Obrazovanje

Kako kvalitetno učiti?

kako-kvalitetno-uciti

Naučiti kvalitetnije učiti je prvi korak k tome da uspješno savladate pojedino gradivo.

Naučiti kvalitetnije učiti je prvi korak k tome da uspješno savladate pojedino gradivo. Puno je važnije i bolje te kvalitetnije učiti i potrošiti manje vremena nego gubiti sate i sate ne koncentrirani i ne naučiti sve kako treba.

Utvrdite i odredite koje vam je najbolje vrijeme za učenje. U to vrijeme učite najteže, najvažnije i najzahtjevnije gradivo. Netko voli učiti po danu, netko po noći. Nekome više paše jutro, a nekome predvečer.

Važno je saznati što vama osobno odgovara.

Svakog dana odredite prioritete što trebate učiti i strogo ih se držite. Odredite predmete koji su taj dan na rasporedu. Bilo da se radi zbog količine gradiva koje se nakupilo pa postaje dosta opsežno, ili se možda bliži ispit pa bi bilo dobro pripremiti se za pojedini predmet.

Kada uspješno završite planirani zadatak i učenje odradili kako treba, nagradite se izlaskom, druženjem, čitanjem knjige, gledanjem filma ili serije. Tako ćete odlično balansirati vrijeme provedeno za vaše obaveze i vrijeme koje sebi priuštite za uživanje.

Kada učite, izbjegavajte ometanja; obavijestite okolinu da učite, stavite natpis na vrata da vas ne ometaju, zaključajte se u sobu, isključite telefon i mobitel (uključite sekretaricu te se javite poslije učenja). Na taj način ćete si osigurati neprekidnu koncentraciju.

Ako učite u grupi, raspodijelite zadatke i odgovornosti pa će i zajedničko učenje biti učinkovitije. Puno ljudi ne može kvalitetno učiti u grupi. Kada ste sa svojim prijateljima onda vam je zabava na prvom mjestu, a učenje je nužno zlo. Ako se ne možete skoncentrirati na učenje u grupi, izbjegavajte ga. Ili još bolji savjet, koristite ga jedino za ponavljanje kada ste već sve naučili te na taj način radite sami sebi provjeru znanja.

Ne prelazite često s predmeta na predmet. Koncentrirajte se dovoljno dugo na jednom predmetu da u potpunosti usvojite definiranu cjelinu. Učeći malo jedan predmet pa drugi, pa se ponovo vraćajući na prvi radi konfuziju u vašoj glavi. Tek kada ste sigurni da ste naučili jedan prijeđite na drugi.

Počnite učenje na vrijeme da izbjegnete otkriće da zadatak ne možete završiti na vrijeme i da sve ne stignete zapamtiti u tako malo vremena. Na taj način ćete biti u toku s gradivom i svaki put kada ćete učiti trebat će vam manje vremena nego kada se nakupi gomila gradiva.

Utvrdite najbolje okolnosti za učenje (da niste ometani, da niste u skučenom prostoru, daje sve na dohvat ruke (knjige, mape, olovke…), da vam je udobno (ali ne previše!).

Postavite realne rokove za učenje da se ne dovedete u stresnu situaciju zbog kašnjenja jer kada se nađete strahu da ne možete sve stići, tada ćete gubiti nadu i nećete se moći posvetiti gradivu i onome što je zaista bitno.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

POPULARNO

Vrh