AUTO MOTO

Kako napisati žalbu?

kako-napisatii-zalbu

Kako se žalbom izvući od plaćanja kazne ili čak od gubitka vozače dozvole?

Kako se žalbom izvući od plaćanja kazne ili čak od gubitka vozače dozvole? Ovdje vas savjetujemo kako napisati žalbu s ciljem smanjenja ili čak potpunog izbjegavanja kazne za navodno počinjene prometne prekršaje.

Žalba je formular kojim se pojedinci ili pravna lica obraćaju državnim organima, organizacijama ili privatnim firmama. U pravilu se predaje neposredno ili šalje pismeno, poštom.

Žalba mora biti razumljiva i sadržavati sve što je potrebno da bi se po njoj moglo postupiti.

Žalba treba sadržavati :

  • podatke organa ili firme kome se upućuje;
  • predmet na koji se odnosi zahtjev, odnosno prijedlog;
  • ime, prezime i mjesto boravka (adresu) podnositelja, odnosno zastupnika ili punomoćnika;
  • podnositelj je dužan vlastoručno potpisati žalbu.

Mi ćemo se više fokusirati na žalbu za prometne prekršaje. Protiv podnesenog Obveznog prekršajnog naloga i Prekršajnog naloga, koji sadrže uputu o pravnom lijeku, počinitelj prekršaja ima pravo prigovora nadležnom prekršajnom sudu u roku od osam dana po primitku, odnosno uručenju obveznog ili prekršajnog naloga. Znači da od onog trenutka kada ste dobili prekršajni nalog počinje odbrojavanje. Imate pravo se žaliti u roku od 8 dana. Ako to ne napravite tada, bit će kasno zauvijek.

Napišite žalbu na prometni prekršaj

Prigovor se podnosi u pisanom obliku putem policijske uprave, odnosno policijske postaje koja je donijela predmetni nalog, u dva istovjetna primjerka. Ako se prigovor ne podnese u zadanom roku, prekršajni nalog postaje pravomoćan i izvršan, a izrečena kazna, nakon provedenog postupka i donošenja odluke nadležnog sudskog tijela, izvršit će se prisilno, u skladu s odredbama Prekršajnog zakona.

Sastavljenu žalbu šaljete policijskoj upravi, tj. policijskoj postaji koja je podnijela prekršajni nalog protiv vas. U pošti zatražite preporučenu pošiljku kako bi imali dokaz o tome da ste je poslali na vrijeme, automatski ste se osigurali ako se pošiljka zagubi.

Naš je savjet da budete iskreni, napišete da ste počinili kazneni prekršaj ako ste ga počinili te da se iskreno kajete i da zahtijevate da vam sud dodjeli dobrovoljan rad (koji se nikad ili jako rijetko dodjeli) ili da vam smanje kaznu te bi trebali proći uz upozorenje ili u najgorem slučaju da platite samo sudske troškove.

Primjeri (pdf) :

Zapamtite, u žalbu morate obrazložiti razlog zbog kojeg se žalite. Ovaj članak je namijenjen ljudima koji su inače korektni u vožnji i prometu te se svakome od nas može dogoditi da nas policija uhvati u prekršajima.

Mislim da ne moramo posebno naglašavati da ne podupiremo vožnju u pijanom stanju ili divljanje po ulicama te samim time ugrožavanje nevinih života i ostalih sudionika u prometu.

POPULARNO

To Top