DOM

Kako napraviti ljetne lampione ?

Ljetni lampioni dio su ugodne večernje atmosfere kakve su posebne tijekom ljeta. Tijekom zime ih možete držati na dasci prozora gdje će ljetni lampioni bar na kratko rastjerati sivilo hladnoće. Posao izrade ljetnih lampiona podijelite s djecom jer je ovdje mašta ključna.

Da bi izradili ljetne lampione, potrebni su vam:

  • Staklenke
  • Papir u boji
  • Metalna žice
  • Svijeće
  • Škare
  • Šljokice
  • Tempere

Prvi korak kod izrade ljetnih lampiona je izrezati od papira u boji različite oblike. Uzmite škare i izrežite travu, sunce, valove i slične motive.

Kad ste pripremili materijale za dekoraciju, operite staklenke koje će biti lampioni. Posušite lampione. Osim lijepljenja ukrasnih papira na lampione (nemojte cijelu staklenku oblijepiti jer lampion neće puštati svjetlo), staklenke možete i obojati temperama. Zbog toga će svjetla djelovati obojano. Obojite staklenku u plavu ili zelenu boju te će vam takvo biti i svjetlo.

Ljetne lampione možete obojati i pomoću papira za torte i kolače. Takav papir po rubovima je pun različitih rupica. Zalijepite papir oko staklenke. Uzmite tempere te obojite staklenku. Ravnomjerne rupice kakve se nalaze na papiru za torte, preslikat će se na ljetne lampione. Dok se boja tempera još nije osušila na staklenkama, posipajte po njoj šljokice koje će učiniti svjetlost ljetnih lampiona posebnijom.  Taj dio posla prepustite djeci jer će osjećati zadovoljstvo što mogu pridonijeti izradi ljetnih lampiona.

Sljedeći korak je dodavanje ručke za vješanje. Ručku ćete napraviti od metalne žice. Prvi dio metalne žice omotajte oko otvora staklenke, a od drugog djela žice napravite ručku koju ćete pričvrstiti za prvi dio žice kojeg ste omotali oko otvora staklenke. Gledajte da žica bude dobro fiksirana za staklenku  jer postoji opasnost od porezotina i vatre ako staklenka padne. Upaljene lampione nikad ne ostavljajte bez nadzora.

Najprikladnije svjećice za ljetne lampione su lučice. Preko ljeta koristite one koje tjeraju komarce s vaše terase. Tako ćete se riješiti dosadnog zujanja i neugodnih uboda, a istovremeno ćete uživati u prigušenom svjetlu lampiona. Ako ćete u lampione stavljati veće svjećice, na dno možete dodati nekoliko kamenčića u boji ili malo pijeska.  Ako pak stavljate lučice, ne dodajite ništa na dno staklenke kako ne bi ometalo lučicu.

Ljetni lampioni mogu se upaliti i tijekom zimskih dana. Ako nemate kamin u kući, lampion svojim izgledom može zamijeniti ugođaj vatre iz kamina.

 

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Vrh