Od čega se radi plastika? Pitanje koje ste sigurno postavili barem jednom dok ste klizili među policama supermarketa, gledajući sve te šarene proizvode. Plastika...
Znanost kuhanja postaje sve intrigantnija kako molekularna gastronomija ulazi na velika vrata u svijet kulinarstva. Ovaj fascinantni pravac kulinarske znanosti nije samo kuhanje; to...
Kemija ljubavi nije samo metafora; ona je stvarni znanstveni fenomen koji oblikuje naše najdublje emocije i veze. Ljubav i privlačnost su doživljaji koji sežu...
Znanstvenici su nedavno otkrili do sada neviđeni oblik kisika, čije bi ponašanje moglo dovesti u pitanje postojeće teorije nuklearne fizike o “magičnim brojevima”. U...
Kristalizacija je prirodni ili umjetno potaknut proces prelaska tvari iz neorganiziranog stanja (kao što je otopina, talina ili plin) u čvrstu, redovito poredanu strukturu...
Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) udružili su snage s kolegama sa Sveučilišta u Cagliariju kako bi istražili načela kemijskih reakcija potaknutih mehaničkom silom. Rezultati...
Prema riječima Linde Watkins, zaposlene kao profesor emeritus na sveučilištu Colorado, Boulder, čini se kako nećemo morati još dugo čekati na uspješno liječenje i...
Na 240. Nacionalnom sastanku američkog društva kemičara objavljeno je kako bi neobična tvar poznata pod imenom “suha voda”, po izgledu nalik na šećer u...
Popularna energetska pića obećavaju pomoć pri sportskim naporima i gubitku težine. Je li to uistinu točno? Prema istraživanju izvršenom na Sveučilištu Nova Southeastern na...
Novac možda ne raste na drveću, ali bi benzin, računala i tenisice možda mogli. Zahvaljujući novim otkrićima na području biotehnologije, gorivo, plastiku i druge...
Vodik bi mogao odigrati ključnu ulogu u nadolazećoj eri obnovljivih izvora energije, ukoliko se razvije relativno jeftina i učinkovita metoda proizvodnje koja ne uključuje...