DOM

Kako dati biljkama dosta vode, ako vas nema doma?

kako-zaljevati-biljku-ako-vas-nema-doma

Biljke ostaju same, bez va­še pažnje? Postoje dva rješe­nja…

Biljke ostaju same, bez va­še pažnje? Postoje dva rješe­nja: lonce i teglice prenesite neko­me tko će se brinuti da cvijeće bude zalijevano i da ima vode, a još je bolje zamoliti nekoga da dolazi k vama i zalijeva ga.

No, što ako ni jedno od ta dva rješenja ni­je provedivo?

Prije svega, sve teglice i lon­ce maknite sa sunca i stavite ih na svjetlo, ali u hlad. Za osiguranje vlage posto­ji više rješenja:

Jedan od najsigurnijih načina je da lonac sa cvijetom stavite na pod, a na stolac iznad biljke posudu s mnogo vode. Platnenu vrpcu dobro namočite, pa jedan kraj zaro­nite u posudu s vodom, tako da traka dopire do dna, a dru­gi kraj objesite da dotiče zem­lju u loncu s biljkom.

Lonac sa cvijetom možete staviti u veću posudu s vodom, ali to je opasno za biljke koji­ma ne treba toliko vode, pa im korijen može istrunuti. To ćete izbjeći tako da u posudu s vo­dom stavite sloj šljunka i tako odvojite korijenje od nepo­srednog dodira s vodom. Ako imate više biljaka ko­jima treba vode postupite ova­ko: zatvorite odvod vode iz kade, a na dno stavite tanku pla­stičnu foliju kojom ćete pre­kriti cijelo dno kade. Na foliju poslažite posude s biljkama i pustite hladnu vodu u kadu, dok se voda ne digne do polovice visine posuda s biljkama. Ostavite prozor u kupaonici otvoren pa će biljke, osim vode, imati i dovoljno svjetla, što je jednako važno.

Biljku kojoj bi previše vo­de naškodilo, stavite u veću posudu koju napunite trese­tom ili pijeskom i to dobro zalijte, pa će kroz donju rupicu na loncu (za drenažu) vlaga pristizati do korijena.

Još jedno rješenje: svaku biljku, skupa s loncem, stavite u plastičnu vrećicu i dobro je zatvorite kako bi se gubilo što manje vlage. Zemlja mora biti dobro namočena, ali ne premokra (da iz lonca kroz donju rupicu teče voda). Vrećica mo­ra biti dovoljno velika da u njoj biljka ima dovoljno zraka.

Male bočice od sokova možete upotrijebiti za zalije­vanje biljaka u vašoj odsutno­sti. Operite ih, napunite vo­dom, a grlo zatvorite pamuč­nom krpicom koju učvrstite gumicom ili koncem. Prije no što krenete na put ukopajte bočice naglavačke u zemlju svake posude s biljkama, pa će voda kroz platnenu krpicu polako izlaziti i vlažiti zemlju dovoljno da vaše cvijeće ne ožedni dok se ne vratite.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh