Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Čudesni svemir: svijet na kojem umjesto kiše pada staklo

Sada već davne 1992. godine zbio se izvanredan događaj: otkriven je prvi planet izvan Sunčeva sustava. Iako se od davnina pretpostavljalo kako takvi planeti postoje, tek se od nedavno astronomi diče dokazima njihova postojanja.

Neki od tih slični su planetima unutar našega sustava, dok su drugi ne samo neobični, nego njihove osobitosti rasplamsavaju maštu i najdrskijih astronoma. Među čudnijima s popisa od sada već preko dvije tisuće ekstrasolarnih planeta jest HD 189733b. Iza generičkog imena krije se čudesan svijet, kakvoga nisu zamišljali niti najplodniji pisci znanstvene fantastike.

HD 189733b kruži oko matične zvijezde na udaljenosti od samo 5 milijuna km. Usporedbe radi, dvanaest je puta bliži svojoj zvijezdi negoli Merkur našemu Suncu. No to ne znači da je Merkurovih dimenzija, dapače – riječ je o plinovitom divu 13% masivnijem od Jupitera, koji svaka dva dana napravi revoluciju oko svoga sunca.

Atmosfera mu je azurno plave boje, no nemojte da Vas postojanje atmosfere zavara – ona nije niti nalik plinovitom omotaču Zemlje kojeg nazivamo istim imenom, niti je ondje moguć život kakvoga poznamo. U njoj prevladavaju čestice silikata – koje su građevni dijelovi stakla – stoga astronomi spekuliraju kako ondje padaju prave staklene kiše.

Zbog blizine zvijezde, kojoj je uvijek okrenut istom stranom, u gornjim slojevima atmosfre vladaju doslovno paklene vrućine: dnevna se strana prži na 3.000 ˚C, dok je noćna oko 300 ˚C hladnija. Ovakva razlika u temperaturi razlog je fantastično snažnim vjetrovima koji haraju atmosferom planeta brzinom od blizu 10.000 km/h, što je osam puta brže od zvuka. Kombinacijom divljih vjetrova i spomenutih čestica silikata, nastaju najsnažnije padaline koje je čovjek zabilježio, a koje bi u trenu pretvorile u prah bilo kakav istraživački aparat kojeg bi čovjek ondje mogao poslati.

Cijena blizini zvijezde po HD 189733b zastrašujuća je: sa sunca oko kojeg kruži povremeno eruptiraju snažne baklje koje jednostavno otpušu gornje slojeve atmosfere bliskog joj svijeta, zbog čega planet ponekad izgleda poput kometa s golemim repom plina koji se za njim vijori kroz svemir.

Izvor: NASA/Space.com/Time

5 komentara

5 Comments

 1. Jerko Spaic

  17 listopada, 2015 u 4:47 pm

  imaju bujnu maštu to je zasigurno !! čak i dijamanti padaju s neba !!

 2. Ajdin Komić

  17 listopada, 2015 u 5:16 pm

  vaš problem je taj što su kod vas uvijek zastupljena predviđanja , svatko moze da predvidi sve ali koliko je to tacno ?

 3. Enver Keškić

  18 listopada, 2015 u 7:21 am

  Kisa meteora, kakvo staklo 😀

 4. Marinko Maric

  18 listopada, 2015 u 10:25 am

  dije to da dovucemo staklo da ga vise nepravimo

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Svemir

Nakon detaljnog proučavanja podataka koji su stigli sa sonde New Horizons stručnjaci su ustanovili što se događa u poznatoj regiji Tombaugh. Tijekom svog leta...

Zemlja

Koncentracija ugljičnog dioksida u atmosferi ove će godine označit će jedan od najvećih godišnjih porasta od početka mjerenja 1958. dijelom i zbog australskih požara, pokazalo...

Oglašavanje