Tutorijali

Kako zamijeniti glavu na bušilici?

Glava bušilice ili poznatijeg imena – borfuter je sastavni dio bušilice. Ona može biti na ključ ili samostezna. Za zamijeniti glavu na bušilici, bilo da se radi o samosteznoj ili na ključ, ne treba vam veliko servisno iskustvo, samo malo vremena, volje i naravno nova glava od bušilice.

Odabir glave – Samostezna ili na ključ

Razlika je u tome što ukoliko često mijenjate bitove, svrdla ili borere, na samosteznoj glavi je ta zamjena vrlo brza jer se samo promijeni smjer okretanja glave te se tako glava bušilice otvara ili steže s novim borerom, a kod glave s ključem potreban vam je ključ koji steže/otpušta glavu svaki put kada želite zamijeniti svrdlo. Glava s ključem može biti vrlo frustrirajuća jer zahtjeva ključ koji kada vam treba najčešće ne možete pronaći. Puno ljudi se iz toga razloga odlučuje na samosteznu glavu.

Zamjena glave
1. Nabaviti novu odgovarajuću glavu
Trebate provjeriti kakvu glavu imate na svojoj bušilici, tj koji prihvat vam je potreban, (koliko “cola”). Ona može biti ½ ili 3/8, može biti konusna, bez navoja, … Te informacije možete provjeriti direktno na glavi bušilice. Potražite i zapišite sve oznake koje vam pišu na glavi i s tim informacijama se obratite u servisni centar za novu glavu. Možda ne bi bilo na odmet da cijelu bušilicu ponesete sa sobom kako bi bili sigurni da imate pravu i odgovarajuću glavu.

2. Skidanje vijka unutar glave
Nakon što nabavite odgovarajuću glavu za bušilicu, potrebno je skinuti staru i zamijeniti je novom. Prvo što trebate napraviti kada idete zamijeniti glavu na bušilici, je provjeriti da bušilica nije uštekana u struju tj, da joj skinete bateriju ukoliko se radi o akumulatorskoj bušilici.

Sada je potrebno otvoriti glavu bušilice što je više moguće i odvrnuti vijak koji se nalazi na samom dnu glave. Trebat će vam lampica kako bi vidjeli s kojim odvijačem ju možete odšarafiti – ravni, križni ili čak imbus ključ.

Sada snažno primate cijelu bušilicu i u obrnutom smjeru od kazaljke na satu odvrnite vijak na dnu glave bušilice.
Ovo je najteži dio u zamijeni glave jer vam je potrebna snaga. Ukoliko ne možete odvrnuti vijak, najbolje je obratiti se za pomoć u servisni centar jer možete napraviti više štete nego koristi. Nepravilnim skidanjem glave možete direktno izazvati oštećenja getribe ili oštetiti prihvat kod glave.  Nakon što odšarafite vijak unutar glave, sada ne bi trebao biti problem skinuti glavu.

3. Instalacija nove glave
Novu glavu postavite na mjesto stare. Također ju je kao i staru glavu potrebno skroz otvoriti I pričvrstiti šarafom. Ovaj put okrećite šaraf u smjeru kazaljke na sata. U ovom dijelu je vrlo važno da stegnete šaraf vrlo snažno kako bi bili sigurni da vam je glava dobro pričvršćena i kako vam se kasnije ne bi dogodilo da vam svrdlo koje ćete naknadno stavljati u glavu ne bi izletjelo van.

4. Provjera dobro postavljene glave
Provjerite da li vam je nova glava sada dobro fiksirana na bušilicu. Ona bi trebala biti čvrsto stegnuta, ne bi se smjela nigdje pomicati i trebala bi biti pravilno postavljena.

Uključite ju u struju ili stavite bateriju te ju pokrenite. Glava bi se trebala okretati ravnomjerno i proporcionalno. Nikako ne bi smjela raditi “osmice” prilikom okretaja. Sada još stavite svrdlo i provjerite testnim bušenjem jeste li dobro sve napravili.

VermaLogo

Napomena!

Budite sigurni da ste dobro postavili glavu jer svako rukovanje s neispravnim alatom dovodi u pitanje vašu sigurnost.

Ukoliko niste sigurni da možete sami pravilno odraditi cijeli postupak zamijene glave, najbolje se obratiti stručnim osobama koje će to napraviti za vas. Na taj način ćete biti sigurni da imate dobro postavljenu glavu bušilice i da nesmetano možete svoj alat.

POPULARNO

To Top