DOM

Kako zasaditi stablo naranče?

kako-zasaditi-stablo-narance

Zainteresirani ste za sadnju stabala naranče? Pročitajte ovdje neke bitne stvari koje biste trebali znati!

Zainteresirani ste za sadnju stabala naranče? Pročitajte ovdje neke bitne stvari koje biste trebali znati!

Morate utvrditi je li vaša klima pogodna za sadnju stabala naranče. Trebate imati na umu da je naranča suptropska biljka, a to zahtijeva temperaturu između 20 i 40 celzijevih stupnjeva. Zbog toga se naranče u hladnijim područjima ili tokom zime presele u zatvorene, toplije prostore. Također naranče koje se uzgajaju u hladnijim područjima nisu toliko slatke i sočne.

Odredite kada biste željeli uživati u plodovima svog stabla. Ovo je još jedan primarni zadatak pri odabiru narančinog stabla koje biste željeli zasaditi. Postoji više vrsta! Primjerice, Valencia dozrijeva od početka veljače do sredine lipnja, Pupak, Sevilla i Ruby naranče dozrijevaju od prosinca do ožujka, a Diller naranče dozrijevaju između studenog i ožujka.

Odabir vrste naranče pri uzgoju u zatvorenom prostoru. Prilikom odabira sorte narančinog drva, potrebno je razlučiti koju veličinu stabla želite, njegovu krajnju veličinu. Najpametnije za zatvoreni prostor je uzgoj patuljaste sorte koja naraste 4-6 metara visine. Jedan od popularnijih sorti u zatvorenom prostoru su Mandarine.

Trebate znati osnovne zahtjeve narančinog stabla. Stabla rastu najbolje ako primaju puno sunaca, otprilike 8 do 12 sati dnevno, iako neke vrste uspijevaju bolje ako su u sjeni drugog drveta. Sjetite se da toplina stvara slatko-degustacijski okus voća.

Osim sunčeve svjetlosti, stablo naranče zahtjeva i pogodnu vrstu zemlje. Ona ne vole močvarna područja. Previše vode stablu naranče škodi više nego suha zemlja. Jedan putokaz je da ne dopustite tlu potpuno isušivanje, ali kada pod prstima osjetite da je zemlja suha i da se počinje osipati onda zalijte svoje stablo.

Jedna stvar koju stabla naranče posebno vole je vlažnost zraka. Vlažnijim zrakom plodovi su puno sočniji i imaju tanju koru. Špricajte svoje stablo često i učinit čete ga sretnim.

Priprema sadnica.

Prije nego zasadite stablo, namočite mu korijenje u kantu vode i ostavite je tako neko vrijeme.

Sadnja stabla naranče.

Pripremite mjesto gdje želite zasaditi stablo. Pobrinite se da je zemlja očišćena od korova, da nema kamenja i starog korijenja. Iskopajte rupu tako da vam korijenje komotno u nju uđe. Pazite da pupoljak stabla kojeg sadite ostane iznad tla. Kada ste to napravili počnite zatrpavati rupu ali pazite da vam zemlja bude u sitnim komadićima kako bi se korijenje lakše i uspješnije širilo i zatim sve zalijte sa vodom.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh