DRUŠTVO

Kako se dobiva kreda?

kako-se-dobiva-kreda

U bezbrojnim učionicama svijeta učenici izlaze pred ploču i pišu kredom. Što bi, na primjer, jedan učitelj bez krede?

U bezbrojnim učionicama svijeta učenici izlaze pred ploču i pišu kredom. Što bi, na primjer, jedan učitelj bez krede? Pa ipak, znadete li stvarno što je to kreda i kako je nastala?

Kreda se, u prirodi, nalazi u bijeloj, crnoj i sangvina (krvavo crvena) boji. Vadi se u rudnicima krede. Ima ista svojstva kao i ugljen, ali je kreda trvrđa pa pomoću nje možemo vući oštre i tanke linije.

U morskoj vodi žive mnogobrojni oblici vrlo sitnih biljaka i životinja. Jedan takav oblik je jednostanična životinja zvana foraminifera. Ljuštura te životinje sastoji se od vapna.

Kad te životinje uginu, njihove sićušne ljušture padaju na dno mora. S vremenom se od tih ljuštura napravi debeli sloj. Naravno, za to su potrebni milijuni godina. Taj se sloj postupno stvrdne i sabije u mekan vapnenac koji nazivamo kreda.

Kao što je poznato, razni poremećaji u Zemljinoj kori često su izbacivali na površinu dio tla koji je nekada ležao na dnu mora. To se nekad davno zbilo i s tlom u blizini kanala La Manche. Slojevi krede što su ležali na dnu mora su se podigli. Kasnije je more ispralo mekane dijelove, a ostale su goleme litice krede. Dvije najpoznatije litice nalaze se nedaleko od Dovera na engleskoj strani i kod Dieppea na francuskoj strani La Manchea.

U ostalim dijelovima svijeta naslage krede se nalaze duboko u kopnu, u područjima što su nekad davno bila pod vodom. Takve primjere nalazimo u Sjedinjenim Američkim Državama, i to u saveznim državama Kanzas, Arkanzas i Teksas. Ali, najbolja prirodna kreda dolazi iz Engleske, koja godišnje proizvodi preko 5 milijuna tona krede!

Čovjek već stotinama godina upotrebljava kredu u ovom ili onom obliku. Školska kreda, koju svi poznajemo, sadrži u sebi neku tvar koja joj ne dozvoljava da se razmrvi. Najbolje školske krede sadrže oko 95 posto krede.

Ako joj dodamo boju, dobijemo kredu u boji. Kad se kreda pretvori u prah, ispire i filtrira, zove se španjolska kreda. Upotrebljava se za proizvodnju mnogih korisnih proizvoda, kao što su kit, boje, lijekovi, papir, zubne paste i puderi!

1 Komentar

1 Komentar

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh