Edukacija

Kako se mjeri brzina?

kako-se-mjeri-brzina

Brzina mjeri udaljenost koju je neki objekt prošao u određenom vremenu ili kako se brzo on kreće.

Brzina mjeri udaljenost koju je neki objekt prošao u određenom vremenu ili kako se brzo on kreće. Pored kilometara na sat brzina se mjeri i metrima u sekundi. Ta mjerna jedinica prikazuje se sa dvije druge mjerne jedinice s prostornom duljinom i odnosom vremena. Zamislite dva grada udaljena jedan od drugog 96 km. Dva automobila prelaze tu udaljenost. Jedan vozi brzinom od 96 km na sat (km/h) a drugi brzinom od 48 km/h. Očito je da će prvi koji putuje brže stići prije.

Kada kažemo da se jedan automobil kreće brzinom od 96 km/h mislimo da mu treba sat da prijeđe udaljenost od 96 km. Stoga on od jednog do drugog grada stigne za jedan sat. Drugi automobil vozi brzinom od svega 48 km/h tako da je u sat vožnje prešao 48 km. Da bi prešao 96 km trebaju mu dva sata. Kažemo da je brzina prvog automobila veća od brzine drugog automobila. U jedan sat prvi automobil prijeđe 96 km a drugi samo 48 km.

Sasvim je lako izračunati koliko se brzo nešto kreće. Ako automobil prijeđe 160 km u četiri sata, koliko će prijeći u jedan sat? Odgovor je: 160 podijeljeno sa 4, ili 40 km. Drugim riječima brzina automobila je 40 km/h.

Slijedeći put kad budete putovali automobilom možete izračunati prosječnu brzinu putovanja. Utvrdite na mjeraču kilometraže koliku ste duljinu prešli. Brzina je jednaka udaljenosti podijeljenoj s vremenom pa podijelite tu udaljenost s vremenom koje ste proveli na putu.

Gledajte na brzinometar za vrijeme tih putovanja. Ponekad može pokazivati 96 km/h, ponekad 48 km/h, a ponekad i 0 kad ste zapeli u prometnom zastoju. To je zato što se brzina automobila čitavo vrijeme mijenja. Brzina automobila na čitavom putovanju je prosječna brzina.Kad automobil miruje nema uopće nikakve brzine. Kad starta kreće se sve brže i brže. To se naziva ubrzanje (akceleracija). Ako automobil od 0 km/h dođe do 80 knl/h ostvario je ubrzanje. Trkaći automobil može od 0 km/h stići do 80 km/h veoma brzo. Jednom starom automobilu može trebati puno više vremena da dostigne tu brzinu.

Ubrzanje je povećanje brzine u određenom vremnu. Suprotno ubrzanju je usporenje (deceleracija) – smanjenje brzine u određenom vremenu.

POPULARNO

To Top