Medicina

Kako izmjeriti puls ?

Ako kod kuće nemate tlakomjer, izmjeriti puls možete pomoću kažiprsta i srednjeg prsta. Nikako ne smijete koristiti palac za mjerenje pulsa jer palac ima prejaki pritisak te se njime ne može precizno izmjeriti puls.

Kažiprst i srednji prst stavite na bočni dio vrata. Ne smijete raditi preveliki pritisak prstima na vrat. Tek toliko da osjetite vibriranje. Puls će se najbolje osjetiti na žili vrata.

kako-izmjeriti-puls-1

Otkucaje trebate brojati 60 sekundi , tj. jednu minutu. Ako izmjerite 70 do 100 otkucaja u minuti, to se smatra normalnim brojem otkucaja. Ispod i iznad tih brojeva, otkucaji nisu dobri za zdravlje.

Osim na vratnim žilama, puls možete izmjeriti i na žilama unutarnjeg djela zgloba. Na isti način se mjeri puls kao i na vratnoj žili.

kako-izmjeriti-puls-2

Ako ne možete osjetiti puls na unutarnjem djelu zgloba, probajte sljedeći trik: stavite kažiprst i srednji prst svaki puta na neki drugi dio unutarnjeg djela zgloba te brojite pet sekundi. Na onom djelu gdje osjetite puls, krenite brojati otkucaje u jednoj minuti.

Puls ćete lakše izmjeriti ako vam je ruka usmjerena prema podu.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh