Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Broj tigrova u Nepalu je udvostručen

Evo zašto ovo nije samo obična lijepa priča

Skupine za zaštitu životinjskog svijeta su pozdravile vijest da je broj tigrova u Nepalu udvostručen. Znak je to da političko sudjelovanje, kao i inovativne strategije, mogu posve preokrenuti negativan trend pada broja veličanstvenog kraljevskog bengalskog tigra (Panthera tigris tigris).

Broj nepalskih tigrova je gotovo pa udvostručen tijekom zadnjih devet godina, izjavili su početkom ovog tjedna dužnosnici te države, a ta vijest predstavlja svojevrsnu pobjedu napora osiromašene države da spasi i očuva ove ugrožene velike mačke. Situacija i dalje nije idealna, tigrova sada ima svega 235, ali je bolja nego prije.

Studija provedena malo ranije ove godine prebrojala je čak 235 tigrova u Nepalu u usporedbi sa 121 tigrom 2009. godine.

“Ovo je rezultat naših zajedničkih napora, vlade i lokalne zajednice, ne bi li se zaštitilo stanište tigrova i spriječio krivolov” , rekao je za medije Bahadur Khadka, voditelj Nepalske agencije za nacionalne parkove i očuvanje divljih životinja.

Deforestacija, zadiranje u prirodna staništa i okrutni krivolov uzroci su velikog pada broja ovih veličanstvenih mačaka diljem Azije, ali su Nepal i 12 drugih zemalja potpisali još 2010. godine obećanje da će udvostručiti broj svojih tigrova do 2022. Taj plan je, kao što vidimo, brzo počeo donositi rezultate. Ujedno je i dokaz da stvari nisu nepromjenjive kad su u pitanju ugrožene vrste. Pouka je to svima nama.

Godine 2016. Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) i Globalni forum za tigrove su objavili dobre vijesti, a to je da je broj divljih tigrova porastao prvi put u više od stotinu godina.

Ghana Gurung, predstavnik WWF-a u Nepalu, rekao je kako je napredak te zemlje dobar primjer za globalno očuvanje tigrova.

“Do danas neviđen i impresivan rast broja tigrova svjedoči da suradnja različitih nivoa vlasti može doprinijeti spasu jedne vrste”, izjavio je John Goodrich, jedan od vođa programa zaštite tigrova u Nepalu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Istraživači su kao glavni razlog pada populacije naveli pretjerani izlov.

Biljke i životinje

Kao posljedica invazije na njihovo stanište, broj Hainan gibona pao je s oko 2000 tijekom 1950-tih na svega desetak majmuna 1970. godine.

Biljke i životinje

Ugrožena vrsta sad živi na nizozemskoj obali

Biljke i životinje

Nekoć je vladala istočnim dijelovima SAD-a

Oglašavanje