AUTO MOTO

Kako voziti po magli?

kako-voziti-po-magli

Kako voziti po magli? Spasite svoj i tuđe živote!

Kako voziti po magli? Spasite svoj i tuđe živote! Zbog neopreznosti vozača, nepažnje te neprilagođene vožnje uvjetima na cesti, u magli lako može doći od proklizavanja do velikih lančanih sudara. Donosimo nekoliko savjeta i propisa koji spašavaju živote.

Gusta magla, poledica na prometnicama te nemarni vozači koji jure cestama pravi su recept su za prometnu nesreću ili katastrofu. Kako ulazimo u zimske mjesece godine tako možemo svjedočiti vremenskim prognozama, da će se nepovoljni uvjeti na cestama zadržati neko vrijeme, a time se povećava rizik od novih prometnih nesreća. Upravo je zbog toga važno naučiti kako se ponašati za volanom i kako pravilno prilagoditi vožnju stanju na cesti.

  • Usporite i upalite sva četiri žmigavca

Tako Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da je vozač koji naglo smanjuje brzinu dužan upaliti četiri žmigavca i na taj način upozoriti ostale sudionike u prometu na svoje smanjenje brzine. Isto se odnosi i na kočenje prilikom ulaska u maglu. Također, vozač koji cestom vozi brzinom koja je dvostruko niža od najveće dopuštene brzine, mora uključiti sve pokazivače smjera.

Prilikom ulaska u maglu ili kada vozač uoči da se približava oblaku magle vrlo je važno usporiti, upaliti sva četiri žmigavca, svjetla za maglu i voziti oprezno. Da se nakon toga i dogodi nesreća , posljedice će biti znatno manje zbog sporije vožnje. Nema druge prevencije u takvim situacijama.

  • Poštujte upozorenja na cestama

Također, vrlo je važno pozorno pratiti i pridržavati se upozorenja na autocestama ili drugim prometnicama, a tijekom ovih hladnijih dana povećani oprez za volanom potreban je prilikom prelaska mostova, jer su na tim dijelovima ceste znatno veće šanse za stvaranje poledice nego na drugim dijelovima prometnice, zbog same kondenzacije vlage. Zimska oprema na automobilu, posebice zimske gume, kao i tehnički ispravno vozilo također su faktori koji bitno utječu na vašu i sigurnost drugih sudionika u prometu.

POPULARNO

To Top