Obrazovanje

Kako razlikovati trgovačka društva?

kako-razlikovati-trgovaka-drutva

Trgovačko društvo je pravna osoba; samostalna gospodarska, tehnička i društvena cjelina u vlasništvu određenih subjekata.

Trgovačko društvo je društvo koje proizvodi/prodaje proizvode ili usluge za potrebe tržišta, koristeći se odgovarajućim resursima i snoseći poslovni rizik, radi ostvarivanja dobiti i drugih ekonomskih i društvenih ciljeva.

Postoje razne vrste trgovačkih društava – društvo s ograničenom odgovornošću, dioničko društvo, komanditno društvo, javno trgovačko društvo, gospodarsko interesno udruženje, podružnica.

  • Javno trgovačko društvo
  • Komanditno društvo
  • Društvo s ograničenom odgovornošću
  • Dioničko društvo

Javno trgovačko društvo i komanditno društvo su društva osoba, a dioničko društvo i društvo s ograničenom odgovornošću su društva kapitala. Trgovačko društvo odgovara za svoje obveze cijelom svojom imovinom. Članovi društva s ograničenom odgovornošću i dioničari dioničkog društva ne odgovaraju za obveze društva.

Javno trgovačko društvo je društvo u koje se udružuju dvije ili više osoba radi trajnog obavljanja djelatnosti pod zajedničkom tvrtkom, a svaki član društva odgovara vjerovnicima neograničeno solidarno cjelokupnom svojom imovinom. Društvo se temelji na ugovoru.

Komanditno društvo je društvo u koje se udružuju dvije ili više osoba radi trajnog obavljanja djelatnosti pod zajedničkom tvrtkom, od kojih najmanje jedna osoba odgovara za obveze društva solidarno i neograničeno cijelom svojom imovinom- komplementar, a najmanje jedna osoba odgovara za obvezu društva samo dijelom iznosa određenoga imovinskog uloga u društvu – komanditor. Temelji se na ugovoru. Poslovima društva upravljaju komplementari.

Društvo s ograničenom odgovornošću je društvo u kojem jedna ili više osoba ulažu temeljne uloge kojima sudjeluju u unaprijed dogovorenom temeljnom kapitalu. Društvo se temelji na ugovoru. Ulozi u temeljnom kapitalu moraju se sastojati u novcu, stvarima ili pravima.

Dioničko društvo je društvo u kojem članovi – dioničari sudjeluju ulozima u temeljnom kapitalu podijeljenom na dionice. Društvo se temelji na statutu.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

POPULARNO

Vrh