Obrazovanje

Kako bušiti rupe u zidu?

kako-busiti-rupe

Jedan od najčešćih radova u kući je bušenje rupa. Kako bi izbjegli kose ili prevelike rupe pridržavajte se ovih savjeta.

Jedan od najčešćih radova u kući je bušenje rupa. Kako bi izbjegli kose ili prevelike rupe pridržavajte se ovih savjeta.

Vrsta podloge na kojoj bušite

Ovisno o materijalu u koji bušite morate odabrati različita svrdla i postupke bušenja. Za manje radove i rupe koje će služiti za vješanje slika je u pravilu dovoljna obična akumulatorska bušilica (kod bušenja u knauf ploče).

Za betonske zidove ili visokokvalitetnu prešanu ciglu potrebna vam je snažnija udarna električna bušilica ili obična električna bušilica s nastavkom za udarno bušenje koji se postavlja na steznu glavu. Udarna bušilica pomiče svrdlo naprijed-nazad velikom brzinom uz istovremenu rotaciju.

Provjera prije bušenja

Jako važna stvar prije bušenja je da pretražite zidove i obratite pozornost na strujne kabele i vodovodne cijevi. Osim mogućih poplava i nestanaka struje u opasnosti je i vaše zdravlja.

Zaštita

Uzmite si vremena i stavite zaštitne naočale i rukavice. Vaše je zdravlje na prvom mjestu i bolje je spriječiti nego liječiti.

Način bušenja

Da biste izbjegli kose rupe vrh svrdla uvijek postavljajte okomito u odnosu na podlogu materijala i zatim pokrenite stroj. Stroj pritisnite tek nakon što svrdlo nađe čvrsto uporište. Za većinu zidova od opeke upotrijebite svrdla za beton na električnoj bušilici, podešenoj na manju brzinu jer će tako bušenje biti preciznije, a svrdlo duže trajati.

Pri bušenju osjetljivih površina (npr. pločice) na mjesto bušenja nalijepite komad krep-trake. Hrapava površina trake tako sprječava iskliznuće svrdla.

1 Komentar

1 Komentar

  1. 10. srpnja 2018. at 11:24

    Ja volim bušiti ženske udarnom prangijom

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

POPULARNO

Vrh