Crijeva čovjeka sastoje se od tankog i debelog crijeva. Tanko crijevo je dio probavno sustava. U tankom crijevu probavljena hrana u cijelosti preradi i pretvori u tekućinu, pa odlazi u krv. Debelo crijevo je dio koji se nastavlja na tanko crijevo. Debelo crijevo se kod čovjeka završava analnim otvorom. Većina ljudi ima nejasnu predodžbu o tome da se negdje u njihovoj utrobi nalaze vijuge i vijuge crijeva, čudnih puteva kojima prolazi hrana za vrijeme probave. Ali, malo je onih koji znaju kako rade crijeva.
Dužina crijeva u životinja ovisi o vrsti hrane kojom se hrane. Mesožderi imaju kraća crijeva zbog toga što se hrana koju oni uzimaju brže probavlja. Pretpostavlja se da vegetarijanci i ljudi koji uglavnom žive na biljnoj hrani imaju duža crijeva nego ljudi koji se pretežno hrane mesom. Dužina crijeva kod čovjeka iznosi oko 6,5 metara. Kad čovjek umre, crijeva gube elastičnost, tako da njihova dužina dostiže 8,5 metara.
Najdeblji dio crijevnog zida sastoji se od mišićnih vlakana, tako da crijeva mogu potiskivati hranu koja prolazi kroz njih. Crijeva miješaju hranu sa sokovima za probavu i istiskuju je dalje. Za obavljanje ovog zadatka tanko crijevo ima bezbrojne vijuge. U svakoj vijuzi hrana se pomalo zadržava i prerađuje, muti i probavlja oko 30 minuta; zatim se prebacuje u sljedeću vijugu. Zid tankog crijeva sadrži oko 20 milijuna malih žlijezda, koje izlučuju oko 6 do 10 litara soka za probavu u tanko crijevo. On natapa i omekšava hranu tako da ona stiže u debelo crijevo u polutekućem stanju.
Kada biste promatrali zid crijeva kroz povećalo, vidjeli biste da on nije gladak. Prekriven je milijunima malih resica nalik na pipke, koje sudjeluju u procesu probave i upijaju hranjive sastojke. Hranu koju sokovi ne mogu svariti, razgrađuju u debelom crijevu bakterije koje u njemu žive. Milijarde bakterija razaraju grublje dijelove hrane, kao što su ljuske od voća, i vade iz nje tvari korisne za organizam.Ovo je samo površan opis rada naših crijeva. Ona spadaju u najvažnije organe našeg tijela.