DOM

Kako dati biljkama dosta vode, ako vas nema doma?

kako-zaljevati-biljku-ako-vas-nema-doma

Biljke ostaju same, bez va­še pažnje? Postoje dva rješe­nja…

Biljke ostaju same, bez va­še pažnje? Postoje dva rješe­nja: lonce i teglice prenesite neko­me tko će se brinuti da cvijeće bude zalijevano i da ima vode, a još je bolje zamoliti nekoga da dolazi k vama i zalijeva ga.

No, što ako ni jedno od ta dva rješenja ni­je provedivo?

Prije svega, sve teglice i lon­ce maknite sa sunca i stavite ih na svjetlo, ali u hlad. Za osiguranje vlage posto­ji više rješenja:

Jedan od najsigurnijih načina je da lonac sa cvijetom stavite na pod, a na stolac iznad biljke posudu s mnogo vode. Platnenu vrpcu dobro namočite, pa jedan kraj zaro­nite u posudu s vodom, tako da traka dopire do dna, a dru­gi kraj objesite da dotiče zem­lju u loncu s biljkom.

Lonac sa cvijetom možete staviti u veću posudu s vodom, ali to je opasno za biljke koji­ma ne treba toliko vode, pa im korijen može istrunuti. To ćete izbjeći tako da u posudu s vo­dom stavite sloj šljunka i tako odvojite korijenje od nepo­srednog dodira s vodom. Ako imate više biljaka ko­jima treba vode postupite ova­ko: zatvorite odvod vode iz kade, a na dno stavite tanku pla­stičnu foliju kojom ćete pre­kriti cijelo dno kade. Na foliju poslažite posude s biljkama i pustite hladnu vodu u kadu, dok se voda ne digne do polovice visine posuda s biljkama. Ostavite prozor u kupaonici otvoren pa će biljke, osim vode, imati i dovoljno svjetla, što je jednako važno.

Biljku kojoj bi previše vo­de naškodilo, stavite u veću posudu koju napunite trese­tom ili pijeskom i to dobro zalijte, pa će kroz donju rupicu na loncu (za drenažu) vlaga pristizati do korijena.

Još jedno rješenje: svaku biljku, skupa s loncem, stavite u plastičnu vrećicu i dobro je zatvorite kako bi se gubilo što manje vlage. Zemlja mora biti dobro namočena, ali ne premokra (da iz lonca kroz donju rupicu teče voda). Vrećica mo­ra biti dovoljno velika da u njoj biljka ima dovoljno zraka.

Male bočice od sokova možete upotrijebiti za zalije­vanje biljaka u vašoj odsutno­sti. Operite ih, napunite vo­dom, a grlo zatvorite pamuč­nom krpicom koju učvrstite gumicom ili koncem. Prije no što krenete na put ukopajte bočice naglavačke u zemlju svake posude s biljkama, pa će voda kroz platnenu krpicu polako izlaziti i vlažiti zemlju dovoljno da vaše cvijeće ne ožedni dok se ne vratite.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

POPULARNO

Vrh