DOM

Kako izabrati vijke ?

Vijci i matice dio su svakog namještaja. Vijke koristite i za pričvršćivanje metalnih dijelova na vratima, prozorima ili zidnim držačima. Najvažnije je kod odabira vijaka, izabrati vijak prave dužine. Prema nekim pravilima iz prakse vijak ne bi smio biti deblji od desetine debljine drva. Dok debljina vijaka koji se koriste za pričvrstiti šarke, određuju se prema šarkama. Kad se stavljaju vijak do vijka, treba paziti da udaljenost između dva vijka bude onolika koliko je dužina 10 promjera jednog vijka.  Ponekad za vijak treba izbušiti rupe. One naravno ne smiju biti duže od dužine vijka.

VIJCI S UPUŠTENOM GLAVOM

Kad se ova vrsta vijka pričvrsti, njegova je glava u ravnini s površinom za koju se vijak pričvrstio. Vijci s upuštenom glavom koriste se za drvene spojeve. Na tržištu se mogu naći s običnim ili s križnim urezom. Vijci se proizvode od: željeza, mjedi te lakih metala.

VIJCI S OKRUGLOM GLAVOM

Glava okruglog vijka sjedi na površini. Najviše se koriste kod pričvršćivanja metalnih okova za drvo. Ukoliko se radi o nekoliko vijaka, njihovi urezi trebaju biti okrenuti u istom smjeru.

VIJCI LEĆASTE GLAVE

Te vijke treba opuštati do ruba. Koriste se kad se glava vijka treba vidjeti ili služe za ukras. Ti vijci su napravljeni od mjedi i željeza.

VIJCI ZA IVERICE

Koriste se za ploče od umjetnog drva te za mekana drva. Na tržištu se uglavnom pojavljuju kao križni vijci.

VIJCI S DVA NAVOJA

Ti vijci imaju navoje koji su suprotnog smjera na oba kraja. Koriste se kod nevidljivog spajanja dvaju drvenih dijelova.

VIJCI UKRASNIH GLAVA

Vijci ukrasnih glava su upušteni vijci čija je glava ukrasna i sastoji se od plastike ili metala. Ovaj vijak se najčešće samo natakne.

VIJCI ZA LIM

Ti vijci služe za utezanje navoja jer se umeću u prethodno izbušenu rupu. Najviše se koriste za ploče od plastika.

 

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Vrh