DOM

Kako razmnožavati biljke u akvariju?

kako razmozavati biljke u akvariju

Kad se već odlučimo za biljni akvarij poželjet ćemo da nam se biljčice koje smo nabavili prošire po akvariju.

Kad se već odlučimo za biljni akvarij poželjet ćemo da nam se biljčice koje smo nabavili prošire po akvariju.

Biljke će sigurno, ako se uspiju prilagoditi uvjetima u akvariju početi razmnožavati.Bilje se može razmnožavati seksualno ili aseksualno.

Seksualno razmnožavanje podrazumijeva cvjetanje, oplodnju (oprašivanje) cvjetova, pojavu sjemenki ili spora i rast nove biljke iz sjemena. Bilje u akvariju rijetko se razmnožava na ovaj način. To podrazumijeva poticanje biljke da procvjeta iznad vode (namještanje temperature, snižavanje razine vode za neke vrste), istodobno cvjetanje barem dvije biljke, umjetno oprašivanje pomoću kistića (u prirodi to obavljaju kukci), izdvajanje sjemenki i sadnja u zemlju pod vodom. Tim načinom razmnožavanja miješa se genetski materijal «muške» i «ženske» biljke.

Aseksualno razmnožavanje vodenog bilja je puno češće i u akvarijskim uvjetima, ali i u prirodi. Tim razmnožavanjem biljka «roditelj» stvara genetski identičnu biljku «dijete». Bilje se u akvariju može aseksualno razmnožavati na prirodan i na umjetan način.

Prirodno aseksualno razmnožavanje (bez intervencije čovjeka):

A) Runneri iliti vriježice. Biljke kao što su sagittaria, echinodorusi, pistia stratia stvaraju novu biljku pomoću vriježica. Vriježice su poveznice između dvije biljke koje s vremenom odumiru. Vriježice se bacaju ili malo iznad površine podloge ili nekoliko centimetara ispod površine podloge. Najčešće su duge između 6 i 15 cm. Nove biljke se ispočetka hrane preko vriježice iz matične biljke i ubrzo puštaju korjenje. Tada vriježica polako odumire. Na taj se način matična biljka može relativno brzo proširiti po velikoj površini i na taj se način bori za opstanak (svjetlo, hranu, prostor).

B) Offsets iliti bočni izdanci, mladice. Razmnožavanje pomoću bočnih izdanaka vrlo je slično razmnožavanju vriježicama, samo što je mladica puno bliža matičnoj biljci. Na taj način je širenje biljke u prostoru nešto sporije od razmnožavanja vriježicama. Na taj se način razmnožava većina cryptocoryna, neki echinodorusi.

C) Adventitious plantlets iliti iznenadne mlade biljčice. Neke biljke proizvedu mladu biljku na matičnoj stabljici ili na vrhu lista. To je mlada biljka koja ima svoj korijen i koja se jednostavno odvoji od matične biljke za neko vrijeme i zakorjeni se na nekom drugom mjestu. Javanska paparat, mnoge hygrophile razmnožavaju se na taj način.

Umjetno aseksualno razmnožavanje (uz intervenciju čovjeka):

A) Rezanje. To je vrlo česta metoda aseksualnog razmnožavanja kojom se od matične stabljike biljke odreže neka bočna grana. Ta se reznica zatim jednostavno usadi u podlogu i ona se nakon nekog vremena zakorjeni. Matična stabljika može se prerezati i na svojoj polovici iako nema bočne grane. Na taj se način može poticati formiranje grmolikog rasta jer biljka će potjerati dvije ili tri grane na mjestu gdje je rezana. Na taj se način razmnožavaju i oblikuju cabombe, ceratophylum, hygrophile, myrophyllum, ludwigie, limnophila, lagarosiphon, heteranthera, elodea, egeria, bacopa, alternanthera.

razmnozavanje1

Ovu Cabombu možemo odrezati na polovici pošto je došla do vrha vodenog stupa. Gornji dio biljke jednostavno zapiknemo u podlogu

razmnozavanje2

Biljke se režu oštrim škarama – mogu biti i obične, ove na dugom štapu rješavaju vas problema mokrih ruku

razmnozavanje3

Biljku možemo izrezati i tik iznad mjesta gdje je potjerala bočni izdanak (novu granu) kao ovaj Myrophilum

razmnozavanje4

Ova Cabomba izrasla je iz kratke stabljike kao nova grana i pustila korijenje – to je znak da je možemo odrezati (tako da korijenje ostane) i posaditi kao i ostale reznice

B) Cijepanje rizoma. Najčešće se na taj način razmnožavaju anubiasi. Rizom se razreže tako da se dobiju dvije biljke od po najmanje 5 listića. Ispod tog broja listova nemojte cijepati rizom jer postoji velika vjerojatnost da se biljke neće primiti.

C) Dijeljenje glavnog korijena. Ako je matična biljka dobro razvijena i ima velik i jak korijen s mnogo listova taj se glavni korijen može jednostavno razdijeliti na dva dijela. To se može napraviti ili rukom ili oštrim nožićem. Nedostatak ove metode jest taj što dobro zakorijenjenu biljku morate vaditi iz akvarija (što je nekad jako teško). Na ovaj način mogu se razmnožavati dobro razvijeni echinodorusi, mnoge grmolike cryptocoryne, javanska paprat.

Ako imate biljni akvarij velika je vjerojatnost da ćete poželjeti razmnožavati svoje bilje. U relativno kratkom vremenu postat ćete dosta iskusni u umjetnom aseksualnom razmnožavanju bilja jer to je jedna od sastavnica tjednog održavanja akvarija i uređivanja akvarijskog setupa. Budite strpljivi i promatrajte svoje bilje – ono će vam puno toga reći svojim rastom, razvojem, širenjem, razmnožavanjem. Petljanje po biljnom akvariju smiruje. Može se reći da čak i djeluje terapeutski, a i poučno je. Prije svega, neka vam poslovi s biljem budu veselje, a ne opterećenje.

akvarijnet banner

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh