e-Kako | Homepage
Kako izabrati čekić ?

Kako izabrati čekić ?

0 Komentara 🕔13.lis. 2016

Čekić bi trebao biti dio opreme svake alatne kutije. Kako ćete izabrati čekić, ovisi o njegovoj namjeni. Kvalitetan čekić može trajati i služiti dugi niz godina. Materijal od kojeg je izrađen čekić također pridonosi njegovoj trajnosti. Iako ih na svijetu postoji u različitim oblicima, dužinama i težinama te za različite namjene, mi ćemo nabrojati one najčešće. Kako biste lakše izabrali potreban čekić slijedi popis i opis čekića:

1. BRAVARSKI ČEKIĆ

bravarski-cekic

Drvene drške. Nos čekića s jedne strane te udarna površina s druge strane glave čekića. Materijal glave čekića sastoji se od mješavine nekoliko vrsta željeza. Koristi se kod bravarskih poslova, kod postavljanja slika na zid i slično. Nos čekića služi i za zabijanje čavli na teško dostupnim mjestima. Težina glave čekića može biti od 200 pa do 2000 grama.

2. STOLARSKI ČEKIĆ

stolarski-cekic

Stolarski ili tapetarski čekić. Jedna strana glave čekića je poput kvadra dok je druga strana nos čekića čija koja nešto izduženija, nego kod bravarskog čekića. Određene vrste stolarskih čekića imaju rascjep na strani glave čekića gdje je nos. Taj rascjep može biti više ili manje zakrivljen te se koristi kod vađenja čavli. Ukoliko stolarski čekić ima magnet, to je veća prednost jer može pridržavati čavle. Težina čekića varira od 200 do 1000 grama.

3. MACOLA ČEKIĆ

macola-cekic

Drvene je drške. Glava čekića ima oblik kvadra te je izrađena od različitih mješavina željeza. Ovaj čekić koristi se za radovima na kamenu. Najčešće korištene težine su od 1000 – 2000g. Najčešća upotreba ovog čekića je za razbijanje jer svojom težinom kompenzira silu koja je potrebna pri udarcu.

4. ZIDARSKI ČEKIĆ

zidarski-cekic

Najčešće je metalne drške, a drška može biti presvučena plastičnim ili gumenim oblogom. Jedan dio glave mu je u obliku kvadra, dok je drugi dio glave čekića istanjeni i zakrivljeni nos. Materijal glave čekića od različitih je mješavina željeza. Najčešća primjena je u zidarskim i građevinskim obrtima. Zidarski čekić  koristi se za zidarske radove koji se izvode dlijetom, kad se izbija kamen ili opeka. Postoji povećana verzija ovog čekića – Zidarski bat. Ta verzija drži se prilikom rada s obje ruke.

5. PLASTIČNI ČEKIĆ

plasticni-cekic

Drška čekića je drvena, ali ne mora biti pravilo. Glava čekića ima oblik valjka i izrađena je od plastike. Prednost je što je plastika otporna na ulje. Čekić se koristi za osjetljivije materijale koji ne mogu izdržati pod težinom glave metalnih čekića. Koristi se za zakucavanje ili micanje različitih objekata koji se ne smiju oštetiti. Prednost u odnosu na druge čekiće mekših materijala je u tome što se plastični dijelovi ne odbijaju prilikom udaraca u površinu, čime se povećava udarna snaga čekića. Najčešće težine su od 250 do 400 grama.

6. GUMENI ČEKIĆ

gumeni-cekic

Glava čekića je u obliku valjka i uglavnom je veća i teža od glave plastičnog čekića. Koristi se također za osjetljivije materijale i one koji su osjetljivi od lomljenja. Može služiti za micanje ili poravnavanje različitih objekata koji imaju tendenciju pucanja ako se udaraju drugim materijalima.

7. LIMARSKI ČEKIĆ

limarski-cekic

Drvene je drške. Glava čekića je metalna i podsjeća na minijaturni uteg. Udarna glava može biti okrugla s većim ili manjim promjerom, osmerokutna, kvadratna… Koristi se u radu s limom. Među najmanjim čekićima je od svih čekića na tržištu. Najčešću primjenu ima u autolimarskoj industriji te također u bilo kojem obrtu ili firmi koja se bavi limom.

Similar Articles

Kako izabrati mjerni alat ?

Kako izabrati mjerni alat ? 0

Kod odabira mjernih alata prije svega treba obratiti  pažnju na to koji će se objekt

Kako prepoznati neispravnu četkicu ?

Kako prepoznati neispravnu četkicu ? 0

Četkica je dio mnogih alata. Ona prenosi iskru unutar alata. Pomoću navedenih slučajeva u tekstu,

Kako izabrati pribor za bušenje ?

Kako izabrati pribor za bušenje ? 0

Svatko tko ima bušilicu, potreban mu je i pribor za bušenje. Neovisno o tome da

Kako izabrati akumulatorsku bušilicu ?

Kako izabrati akumulatorsku bušilicu ? 0

Planirate kupiti akumulatorsku bušilicu? Donosimo vam informacije koje bi vam mogle pomoći pri odabiru. Akumulatorska

Kako izabrati ploče za brusilicu ?

Kako izabrati ploče za brusilicu ? 0

Uzalud vam i najbolja brusilica, ako ne znate kako izabrati ploče za brusilicu. Ploču ili

Nema komentara

Nema komentara još!

Nitko još nije ostavio komentar na članak!

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja su obavezna. *

Oglašavanje

VermaHr
AOB
Udruga Nina
mojstan.net
Sapica
itonijesve.com
HappyDot
Poslovna večera