DRUŠTVO

Kako osjećamo glad?

kako-osjecamo-glad

Glad nema ničeg zajedničkog s praznim želucem, premda većina ljudi vjeruje da ima.

Glad nema ničeg zajedničkog s praznim želucem, premda većina ljudi vjeruje da ima. Novorođenče se rađa s praznim želucem, pa ipak ne osjeća glad prvih nekoliko dana. Ljudi koji su bolesni, ili imaju vrućicu, često ne osjećaju glad, premda im je želudac prazan.

Glad nastaje kada u krvi nema određenih hranjivih sastojaka. Čim se to dogodi, poruka se šalje centru za glad u mozgu. Ovaj centar djeluje na želudac i crijeva kao kočnica. Sve dok u krvi ima dovoljno hrane, centar za glad usporava rad želuca i crijeva. U trenutku kada iz krvi nestane ovih hranljivih sastojaka, centar za glad počinje utjecati na pojačanje rada želuca i crijeva. Zbog toga nam, kad smo gladni, često „krče crijeva”.

Kada smo gladni, ne osjećamo potrebu za nekom posebnom vrstom hrane, već samo za hranom koja će nas zasititi. Pa ipak, samo jedna vrsta hrane ne može nas zadovoljiti i nije zdrava. Zar ne bi bilo teško jesti isključivo krumpir, pa makar i u najrazličitijim oblicima

Međutim, ako za objed jedemo juhu, meso, povrće i slatkiše u onoj količini koja je dostatna za jedan obrok, prehrana će biti pravilna i mi ćemo biti zadovoljni.Kod potpuna gladovanja organizam mora trošiti svoje rezerve, u prvom redu mast u potkožnom tkivu i ugljikohidrate iz jetre i mišića, a kasnije i vlastite bjelančevine, drugim riječima organizam počinje samog sebe jesti – jezivo.

Koliko se dugo može živjeti bez hrane? Staloženi i mirni ljudi mogu izdržati duže nego oni koji se lako uzbuđuju. Odrasli izdrže duže nego djeca.Među životinjama također postoje razlike. Krpelj i stjenica mogu bez hrane izdržati čitavu godinu. Pas ugine poslije dvadesetak dana gladovanja. Male ptice ne mogu izdržati bez hrane više od pet dana. Ukoliko je životinja manja i živahnija, utoliko brže troši svoje zalihe hrane. Toplokrvne životinje ne mogu živjeti ako izgube više od polovice svoje normalne težine.

U današnje doba jedan od najvećih problema u svijetu je glad. Česta je pojava u nerazvijenim područjima svijeta u kojima je zbog zaostalosti u načinu obrade tla i zbog jednostavne geografske nemogućnosti razvitka vegetacije stanovništvo često izvrgnuto gladovanju.

Posljedice gladovanja su: naglo mršavljenje, remećenje funkcija unutarnjih organa i živčanog sustava, opća slabost i na kraju smrt. Statistika govori da svake tri sekunde jedno dijete umre od gladi u Africi. Sjetite se ovoga podatka kada vam se možda ne jede jelo koje trenutno imate na stolu i osvijestite se da takve stvari ne uzimate zdravo za gotovo.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

POPULARNO

Vrh