DOM

Kako se ponašati nakon poplave?

Poplave su same po sebi dovoljno opasne i morate pripaziti i držati se određenih pravila prilikom poplava, ali i nakon što opasnost od same poplave prođe i voda se počne povlačiti postoje opasnosti kojih se i dalje treba čuvati.

Smjernice kojih se treba pridržavati poslije poplava:

1.    Ne vraćajte se na poplavljeno područje dok nije sigurno

Pratite vijesti i vremensku prognozu kako bi bili u toku. Pričekajte službenu obavijest nadležnih osoba da se smijete vratiti u poplavljeno područje

Ne vraćajte se u poplavljeno mjesto jer vaša prisutnost tamo može ugroziti hitne intervencije i operacije spašavanja.

2.    Sigurnosno kretanje

Krečite se samo preporučenim rutama. Nikako nemojte sami istraživati i tražiti alternativne puteve. Prijeti vam opasnost od oštećenih cesta. Te ceste mogu oslabiti i mogu propasti i odroniti se pod težinom vozila. Poplave mogu uzrokovati velike promjene, tako da se možete dezorijentirati i na poznatim mjestima. Stoga izbjegavajte hodanje ili vožnju kroz vodu.

Ne približavajte se oborenim električnim vodovima te ukoliko primijetite neispravne električne instalacije obavezno obavijestite službene dužnosnike.

Imajte na umu da vas voda od čak i 30 cm može oboriti s nogu

3.    Ulazak u poplavljenu zgradu

Ne preporučuje se ulazak u kuću ukoliko je ona još uvijek potopljena vodom ili se nalazi u području koje je još uvijek pod vodom. Također se ne preporučuje ulazak u kuću ukoliko to službeni dužnosnici nisu dopustili.

Provjerite u kakvom je stanju kuća. Voda može uzrokovati napuknuće temelja ili zidova te postoji mogućnost urušavanja. Provjerite zidove, vrata, prozore i strop kako bi bili sigurni da neće doći do urušavanja.

Prilikom ulaska u potopljenu kući budite izrazito oprezni. U vodi ne mogu nalaziti oštri predmeti koju su nevidljivi u zamućenoj i zmazanoj vodi. Budite prikladno odjeveni i zaštićeni od mogućih ozljeda. Najčešća ozljeda je porezotina na nozi koja u kontaktu s onečišćenom vodom može izazvati infekciju.

Postoji opasnost od požara. Koristite samo baterijske naprave jer se zapaljivi materijali mogu nalazi svugdje oko vas. Posebnu pozornost obratite na oštećene plinovode i strujne instalacije.

Provjerite da nema isticanja plina. Voda je mogla uzrokovati pomicanje i napuknuće plinskih cijevi te samim time isticanje plina. Ukoliko osjetite miris plina ili čujete zvuk isticanja, otvorite prozore na kući i brzo napustite object. Ako je moguće zatvorite plin na glavnom ventilu. Ukoliko niste stručna osoba, prijavite te kvarove nadležnim tijelima.

Provjerite sva električna oštećenja. Ukoliko uočite iskre, slomljene ili neizolirane električne žice, nikako se ne približavajte ili ulazite u vodu. Pokušajte isključiti struju na glavnoj sklopci (ukoliko je to moguće bez vašeg ulaska u vodu). Pozovite električare da provjere sve instalacije kako bi vaš dom opet bio siguran.

4.    Zdravstvene preporuke

Poplave sa sobom nose potencijalnu opasnost od značajnog pogoršanja higijensko-epidemioloških prilika i mogućnost pojave i širenja zaraznih bolesti. Najvećem zdravstvenom riziku su izložene najosjetljivije grupe stanovništva (djeca, trudnice, kronični bolesnici i stariji ljudi).

Poplava nosi rizik od zaraznih bolesti, jer često dolazi do prekida snabdijevanja vodom i otklanjanja otpadnih materija, kao i do izlijevanja kanalizacije. Također u vodi se mogu nalaziti lešine raznih životinja koje su jako pogodne za razvoj raznih zaraza.

Voda za piće može biti zagađena, radi toga toga vodu sa slavina, individualnih bunara ili izvora ne treba piti dok se voda ne ispita i dok se ne daju odgovarajuće preporuke. Preporučuje se da se konzumira flaširana voda.

Također ukoliko nemate flaširane vode, vodu svakako prokuhajte. Voda se pravilno prokuhava tako što se ostavi da ključa najmanje minutu, kako bi se uništile sve bakterije, a zatim se prohladi i koristi u toku istog dana.

Ako dođe do povređivanja, važno je znati da se otvorene rane moraju očistiti i zaštititi flasterom ili zavojem, kako bi se spriječila infekcija, te da se mora spriječiti kontakt rane s nečistom vodom.

Liječničku pomoć potražite u slučaju pojave mučnine, povraćanja, slabosti, proljeva, povišene temperature itd.

5. Baciti zagađene predmete i materijale 

Baciti sve zagađene predmete i materijale koji su bili u doticaju s onečišćenom vodom te se ne mogu očistiti i dezinficirati. Sva hrana, lijekovi i voda više nisu sigurni za upotrebu, a potrebno je također i dobro očistiti i dezinficirati svu odjeću i obuću, dječje igračke, pribor za jelo i kuhanje…

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

POPULARNO

Vrh