Biologija

Kako nastaje refleks?

kako-nastaje-refleks

Kad vas pogleda, liječnik ponekad traži od vas da prekrižite noge, a potom vas malim gumenim batićem udari po koljenu.

Kad vas pogleda, liječnik ponekad traži od vas da prekrižite noge, a potom vas malim gumenim batićem udari po koljenu.

Liječnik time želi provjeriti vaš refleks. U ovom slučaju to je jedan poseban, takozvani patelarni refleks, zato što čekićem udari u jednu vezu koljena koja se zove pateralna veza. Što se događa kada se čekićem udari po toj vezi? Podražaj polazi od čulne stanice u vezi koljena i ide prema leđnoj moždini. Tu se prenosi na motornu stanicu, a ona šalje akcionu struju mišićima noge. Noga se trza, kao da se sprema udariti neprijatelja u samoobrani.

Ova radnja je refleksna. Drugim riječima, ona je automatska. Mi nemamo nikakvu kontrolu nad njom, zato što ona nije započeta u našem mozgu. Na primjer, kad legnete u krevet i zatvarate oči, vi obavljate voljnu radnju. Ali, ako vam trunka prašine uleti u oko, vi će te ga odmah zatvoriti, htjeli to ili ne. Ovaj automatski pokret je refleks. Prema tomu, refleks možemo opisati kao au­tomatsku reakciju organizma, bez utjecaja volje, na neki vanjski nadražaja.

Nastanak refleksa se odvija kad senzitivne stanice prime podražaj s kože, on ide prema leđnoj moždini i odatle se prenosi na motorne stanice. Motorne stanice upućuju struje određenim miši­ćima i izazivaju njihov rad. Ti živčani impulsi ne prolaze kroz mozak. Vise od 90 posto svih radnji što ih obavlja ljudski živčani sustav su refleksivne radnje!

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh