Krafne su glavna slastica u vrijeme fašnika u sjevernoj Hrvatskoj. Još nazvane pokladnice, možete naći pečene na ulici, u slastičarnicama i pekarnicama za vrijeme karnevalskih svečanosti na svakom uglu.Svatko zna svoje mjesto na kojemu može kupiti odlične krafne. Međutim, ako želite napraviti prave domaće krafne, od domaćih sastojaka, trebati će vam…
SASTOJCI:
- 1 kg bijelog namjenskog brašna
- 1 omot (kocka) svježeg kvasca
- 8 žutanjaka
- 10 dkg šećera4 dcl mlijeka
- ½ domaćeg putra
- soli
- ruma
- korica limuna
- 3 dcl domaćeg vrhnja (kiselo)
- ulje za prženje
Priprema kvasca:
Zagrijte decilitar mlijeka da bude toplo, nikako vruće, i u njemu rastopite dvije žlice šećera. Zatim razmrvite kvasac i pomiješajte te ostavite da se digne. Trebat će mu 10 do 15 minuta, ovisno o svježini. Uzmite veću posudu za pripremu kvasca jer on prilično naraste. Sastojke poput šećera i mlijeka uzmite od ukupne količine za recept.
Razmrvite putar i brašno, dodajte šećer, žumanjke, malo soli i ruma, limunovu koricu i kvasac, vrhnje te toplo mlijeko pa umijesite tijesto dok ne nastanu mjehurići u njemu. Tijesto zatim razvaljajte na debljinu od oko ½ centimetra i izrežite. Ako nemate kalup za rezanje krafni, poslužiti će vam i šira staklena čaša.
Ostavite ih pokrivene kuhinjskom krpom da se dižu oko 1 sat.Važno je da krafne pečete na vrućem ulju (i ubacite ih na već vruće ulje) s obrnute strane od one na kojoj su se dizale i poklopite. Kad je ta strana gotova, okrenite ih i pecite otklopljene.
Nakon što su gotovo, napunite ih marmeladom po izboru i posipajte šećerom u prahu. Razveselite svoje klince ili maškare i uživajte u fašniku.
Dobar tek!