenilu pogoduje krvožilnom sustavu

Je li vaša četvrt bogata zelenilom?

Nedavno američko istraživanje otkrilo je da se život u četvrtima punima zelenila pozitivno odražava na zdravlje krvnih žila.

Već su prijašnja istraživanja utvrdila da je život u zelenilu povezan s nižim rizikom od smrti zbog srčanih i dišnih problema i s manje hospitalizacija zbog srčanih i moždanih udara. Ipak, kako napominju znanstvenici u radu u časopisu Journal of the American Heart Association, te su studije uvijek bile rađene na razini populacija. Nije bilo nikad dokaza na razini pojedinaca.

Beton i stres

Za potrebe ovog istraživanja znanstvenici su analizirali razne biomarkere stresa i rizika za srčane bolesti u krvi i urinu. Radilo se o 408 pacijenata primljenih u kliniku za kardiologiju u Louisvilleu, Kentucky.

Uz pomoć satelitskih podataka NASA-e i USGS-a su procijenili koliko je gusto zelenilo koje okružuje kuće pacijenata.

U odnosu na one koji su živjeli u betonskim naseljima stanovnici najzelenijih mjesta su imali niže razine hormona epinefrina u urinu. On je pokazatelj razine stresa. Također su imali u urinu niže razine markera oksidativnog stresa poznatog kao F2-izoprostan.

Ljudi u zelenijim četvrtima su imali i veći kapacitet održavanja zdravlja krvnih žila.

“Razmjeri učinka utjecaja zelenila na zdravlje su iznenađujući”, tvrdi voditelj istraživanja Aruni Bhatnagar sa Sveučilišta Louisville.

Ispitanici su bili u prosjeku stari 51 godinu. Većina je bila pretila i s povišenim krvnim tlakom i kolesterolom. Većina ih je također živjela u područjima s malo zelenila. Znanstvenici napominju da je ograničenje istraživanja što je provedeno na malom broju ispitanika.

Tvrde da su se veze između zelenila i manjih razina raznih markera za srčane bolesti potvrdile i nakon što su eliminirali druge faktore koji mogu utjecati na zdravlje srca. To bi bili dob, spol, pušenje, korištenje statina za smanjivanje kolesterola, blizina prometnog zagađenja ili utjecaj siromaštva.

Zelenilo, rekreacija i kvaliteta zraka

“Moguće je kako blizina zelenila potiče na fizičke aktivnosti, a veća gustoća zelenila poboljšava kvalitetu zraka”, tvrdi znanstvenica Annemarie Hirsch koja nije sudjelovala u istraživanju. “Zeleni prostori mogu povećati osjećaj društvene kohezije što je faktor povezan sa zdravljem i dobrobiti”, dodaje.

“Zelenilo također predstavlja barijeru prema stresnim faktorima u okolišu. To uključuje prometnu buku i ružne građevine”, objašnjava Hirsch.

Dodaje i kako pogled na zelenilo obnavlja, blokira negativne misli i osjećaje te tako smanjuje stres.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

Izmjerene razine kortizola govore sve

Mikrobiologija

Rezultati studije objavljene u časopisu The Journal of Clinical Investigation su otkrili što potiče kronični stres, a tako posljedično i rast matičnih stanica raka....

Psihologija

Znanstvenici su ponovno potvrdili da čuvanje unuka produljuje život bakama i djedovima. Berlinska studija je pokazala rezultate koji svjedoče kako one bake i djedovi...

Biljke i životinje

Znamo da mnogima zvuči pomalo neobično ali internet obiluje informacijama o dobrobitima predenja mačke na vaše zdravlje. Istraživanja pokazuju sljedeće dobrobiti predenja mačke na...

Oglašavanje