Vožnja i sigurnost

Kako polirati automobil?

poliranje

Početni sjaj novog automobila ne traje vječno. Boja automobila ošteti se pod utjecajem vremenski uvjeta, ali i ogrebotina koja najčešće nastaju na parkiralištima. Odlučite li da vaš limeni ljubimac vrati prijašnji sjaj , odvest ćete ga kod autolakirera, no uz upute navedene u tekstu, automobil možete i sami ispolirati.

Prije nego što počnete polirati vaš automobil, operite ga kako vam nečistoće na njemu ne bi otežavale posao.
Kad uklonite nečistoće s automobila, dobit ćete stvarnu sliku gdje i koliko je oštećena boja na automobilu.
Nakon što ste procijenili situaciju, uzmite vosak i rotacijski stroj, polirku, kako biste obnovili boju vašeg automobila. Ukoliko nemate polirku, pamučnom tkaninom također možete nanijeti vosak na oštećeni dio boje automobila.
Kod nanošenja voska tkaninom pripazite da vosak nanosite kružnim pokretima i jednakom brzinom. Kod rotacijskog stroja to je 1000-1200 RPM (okretaja u minuti). Uz to treba pripaziti da se na oštećeno mjesto ne nanosi velika količina voska.

Nakon što se vosak upio u boju i lak, ispolirane dijelove treba pobrisati suhom krpom kako bi cijeli automobil imao ujednačeni sjaj.
Rotacijski stroj dobit ćete od ekscentrične brusilice. Potrebno je na brusilici zamijeniti brusni list sa spužvom za poliranje. Osim spužve za poliranje na brusilicu možete priključiti pustenu ploču.
Kod poliranja treba pripaziti da ne stvarate veliki pritisak na površinu automobila koju polirate da ne bi došlo do dodatnih oštećenja.

vermalogo1

Savjet plus
Ako vas usred gužve i obaveza iznenadi ogrebotina na automobilu te je ne stignete ispolirati voskom i polirkom, uzmite pastu za zube te je pamučnom tkaninom ili spužvicom kružnim pokretima nanesite na ogrebotinu automobila.
Nakon što se pasta upije u oštećeni dio, prebrišite je pamučnom krpicom i isperite.
Važno je da izaberete pastu za zube koja je kremaste strukture. Izbjegavajte one na bazi gela. Ovaj način poliranja vrijedi samo za manja oštećenja.

POPULARNO

To Top