Medicina

Kako prepoznati opasne madeže?

kako-prepoznati-opasni-madez

S ljetnim danima povećava se rizik izlaganja kože suncu te također se povećava opasnost od promjene na madežima koje mogu dovesti do melanoma – zloćudnog tumora kože koji često ima koban ishod.

S ljetnim danima povećava se rizik izlaganja kože suncu te također se povećava opasnost od promjene na madežima koje mogu dovesti do melanoma – zloćudnog tumora kože koji često ima koban ishod.

Madeži su tek nakupina pigmentiranih stanica različitih nijansi – od onih boje kože pa sve do onih sasvim crnih. Neki su izdignuti od površine kože, iz nekih rastu dlačice, ali niti jedno od navedenog nije zdravstveni problem.

Što vas zaista treba zabrinjavati?

Za lakše prepoznavanje promjena u madežu dobro je poznavati ABCDE pravila koja predstavljaju akronime engleskih riječi od koji svaka označava promjenu na koži na koju treba obratiti posebnu pažnju.

A – Asimetrija – madež je obično nepravilnog i ne simetričnog oblika, benigni su madeži su više pravilnijeg

B – Border – tipični nekancerogeni madeži su pravilnih linija na svojim rubovima tj rubovi su jasno drukčije pigmentacije od ostatka kože, dok kod malignih je teže odrediti rubove madeža

C – Color ili boja – prisutnost više od jedne boje (smeđa, svjetlo/tamno smeđa, crna…) na madežu također bi vas trebala zabrinjavati, neravnomjerna raspodjela boja može biti upozorenje na melanom, benigni madeži su najčešće jednobojni

D – Dijametar – dijametar madeža je veći od 5mm

E – Evolucija – nedavne promijene izgleda, veličine ili boje se smatra najvažnijim faktorom prepoznavanja opasnih melanoma, ako vam se madež u bilo kojem faktoru promijenio, obavezno potražite mišljenje vašeg dermatologa

Obično, sve promjene za koje se sumnja na melanom su asimetrične i nepravilnih rubova. Što se boje tiče, takve promjene su ili jako crne ili crno-smeđe nejednolikog intenziteta, ponekad čak i sivkaste boje. Melanomi obično nastaju u promjenama većim od 5 mm, a znak za alarm predstavlja i pojava uzdignuća unutar madeža.

Melanom u ranoj fazi može se prepoznati na redovitim pregledima madeža kod dermatologa, a pregledi se danas vrše digitalnim dermatoskopom, koji pruža uvid u strukturu madeža, distribuciju i izgled pigmenta, vaskularizaciju, tj. uvid u sve strukture koje ne možemo vidjeti golim okom. Ako se prepozna na vrijeme, u najranijoj fazi, melanom je izlječiv. Operativni zahvat provodi se pod lokalnom anestezijom. Šavovi koji zatvaraju ranu moraju stajati 8-14 dana nakon operacije, ovisno o dijelu tijela na koje se nalaze. Članovi obitelji osobe koja je operirala melanom, također imaju veći rizik od pojave istog, stoga svi koji su u bližem krvnom srodstvu moraju se podvrgnuti pregledu madeža.

1 Komentar

1 Komentar

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh