e-Kako | Homepage
Kako lemiti ?

Kako lemiti ?

0 Komentara 🕔01.pro. 2018

Lemiti ili lemljenje je spajanje metalnih materijala pomoću rastaljenog dodatnog materijala ili lema, čije je talište niže od tališta osnovnog materijala koji se spaja. Lemljenje je karakteristično kod električarskih poslova.

Lemiti se može uz sav potreban pribor koji je niže nabrojan. Najvažnija je prije svega vaša sigurnost. Treba paziti da se ne opečete dok lemite. Električna struja također predstavlja opasnost dok se lemi pa stoga budite na oprezu tijekom cijelog postupka.

Pribor potreban za lemljenje:

  • lemilica (60 – 80 wati za lemiti finije sitne stvari, a od 250 wati za lemljenje većih stvari)
  • vakuum pumpica (koristi se za odlemljivanje)
  • žica za lemljenje
  • pasta za lemljenje
  • spužvica ili metalna žica za pranje suđa

Za male poslove najbolje je koristiti lemilicu koja izgleda kao olovka sa kablom. Pokreče je električna energija. Ima drvenu dršku. Sa takvom lemilicom se može lemiti ili odlemiti.

 

Kako lemiti?

Prije svega podloga na koju lemite treba biti čista. Očistite je od razne prljavštine koja bi mogla smetati i otežavati sami proces lemljenja. Pastom za lemljenje namažite materijal koji mislite zalemiti. Kako bi se materijal koji lemite uhvatio za određenu podlogu, prije svega trebate otopiti žicu za lemljenje po mjestu gdje ćete pričvrstiti drugi materijal. Žica za lemljenje koju lemilica topi služi kao ljepilo koje povezuje primjerice dva kabla ili kabel i podlogu. Ukoliko je glava lemilice pod dovoljnom visokom temperaturom, u kratkom vremenu bi trebala otopiti žicu te na taj način napraviti spoj materijala. Nakon nekoliko sekundi otopljena žica bi se trebala stvrdnuti i čvrsto spajati materijale koje ste zalemili. Lemilicu je na kraju lemljenja potrebno očistiti. Ona se čisti tako što ćete vrh lemilice obrisati u vlažnu spužvicu. Bitno je samo da ne ostanu djelovi otopljene žive na lemilici koji bi se mogli stvrdnuti te smetati za kasniju upotrebu lemilice.

Kako odlemiti?

Na mjestu gdje su kablovi koje treba skinuti, tj. odlemiti, namažu se pastom za lemljenje. Jednom rukom drži se lemilica, a drugom vakuum pumpica te se na taj način izvlače kontakti ili kablovi.

Postupak odlemljivanja lakši je od postupka lemljenja jer zahtjeva manje preciznosti.

Dok lemite, dobro je imati i električarska kliješta jer su izolirana, a mogu poslužiti za rezanje kablova ili skidanje izolacije i slično. Lemiti možete i uz povećalo kako bi preciznije obavili posao. Uz to, preporučuje se i stalak za lemilicu jer kad se lemilica zagrije nije dobro odlagati ju na stol, nego na stalak.

Similar Articles

Kako fotografirati crno – bijele fotografije ?

Kako fotografirati crno – bijele fotografije ? 0

Možda na prvu zvuči smiješno činjenica da treba objašnjavati kako fotografirati crno – bijele fotografije,

Kako na siguran način koristiti bušilicu?

Kako na siguran način koristiti bušilicu? 0

Alati zahtijevaju rukovanje na siguran način jer postoji velika mogućnost da ćete se ozlijediti njima. Kod

Kako bušiti u beton?

Kako bušiti u beton? 0

Ako planirate postavljati police, objesiti slike, instalirati svjetla, ugraditi namještaj ili postaviti određeni uređaj na

Kako rezati PVC cijevi?

Kako rezati PVC cijevi? 0

Rezanje PVC cijevi potrebno je gotovo svaki put prije njihovog montiranja jer kod kupovanja nećete

Kako naoštriti olovke ?

Kako naoštriti olovke ? 0

Svima je dobro poznato da je za naoštriti olovke dovoljno imati klasnično šiljilo. Šiljilo za

Nema komentara

Nema komentara još!

Nitko još nije ostavio komentar na članak!

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja su obavezna. *

Oglašavanje

VermaHr
AOB
Udruga Nina
mojstan.net
Sapica
itonijesve.com
HappyDot
Poslovna večera