Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Znanstvenik prikazao učinak nošenja zaštitne maske

Istraživač Rich Davis svojim je pratiteljima na Twitteru pokazao koliko je važno nošenje zaštitne maske jednostavnim eksperimentom u kojem je koristio agar kulture.

Foto: Pixabay

Iako mnoge zemlje širom svijeta ublažavaju svoje mjere sigurnosti donešene zbog pandemije koronavirusa, borba s novim virusom još uvijek nije gotova.

To znači da je nošenje zaštitnih maski jednako važno kao i prije mjesec ili dva. Međutim, nošenje maski preporučuje se samo u zatvorenim prostorima, a njihovo nošenje bitno smanjuje rizik od zaraze.

Istraživač Rich Davis svojim je pratiteljima na Twitteru pokazao koliko je važno nošenje zaštitne maske jednostavnim eksperimentom u kojem je koristio agar kulture. Znanstvenik je dokazao kako maska blokira kapljice iz naših usta i grla kad kašljemo, kišemo, govorimo ili pjevamo.

https://twitter.com/richdavisphd/status/1276629364067536897

Stav Davisa je da se samo nošenjem maske može pobijediti pandemija koronavirusa. U prvom eksperimentu ispostavilo se da se bakterije najviše šire kad kišemo ili kašljemo, a manje kad govorimo ili pjevamo. U svakom slučaju, maska je uspijevala potpuno zaustaviti širenje.

U drugom eksperimentu Davis se bavio distancom. Prvo je kašljao na određenoj udaljenosti s maskom, a onda i bez nje. Ispostavilo se da ste bez maske sigurni tek na oko dva metra udaljenosti.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...