Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Znanstvenik prikazao učinak nošenja zaštitne maske

Istraživač Rich Davis svojim je pratiteljima na Twitteru pokazao koliko je važno nošenje zaštitne maske jednostavnim eksperimentom u kojem je koristio agar kulture.

Foto: Pixabay

Iako mnoge zemlje širom svijeta ublažavaju svoje mjere sigurnosti donešene zbog pandemije koronavirusa, borba s novim virusom još uvijek nije gotova.

To znači da je nošenje zaštitnih maski jednako važno kao i prije mjesec ili dva. Međutim, nošenje maski preporučuje se samo u zatvorenim prostorima, a njihovo nošenje bitno smanjuje rizik od zaraze.

Istraživač Rich Davis svojim je pratiteljima na Twitteru pokazao koliko je važno nošenje zaštitne maske jednostavnim eksperimentom u kojem je koristio agar kulture. Znanstvenik je dokazao kako maska blokira kapljice iz naših usta i grla kad kašljemo, kišemo, govorimo ili pjevamo.

https://twitter.com/richdavisphd/status/1276629364067536897

Stav Davisa je da se samo nošenjem maske može pobijediti pandemija koronavirusa. U prvom eksperimentu ispostavilo se da se bakterije najviše šire kad kišemo ili kašljemo, a manje kad govorimo ili pjevamo. U svakom slučaju, maska je uspijevala potpuno zaustaviti širenje.

U drugom eksperimentu Davis se bavio distancom. Prvo je kašljao na određenoj udaljenosti s maskom, a onda i bez nje. Ispostavilo se da ste bez maske sigurni tek na oko dva metra udaljenosti.

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

Prema studiji (PDF) koja je u tijeku u Velikoj Britaniji, četverodnevni radni tjedan mogao bi biti ključ uspjeha za tvrtke i njihove zaposlenike. U...

Biologija

Multidisciplinarni tim istraživača pod vodstvom prof. dr. sc. Ive Tolić s Instituta Ruđer Bošković (IRB) po prvi puta je proveo eksperiment u kojem su...

Zdravlje i Medicina

Znanstvenici donose novo istraživanje koje ukazuje na to da većina ljudi ima imunitet dovoljno jak da spriječi upalu pluća uzrokovanu SARS-CoV-2. Iako su uspjeli...

Bakterije i virusi

Izgleda da bi dugotrajna imunološka aktivnost u plućima mogla biti uzrok dugotrajnog nedostatka zraka nakon COVID-19. To je zaključak novog istraživanja temeljenog na iskustvima...