Obrazovanje

Kako izabrati akumulatorsku bušilicu ?

Planirate kupiti akumulatorsku bušilicu? Donosimo vam informacije koje bi vam mogle pomoći pri odabiru. Akumulatorska bušilica nalazi svoju primjenu i kod “uradi sam majstora” i kod profesionalaca.

Akumulatorska bušilica namijenjena je bušenju različitih materijala te zavrtanju i odvrtanju šarafa. Razlikuju se po snazi i naponu akumulatora, a odlikuje ih velika efikasnost i potpuna mobilnost u radu jer nije potrebno napajanje preko kabla kao kod električnih bušilica.

Kod kupovine dobro se je voditi ovim pitanjima :

  • koji će se poslovi obavljati aku bušilicom koju kupujete ?
  • kakav materijal namjeravate bušiti ?
  • koliko često u prosjeku od jedne godine ćete koristiti tu bušilicu ?
  • koliko novaca ste spremni izdvojiti za tu bušilicu ?
akumulatorska-busilica

Baterije

Kod odabira akumulatorskih bušilica, osim na njihovu veličinu i primjenu, treba obratiti pažnju i na vrstu baterije koja će pokretati vašu bušilicu, tj. treba obratiti pažnju na voltažu i amper sate baterije. Što više volti (V) baterija ima, to će ona biti veće snage.  Što su veći amper sati baterije, to će ona duže trajati tj. njezin kapacitet je veći, ali bit će i veće težine. Na tržištu trenutno možete izabrati između Litij – ionske baterije (Li – Ion) i Nikal – kadmijeve baterije (Ni – Cd). Li – Ion baterije spadaju u skupinu punjivih baterija. Te baterije čini kovina litij te su zbog nje male težine. Li – Ion baterije imaju dugi životni vijek. Ni – Cd baterije spadaju u prvu generaciju punjivih baterija na tržištu. Iako uz kraći životni vijek za hobi upotrebu je sasvim dobar odabir jer su i cijene znatno niže od Litij – ionskih. Ove baterije proizvode manje energije, Ni – Cd baterija nije ekološki prihvatljiva te se zadnje vrijeme sve manje proizvode.

Također u obzir treba uzeti i težinu bušilice. Što više amper sati baterija ima to ona sadrži više članaka koji povećavaju njezinu težinu.

Uvijek je poželjno imati i dodatnu bateriju kako ne biste prekidali posao dok se druga ne napuni.

Snaga (V) 

Snaga aku bušilice dolazi se preko napona izraženog u voltima (V) za razliku od električnih čija se snaga izražava u vatima (W).

Ovisno o poslu koji namjeravate raditi birate i snagu bušilice. Za obično zavijanje šarafa dovoljne su i one s manje volti, a ako namjeravate bušiti čelik ili beton onda razmotrite modele s više volti.

Snaga bušilice veže se i uz njezino rukovanje. Bušilice su danas izrađene tako da ne klize iz ruku, a često imaju i ručku sa strane radi lakšeg upravljanja.

Okretni moment (Nm)

Svaka akumulatorska bušilica ima mogućnost podešavanja okretnog momenta kako bi ju prilagođavali poslu koji obavljamo. Okretni moment je iznos sile koja bušilica može proizvesti za rotiranje vijak ili svrdla. Što je veći okretni moment to veću silu bušilica ima pri zaokretanju. Ako ju koristite samo za šarafljenje ona su vam dovoljni niži okretni momenti dok kod bušenja u drvo, metal ili beton potrebno je podesiti na najviše okretne momente. Izražava se u njutnmetrima i jedna je od najbitnijih stavki kod aku odvijača.

Glava (borfuter) 

Glava akumulatorske bušilice diktira koje ćete  svrdlo moći montirati na samu bušilicu. Što je veći prihvat glave za svrdlo, to ćete i veća svrdla moći montirati u glavu bušilice. Ona je najčešće samostezna bez ključa, a može biti metalna ili plastična.

Brzina akumulatorske bušilice

Manja brzina služi za zavijanje / odvijanje vijaka. Velika brzina služi za bušenje. Treba istaknuti i da su veće brzine bušilice  primjerene za bušenje tvrđih materijala kao što su metali , dok su manje brzine prilikom bušenja primjerene za materijale kao što su drvo i plastika.

Aku bušilice / odvijači najčešće imaju opciju okretanja u lijevo, odnosno u desno koja se podešava laganim pritiskom na gumb

DODATNE OPCIJE

Neke aku bušilice i odvijači imaju ugrađeno radno svjetlo koje omogućuje točno osvjetljenje prostora kojeg bušite te se ono samo ugasi nakon što se više ne okreće glava alata.

Svjetlosna signalizacija kapaciteta baterije također je jedna od zanimljivih opcija koja može dobro poslužiti u planiranju posla.

Najnoviji modeli imaju i motore bez četkica što im daje veću snagu, izdržljivost i duži životni vijek.

Najveću vrijednost kod akumulatorskih bušilica / odvijača ima baterija koja najčešće i diktira cijenu. Dodatne baterije su jako skupe te je pametno kupovati aku setove alata koji najčešće sadrže samu bušilicu, dvije baterije, punjač i kofer/torbu. Dobro je znati da su baterije renomiranih proizvođača kompatibilne sa širokim rasponom ostalih aku alata (aku brusilice, aku pile…) istih napona, pa ako ste zadovoljni sa svojom markom aku bušilice onda možete kombinirati i ostale aku alate tim istim baterijama.

POPULARNO

To Top