Biologija

Kako nastaje refleks?

kako-nastaje-refleks

Kad vas pogleda, liječnik ponekad traži od vas da prekrižite noge, a potom vas malim gumenim batićem udari po koljenu.

Kad vas pogleda, liječnik ponekad traži od vas da prekrižite noge, a potom vas malim gumenim batićem udari po koljenu.

Liječnik time želi provjeriti vaš refleks. U ovom slučaju to je jedan poseban, takozvani patelarni refleks, zato što čekićem udari u jednu vezu koljena koja se zove pateralna veza. Što se događa kada se čekićem udari po toj vezi? Podražaj polazi od čulne stanice u vezi koljena i ide prema leđnoj moždini. Tu se prenosi na motornu stanicu, a ona šalje akcionu struju mišićima noge. Noga se trza, kao da se sprema udariti neprijatelja u samoobrani.

Ova radnja je refleksna. Drugim riječima, ona je automatska. Mi nemamo nikakvu kontrolu nad njom, zato što ona nije započeta u našem mozgu. Na primjer, kad legnete u krevet i zatvarate oči, vi obavljate voljnu radnju. Ali, ako vam trunka prašine uleti u oko, vi će te ga odmah zatvoriti, htjeli to ili ne. Ovaj automatski pokret je refleks. Prema tomu, refleks možemo opisati kao au­tomatsku reakciju organizma, bez utjecaja volje, na neki vanjski nadražaja.

Nastanak refleksa se odvija kad senzitivne stanice prime podražaj s kože, on ide prema leđnoj moždini i odatle se prenosi na motorne stanice. Motorne stanice upućuju struje određenim miši­ćima i izazivaju njihov rad. Ti živčani impulsi ne prolaze kroz mozak. Vise od 90 posto svih radnji što ih obavlja ljudski živčani sustav su refleksivne radnje!

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

POPULARNO

Vrh